Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Prima ediție Les Films de Cannes à Oradea

Evenimentul cultural al toamnei, la Teatrul ,,Regina Maria” din Oradea

Prima ediție Les Films de Cannes à Oradea

Proiecțiile includ Shoplifters, câștigătorul Palme D'Or 2018, și Lemonade, de Ioana Uricaru.

Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, începe prima ediție Les Films de Cannes à Oradea. Cinefilii orădeni vor avea ocazia să vadă în premieră filmului care anul acesta a câștigat marele premiu la Cannes, Shoplifters, de Kore-Eda Hirokazu. De asemenea, vor putea viziona și cel mai în vogă film românesc al momentului, Lemonade, al regizoarei Ioana Uricaru. Ediția de la Oradea se va desfășura pe 3 și 4 noiembrie, la Teatrul ,,Regina Maria". Toate filmele din program vor fi introduse de profesorul și criticul de film Doru Pop.
Shoplifters i-a adus regizorului Kore-eda Hirokazu primul Palme d'Or din carieră la cea de-a șaptea selecție a acestuia în selecția oficială de la Cannes. După Premiul Juriului primit în anul 2013 pentru Like Father, Like Son, Kore-eda a primit anul acesta recunoașterea supremă pentru un film cald și emoționant despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor.
Filmul Lemonade, de Ioana Uricaru, a debutat la Berlinală, după care a fost selecționat în peste 25 de festivaluri, achiziționat spre distribuție în 12 țări și a primit șase premii în festivaluri internaționale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival. Un thriller captivant despre visul american, Lemonade este primul film românesc turnat în America de Nord și spune povestea dură  a Marei, o tânără de 30 de ani care pleacă în America cu viză pentru un loc de muncă ca asistentă. La spitalul unde lucrează are norocul să-l întâlnească pe Daniel, un american cu care se căsătorește înainte să-i expire viza. Problemele încep când trebuie să obțină cardul verde pentru a putea rămâne în continuare.
Duminică, 4 noiembrie de la ora 20.00 vor fi proiectate în succesiune, fără pauză, două filme. În deschidere scurt metrajul românesc al Georgianei Moldoveanu, Albastru și roșu în proporții egale, care a avut premiera anul acesta la Cannes în secțiunea Cinefondation. Iar apoi va fi prezentat Dogman, filmul dublului câștigător de Grand Prix la Cannes, Matteo Garrone, autorul iconicului Gomorrah. Dogman rămâne în zona mafiei siciliene și spune povestea unui simpatic frizer de câini, prins între forțe mai mari decât el. Filmul a fost premiat la Cannes, actorul Marcello Fonte a primit premiul pentru interpretare.
Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat și pe http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/oradea/
Sâmbătă, 3 noiembrie, Teatrul ,,Regina Maria"
15.00 - PATERSON, de Jim Jarmusch, în competiție la Cannes (2016, 118 min, USA)17.30 - BORDER, de Ali Abbasi (2018, 108 min, SE, DK). Premiul Un Certain Regard, Cannes 2018 20.00 - BURNING, de Lee Chang-Dong (2018, 148 min, KR). Premiul FIPRESCI, Cannes 2018
Duminică, 4 noiembrie, Teatrul ,,Regina Maria"
13.00 - LEMONADE, de Ioana Uricaru (2018, 88 min, RO, CA, DE, SE). Selecție Panorama, Berlin 2018. 15.00 - GIRL, de Lukas Dhont (2018, 105 min, BE). Caméra d'Or, Cannes 2018. Premiul pentru interpretare și Premiul FIPRESCI în Un Certain Regard 17.30 - SHOPLIFTERS, de Kore-Eda Hirokazu (2018,  121 min, Japonia). Palme d'Or, Cannes 2018 20.00 - ALBASTRU ȘI ROȘU ÎN PROPORȚII EGALE, de Georgiana Moldoveanu, (2018, 21 min, RO). Cinefondation, Cannes 2018 urmat 20.30 - DOGMAN, de Matteo Garrone (2018, 102 min, IT). Premiul pentru interpretare masculină, Cannes 2018
Filmele sunt proiectate în versiune originală și subtitrate în limba română.
Prețul unui bilet este de 12 lei. Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului ,,Regina Maria" și de pe biletmaster.ro.
Shoplifters este distribuit în România de Independența Film.
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes à Bucarest și Facebook event Les Films de Cannes à Oradea.
***
Les Films de Cannes à Oradea este organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea) și a Primăriei Municipiului Oradea.
Sponsor principal: Climahub by Ergocon
Partener: Teatrul ,,Regina Maria", Ramada Oradea by Wyhdham, Daisler Print House, Universitatea din Oradea, Librăriile Humanitas, La Casa, Piața 9.
Carmen Dăncescu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:45:09 Ora standard a Europei de Est