Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Unirea din perspectiva lor

La Biblioteca Judeţeană am văzut

Unirea din perspectiva lor

Proiectul „Unirea din perspectiva noastră", organizat de Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea, cu susţinerea financiară a Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Bihor, precum şi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai", a ajuns la final.

Vineri, 26 octombrie 2018, în Amfiteatrul Bibliotecii, şase echipaje cu elevi din licee bihorene s-au întrecut într-un inedit concurs de idei şi scenarii dedicate Centenarului Marii Uniri.
Originalitatea şi ingeniozitatea, dar şi frumuseţea spectacolului şi-au spus cuvântul, elevii dovedind de această dată că pot să fie mai mult decât spectatori ai evocării unor momente istorice cu încărcătură emoţionantă: ei pot să fie actori care să participe la înfăptuirea Unirii. O unire văzută prin ochi de adolescenţi, care porneşte de la evenimentele istorice de acum 100 de ani şi se întinde până în zilele lor, cuprinzând experienţe care le sunt comune şi familiare.
În faţa juriului format din consilierul de tineret Daniela Băltăţescu, reprezentând DJST Bihor, Otilia Bejan, profesor de teatru la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, psiholog Lavinia Moholea, ing. Mioriţa Săteanu, reprezentantă a societăţii civile, şi Mihaela Dindelegan, preşedinte al Asociaţiei Culturale Pro Lirica, s-au perindat cele şase echipaje dornice să evidenţieze modul în care ştiu să pună în valoare Unirea. Costumaţi specific în funcţie de momentul evocat, elevii au impresionat prin naturaleţea jocului de scenă şi relevanţa dialogului.
În final, echipajul care s-a impus prin numărul de puncte acumulate a fost cel al Colegiului Tehnic „Alexandru Roman" din Aleşd, format din Duniaş Cristina, Gherghel Laura, Vandici Salomeea, Cziaky Eduard, Podhora Karol - Paul şi Bogdan Adrian - Ionuţ, cu o scenetă avându-l ca personaj principal pe Regele Ferdinand. Echipajul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu", situat pe locul II, a provocat adevărate hohote de râs prin viziunea unităţii interetnice, pusă în valoare în mod genial de cei trei elevi: Bejinaru Raul, Iova Darius şi Bogdan Tamas, coordonaţi de eleva regizor Viviana Rad. Sceneta reprezentând lecţia de istorie cu cele trei regiuni surori, prezentată de elevii Lazăr George, Eler Andrea, Băbţan Mara, Alexia Cion, Şoptirean Rebeca şi Cion Elisa de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan" din Oradea, a obţinut premiul al III-lea, împreună cu trofeul aferent. Prima menţiune a concursului de scenarii a plecat spre Ştei şi Vaşcău, prin elevii Colegiului Naţional „Avram Iancu" şi ai Şcolii Gimnaziale Vaşcău: Muşet Alexandra - Maria, Popa Cezara - Larisa, Monea Iasmina Iulia, Toma Delia Florinda, Ileana Georgiana Luciana şi Forton Daria. A doua menţiune a ajuns tot în zona de sud a Bihorului, prin echipajul Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaş" Beiuş, format din elevii Vîrci Carina, Ciupa Adelin, Copăcean Adelin, Cocoş Sebastian. La Oradea a rămas cea de-a treia menţiune, obţinută de echipajul Colegiului Economic „Partenie Cosma", a căror viziune asupra unirii a impresionat prin originalitate: eleva Blaga Georgiana a jucat propriul ei rol, deoarece prin sinceritatea cu care şi-a expus în poeziile proprii experienţele de viaţă a reuşit să creeze un liant pentru unitate în clasă, în şcoală, precum şi între elevi din diferite unităţi de învăţământ. Alături de Georgiana şi-au jucat propriile roluri elevii Gomboş Katalin, Pop Sebastian şi Pop Gabriel.
Participanţii la concursul de scenarii au beneficiat şi de un inedit curs de teatru - dans, susţinut de actorul, regizorul şi profesorul de actorie Sebastian Bărbălan. De asemenea, fiecărui elevi i s-a oferit posibilitatea să îşi realizeze suveniruri cu însemne naţionale, prin participarea la atelierele de creaţie organizate de meşterul popular Toth Beata. Pe lângă cupe şi diplome, elevii au primit cocarde, cărţi şi dulciuri, astfel încât bucuria evenimentului la care au participat să fie deplină.
Roxana Popescu 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:24 Ora de vară a Europei de Est