Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Locul I la concursul de idei și scenarii pentru elevii de liceu ,,Unirea din perspectiva noastră”

Un succes de excepție pentru elevii Colegiului Tehnic ,,Alexandru Roman” din Aleșd

Locul I la concursul de idei și scenarii pentru elevii de liceu ,,Unirea din perspectiva noastră”

Vineri, 26 octombrie 2018, la Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Șincaiˮ din Oradea, s-a desfăşurat concursul de idei şi scenarii pentru elevii de liceu ,,Unirea din perspectiva noastră".

Activitatea a fost organizată de Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea, cu sprijinul financiar al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor şi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Tematica propusă de organizatori a fost o provocare pentru tinerii scenarişti şi actori din liceele bihorene participante. Scrierea scenariului a fost un moment de rememorare a clipelor sfinte din istoria naţională. Punerea în scenă a textului a presupus munca în echipă şi înţelegerea mesajului patriotic. Iar participarea la concurs a trezit emoţii nebănuite. Junimea bihoreană a dat mâna peste ani cu mesajul înaintaşilor.
În cadrul acestui eveniment a participat și echipajul Colegiului Tehnic ,,Alexandru Romanˮ din Aleșd, coordonat de doamnele profesoare Băican Șarlota și Cadleț Ana Mihaela. Echipa a fost formată din elevii: Bogdan Adrian Ionuț - regizor, scenarist și actorul principal (regele Ferdinand I), Podhora Paul - în rolul premierului Brătianu, Laura Gherghel - în rolul Reginei Maria, Duniaș Cristina - în rolul Deputatului, Cziáky Eduard - în rolul bucovineanului, Salomeea Vandici - în rolul basarabencei, Madar Grațiana - costumier. Sceneta ,,Ferdinand cel loial", creată de elevul Bogdan Adrian Ionuţ, a transmis ideea că în sângele nostru respiră martirii. Momentul a fost un omagiu eroilor căzuți, Monarhiei şi elitei politice din acea vreme.
Celelalte echipe participante (din Ștei, Oradea și Beiuș) au avut, de asemenea, momente deosebite, dar juriul a primit cu dragoste și chiar cu ochii înlăcrimați scurtul nostru moment de teatru ce a pus în lumină un episod din viața României Mari. Emoțiile au fost mari, iar momentul premierii le-a recompensat: echipa de la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" din Aleşd a obţinut premiul I şi cupa concursului!
Concursul a fost precedat de un curs de două ore de regie şi actorie, cu profesorul de actorie Sebastian Bărbălan, regizor şi actor. Elevii au avut ocazia de a se deconecta de cotidian și de a intra în lumea fascinantă a teatrului şi a improvizaţiei. Întreaga activitate le-a adus elevilor în suflet o bucăţică din viaţa de artist.
Elevii aleşdeni s-au întors acasă cu o cupă, cu diplome și cărți, dar mai ales cu o amintire minunată, toate fiind dovezi ale talentului lor și ale depășirii propriilor limite. Acești tineri sunt dovada că patriotismul se manifestă prin: respectul față de trecut, îndeplinirea datoriei prezente şi încrederea în umanitate.
Frânturi de gânduri
,,Ne bucurăm că am avut ocazia să participăm la acest concurs care a fost un pas mare pentru noi pentru că am reușit să ne învingem frica și să depășim emoțiile provocate de scenă. A fost o experiență plăcută care ne-a amintit de originile poporului nostru și de cei care au făcut posibilă această unire". (Laura, Cristina şi Salomeea)
,,Acest concurs mi-a oferit, personal, prilejul de a mă implica în ceva ce de mult mă pasiona, teatrul. În același timp, sunt mândru de prestația noastră și mă bucur că am avut oportunitatea să ne reprezentăm liceul exact așa cum ne doream, cu un mare succes". (Eduard)
,,Acest concurs a reprezentat o etapă frumoasă pentru formarea mea culturală". (Paul)
,,Tot ceea ce pot spune despre concurs este că după această experiență m-am îndrăgostit tot mai mult de arta teatrului care ne lasă să intrăm în adâncul sufletului nostru, al artistului și al publicului. Activitatea ne-a dat prilejul să descoperim micile secrete din spatele cortinei. Consider că teatrul ne învață cum să trăim cu adevărat". (Graţiana)
Prof. Ana Mihaela Cadleț
Bogdan Adrian Ionuț

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 00:00:22 Ora de vară a Europei de Est