Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un pod pietonal peste Crișul Repede, în zona Hotel Dacia - Hotel Hilton

Din minunile Oradiei, de azi și de mâine

Un pod pietonal peste Crișul Repede, în zona Hotel Dacia - Hotel Hilton

Primarul Ilie Bolojan a susținut joi, 25 octombrie 2018, o conferință de presă în care a prezentat proiectul „Construire pod pietonal peste Crișul Repede - zona Hotel Dacia - Hotel Hilton".

Podul pietonal și ciclistic va oferi locuitorilor orașului un spațiu public de calitate, care să facă legătura dintre zonele de recreere ale Municipiului - Cetatea Oradea și Parcul Cetății, cu zona de servicii ospitaliere (Hotel Continental Forum, Hotel Double Tree by Hilton), Parcul Ion Brătianu, Grădina Ciuperca, Aquaparc Nymphaea. Zona propusă drept amplasament prezintă un potențial major din punct de vedere al conectivității de obiective turistice îmbinând Cetatea, emblemă a orașului de pe malul stâng, cu zonele de agrement concentrate de pe malul drept, creând astfel o rută diversificată de turism cultural și agrement.
Podul va fi unul hobanat, în stil harpă, asimetric, cu o singură deschidere și un singur pilon de ancorare de 34,70 metri, înclinat, amplasat pe malul drept (Parcul Brătianu, Hotel Double Tree Hilton).
Podul va avea o lungime de 91 de metri și o lățime de 4,20 metri și va fi iluminat atât general cât și arhitectural.
Accesul va fi asigurat prin scări pentru urcare/coborâre pietoni, precum și rampe pentru bicicliști și persoane cu dizabilități, prevăzute cu platforme orizontale de odihnă.
Valoarea totală a investiţiei este de 10.978.253,38 lei + TVA, durata de realizare fiind de 18 luni, din care durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni.
„Dacă astăzi Consiliul Local va aproba indicatorii, în perioada următoare vom realiza licitația pentru proiectul tehnic. Cel mai probabil în această iarnă vom derula procedura de licitație, iar până în vara anului viitor vom avea acest proiect. Există posibilitatea să-l finanțăm din actuala perioadă de finanțare, dacă se vor mai redeschide unele axe. Din datele noastre reiese că în anul viitor se vor mai redeschide anumite axe, pentru că nu au fost acoperite de proiecte axele care au fost deschise anul acesta și îl vom depune pentru finanțare în această perioadă, situație în care lucrările ar putea să înceapă în toamna anului viitor și într-un an de zile să fie gata. O a două variantă, cea de finanțare în exercițiul financiar 2021-2028, este să depunem acest proiect pentru etapa următoare de finanțare. Este sigur finanțabil pentru că pe axa de mobilitate urbană, care va fi o axă și în continuare pe agenda proiectelor europene, este încadrabil sută la sută, deci nu are cum să nu fie finanțat. Asta ar însemna o amânare cu un an, un an și jumătate a acestui proiect", a explicat primarul Ilie Bolojan.
Mai mult decât doar un pod utilitar, menit să asigure conexiunea între puncte importante ale orașului, podul pietonal prin arhitectura sa va deveni un reper al orașului, un spațiu social și de întâlnire.
Acest proiect va fi urmat de un proiect de regenerare urbană pe malul stâng al Crișului Repede, care va deschide o stradă nouă de la capătul acestui pod până la intrarea în Cetate, ceea ce va presupune stabilirea unui coridor de exproprieri și de regenerare urbană. (B.P.)
Mulțumim, domnule primar! - Ovi

 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:14:17 Ora standard a Europei de Est