Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Realizarea unui laborator de informatică nou/modern, cu 35 de posturi pentru era digitalizării

O investiție de 130.000 lei la C.T. ,, Alexandru Roman”, susținută de Holcim România în

Realizarea unui laborator de informatică nou/modern, cu 35 de posturi pentru era digitalizării

Eficientizarea demersului managerial, prin utilizarea unor noi tehnici și metode de predare - învățare-evaluare, un demers în vederea atingerii standardelor și finalității școlare s-a concretizat la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" din Aleșd cu dotarea unui laborator ultramodern de 35 de posturi, având conexiune la internet de mare viteză, procesoare Intel I 5, care permite instalarea unui sistem de operare Windows 10 și a pachetului de programe Office 2018 cu o rulare a programelor pe o memorie RAM de 8 GB.

Acesta a fost obiectivul de bază pentru anul școlar 2018-2019 stabilit de directorul Colegiului Tehnic ,,Alexandru Roman" din Aleșd, doamna profesor Valeria Vasile.
,,Necesitatea unui asemenea laborator a fost o prioritate pentru unitatea noastră școlară, mult mai performant și mai multe calculatoare, care sunt la dispoziția unui număr de 980 de elevi, din învățământul primar, gimnazial, liceal și învățământul profesional.  Astfel că 30 de elevi/calculator se vor bucura de programe noi, toate echipamentele având licență, ceea ce pentru noi este un lucru benefic în a derula programe, proiecte europene, proiecte în parteneriat cu AJOFM Bihor,  programe de reconversie profesională cu Informatica Oradea și alte instituții partenere.
Pe lângă programele din sfera didactică, la noi se derulează și cursuri de formare profesională pentru adulți, vizând comunitatea aleșdeană, un program în parteneriat cu ECDL România, de obținere a certificatului de conducere europeană a calculatorului pentru elevii și angajații unității noastre școlare, dar și pentru alte unități școlare și instituții publice din comunitatea locală și nu numai.
Medalii de aur, de argint și mențiuni
Unitatea noastră școlară a obținut în domeniul Informaticii rezultate remarcabile: medalia de aur la etapa pe țară a concursului INFOMATRIX, iar la etapa internațională, o medalie de argint prin elevul Mnerea Darius, un elev de excepție care acum este student. De-a lungul anilor, elevii colegiului nostru au participat cu mult succes la concursuri naționale și județene, la concursul de Informatică Aplicată: Mnerea Darius - mențiune în 2013, Monenciu Lavinia - mențiune în 2012, Preluca Teodor - mențiune în 2011, Fildan Răzvan Adrian - mențiune  în 2011, Toșe Petru Alexandru - mențiune în 2011; la Olimpiada de Tehnologia Informațiilor, Chirodea Moise Marius  - mențiune  în 2017; la Concursul Bebras România - ECDL, Chirodea Moise Marius - mențiune în 2017. Sunt elevi de excepție care ne-au făcut cinste, sunt absolvenții noștri de brand! Cu noua investiție Holcim România de 130.000 lei, elevii noștri au asigurate toate condițiile pentru a performa", a mai spus doamna director Valeria Vasile.
,,Educația și digitalizarea sunt direcții care ne preocupă"
Pentru superba investiție de capital în digitalizare, doamna director mulțumește distinsului director Ignacyo Aroyo al companiei Holcim România, pentru colaborarea de excepție, care împlinește 15 ani, timp în care au beneficiat de programe și proiecte, an de an, pentru elevi, dar și pentru formarea cadrelor didactice. Acest nou proiect a prins contur în urma parteneriatului pe care Holcim România l-a încheiat în perioada 2017-2018, cu șapte școli și licee din zonele Câmpulung și Aleșd. În baza acestui parteneriat, în cadrul fiecărei școli partenere, a fost creat sau reamenajat și dotat cu echipamente performante, un laborator de informatică pentru a face față noilor cerințe tehnice din prezent. Astfel, peste 3.600 de elevi din cele șapte unități de învățământ au acces la laboratoare de informatică moderne în urma investițiilor în valoare de circa 145.000 de euro. Investiția a presupus achiziționarea a aproximativ 200 de calculatoare de ultimă generație, împreună cu mobilierul și echipamentele necesare, precum imprimante și proiectoare.
,,Educația și digitalizarea sunt direcții care ne preocupă și care fac parte din strategia noastră de dezvoltare durabilă pe termen lung. Este o realitate faptul că, îndeosebi în mediul rural, nevoia instituțiilor de învățământ de a avea echipamente performante s-a făcut simțită în ultimii ani. Credem că acestea necesită sprijin, dezvoltarea în domeniul informaticii devenind esențială pentru tinerii din ziua de azi, pentru ca aceștia să poată face performanță academică și ulterior să răspundă cerințelor pe piața muncii. Iar Ziua Internațională a Educației de pe 5 octombrie este o ocazie bună pentru a readuce în discuție aceste nevoi", a declarat Alina Cristea - manager Dezvoltare Durabilă Holcim România.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Realizarea unui laborator de informatică nou/modern, cu 35 de posturi pentru era digitalizării.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:14:01 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...