Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Realizarea unui laborator de informatică nou/modern, cu 35 de posturi pentru era digitalizării

O investiție de 130.000 lei la C.T. ,, Alexandru Roman”, susținută de Holcim România în

Realizarea unui laborator de informatică nou/modern, cu 35 de posturi pentru era digitalizării

Eficientizarea demersului managerial, prin utilizarea unor noi tehnici și metode de predare - învățare-evaluare, un demers în vederea atingerii standardelor și finalității școlare s-a concretizat la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" din Aleșd cu dotarea unui laborator ultramodern de 35 de posturi, având conexiune la internet de mare viteză, procesoare Intel I 5, care permite instalarea unui sistem de operare Windows 10 și a pachetului de programe Office 2018 cu o rulare a programelor pe o memorie RAM de 8 GB.

Acesta a fost obiectivul de bază pentru anul școlar 2018-2019 stabilit de directorul Colegiului Tehnic ,,Alexandru Roman" din Aleșd, doamna profesor Valeria Vasile.
,,Necesitatea unui asemenea laborator a fost o prioritate pentru unitatea noastră școlară, mult mai performant și mai multe calculatoare, care sunt la dispoziția unui număr de 980 de elevi, din învățământul primar, gimnazial, liceal și învățământul profesional.  Astfel că 30 de elevi/calculator se vor bucura de programe noi, toate echipamentele având licență, ceea ce pentru noi este un lucru benefic în a derula programe, proiecte europene, proiecte în parteneriat cu AJOFM Bihor,  programe de reconversie profesională cu Informatica Oradea și alte instituții partenere.
Pe lângă programele din sfera didactică, la noi se derulează și cursuri de formare profesională pentru adulți, vizând comunitatea aleșdeană, un program în parteneriat cu ECDL România, de obținere a certificatului de conducere europeană a calculatorului pentru elevii și angajații unității noastre școlare, dar și pentru alte unități școlare și instituții publice din comunitatea locală și nu numai.
Medalii de aur, de argint și mențiuni
Unitatea noastră școlară a obținut în domeniul Informaticii rezultate remarcabile: medalia de aur la etapa pe țară a concursului INFOMATRIX, iar la etapa internațională, o medalie de argint prin elevul Mnerea Darius, un elev de excepție care acum este student. De-a lungul anilor, elevii colegiului nostru au participat cu mult succes la concursuri naționale și județene, la concursul de Informatică Aplicată: Mnerea Darius - mențiune în 2013, Monenciu Lavinia - mențiune în 2012, Preluca Teodor - mențiune în 2011, Fildan Răzvan Adrian - mențiune  în 2011, Toșe Petru Alexandru - mențiune în 2011; la Olimpiada de Tehnologia Informațiilor, Chirodea Moise Marius  - mențiune  în 2017; la Concursul Bebras România - ECDL, Chirodea Moise Marius - mențiune în 2017. Sunt elevi de excepție care ne-au făcut cinste, sunt absolvenții noștri de brand! Cu noua investiție Holcim România de 130.000 lei, elevii noștri au asigurate toate condițiile pentru a performa", a mai spus doamna director Valeria Vasile.
,,Educația și digitalizarea sunt direcții care ne preocupă"
Pentru superba investiție de capital în digitalizare, doamna director mulțumește distinsului director Ignacyo Aroyo al companiei Holcim România, pentru colaborarea de excepție, care împlinește 15 ani, timp în care au beneficiat de programe și proiecte, an de an, pentru elevi, dar și pentru formarea cadrelor didactice. Acest nou proiect a prins contur în urma parteneriatului pe care Holcim România l-a încheiat în perioada 2017-2018, cu șapte școli și licee din zonele Câmpulung și Aleșd. În baza acestui parteneriat, în cadrul fiecărei școli partenere, a fost creat sau reamenajat și dotat cu echipamente performante, un laborator de informatică pentru a face față noilor cerințe tehnice din prezent. Astfel, peste 3.600 de elevi din cele șapte unități de învățământ au acces la laboratoare de informatică moderne în urma investițiilor în valoare de circa 145.000 de euro. Investiția a presupus achiziționarea a aproximativ 200 de calculatoare de ultimă generație, împreună cu mobilierul și echipamentele necesare, precum imprimante și proiectoare.
,,Educația și digitalizarea sunt direcții care ne preocupă și care fac parte din strategia noastră de dezvoltare durabilă pe termen lung. Este o realitate faptul că, îndeosebi în mediul rural, nevoia instituțiilor de învățământ de a avea echipamente performante s-a făcut simțită în ultimii ani. Credem că acestea necesită sprijin, dezvoltarea în domeniul informaticii devenind esențială pentru tinerii din ziua de azi, pentru ca aceștia să poată face performanță academică și ulterior să răspundă cerințelor pe piața muncii. Iar Ziua Internațională a Educației de pe 5 octombrie este o ocazie bună pentru a readuce în discuție aceste nevoi", a declarat Alina Cristea - manager Dezvoltare Durabilă Holcim România.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Realizarea unui laborator de informatică nou/modern, cu 35 de posturi pentru era digitalizării.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:07:34 Ora de vară a Europei de Est