Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost lansat un nou proiect școlar Comenius

Marți, la Gr. Șc. “Andrei Șaguna”

A fost lansat un nou proiect școlar Comenius

La Grupul Școlar „Andrei Șaguna” din Oradea a fost lansat, marți, 17 aprilie, un nou proiect școlar internațional Comenius, intitulat “Energy for a Changing World”, în parteneriat cu Institutul Tehnic Industrial «Michelangelo Buonarroti» din Trento, Italia.

Lansarea noului parteneriat s-a bucurat de o bună primire, gazdele fiind onorate de prezența unor distinși oficiali, precum: dr. ing. Petru Filip, primarul Oradiei, PS Sa Sofronie Drincec, noul episcop ortodox al Oradiei, Bihorului și Sălajului, și PS Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar (prof. Dorel Luca, inspector general adjunct, prof. Georgeta Sadoveanu și Florin Negruțiu),  ai Primăriei Oradea (Cristina Păulescu și Ioana Ardelean, din cadrul Serviciului Integrare europeană și dezvoltare locală), Ercole Raimondo, fondatorul Centrului Cultural Italian din Oradea, prof. Ioan Șereș, directorul Liceului "Don Orione"…

 

Educație, cetățenie europeană, tinerețe

În deschiderea manifestării, prof. Gretta Postole, directorul liceului, a prezentat reperele, scopul și impactul noului parteneriat pentru cele două școli, elevi și profesori, dar și pentru comunitatea locală, accentuându-se faptul că "elevii au oportunitatea de a se confrunta cu alte culturi și sisteme educaționale, astfel încât să poată înțelege și aprecia dimensiunea interculturală europeană, ceea ce le poate lărgi orizontul cunoașterii, îi poate ajuta să accepte diferențele și să descopere legăturile interculturale dintre cele două popoare..."

A fost subliniată apoi actualitatea și importanța temei alese - energia (necesitatea utilizării energiilor alternative și necesitatea utilizării raționale a tuturor resurselor). În cuvântul lor, primarul și cei doi episcopi au salutat oaspeții (vorbind în limba italiană), arătându-se încântați de noul parteneriat. Și ceilalți vorbitori au apreciat ca oportună și benefică noua provocare lansată celor două unități de învățământ pentru un valoros schimb de experiență, cunoaștere reciprocă și prietenie. Mesagerii elevilor "șoguni" au fost membrii trupei de majorete, protagoniștii momentului artistic.

  

Întâlniri de lucru, vizite și excursii

În programul celor patru zile de parteneriat, gazdele au cuprins, pe lângă întâlnirile de lucru, vizite și excursii, începând cu vizitarea atelierelor, cabinetelor și laboratoarelor școlii, vizitarea Universității și a unor obiective culturale și turistice de referință ale municipiului Oradea, precum și excursii la Sudrigiu, Chișcău și Băile Felix, dar și seri cultural-distractive, pentru destindere, cunoaștere și înfiriparea unor relații de prietenie (cu cei 26 de elevi italieni, și profesorii lor, Mario Calliari și Salvatore Santangelo). 

Ovi Dan

P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Un nou proiect școlar Comenius, și ... -1, în total 44 de poze).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:35 Ora de vară a Europei de Est