Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Instantaneele mele pe pânzele europene

Conferință de deschidere a proiectului Erasmus+

Instantaneele mele pe pânzele europene

Joi, 25 octombrie 2018, la Școala Gimnazială „Avram Iancu" din Oradea, a avut loc conferința de deschidere a proiectului Erasmus+ de tip K2 intitulat SNAPSHOTS OF MYSELF ON THE EUROPEAN CANVAS (Instantaneele mele pe pânzele europene).

Este vorba despre un proiect de parteneriat de schimb interșcolar realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, pe o perioadă de doi ani, între 2018-2020. Întreg proiectul are o valoare 144640 de euro. Școlile partenere în proiect sunt din Bulgaria, Letonia, Polonia și Turcia, calitatea de  țară coordonatoare având-o România, reprezentată de Școala Gimnazială „Avram Iancu" din Oradea. La conferință, alături de profesori, părinți și elevi, au mai participat invitați de seamă din Inspectoratul Școlar Județean Bihor, precum: inspectorul școlar general, Alin-Florin Novac-Iuhas, inspectorii pentru proiecte, prof. dr. Elena Moțoc-Chivari, prof. Florin Negruțiu și prof. Raluca Șereș, inspector pentru management, prof. dr. Adelina Iacob, inspector pentru resurse umane, prof. dr. Horea Abrudan și purtătorul de cuvânt, prof. dr. Claudiu Damian. Din partea Primăriei Municipiului Oradea, au participat purtătorul de cuvânt, jurista Anca Grama și consilierul local Adrian Revnic, ambii sunt membri în Consiliul de administrație al școlii. Activitatea a constat în momentul introductiv asigurat de directorul unității de învățământ, prof. dr. Gheorghina Bîrlădeanu, iar apoi, coordonatorul proiectului, prof. Crina - Laura Joldoș, a prezentat datele proiectului, scopul și obiectivele, echipa de proiect, grupul țintă, rezultatele vizate și impactul preconizat. Proiectul se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani, cunoscători ai limbii engleze, oferind egalitate de șanse tuturor.
Scopul vizat este acela de a aduce împreună elevii din diferite țări și categorii sociale pentru a comunica, a coopera și pentru a se aprecia unii pe alții. Dorim, astfel, să consolidăm accesul, participarea și activitățile de învățare ale elevilor într-un mediu nonformal, pe care aceștia să îl îmbrățișeze cu drag. Una dintre prioritățile proiectului o reprezintă sprijinirea școlilor în demersul lor de a oferi o educație de calitate care să asigure succesul tuturor elevilor, indiferent de gradul lor de pregătire. Considerăm că fotografiatul, un subiect aparent lejer, este ușor de realizat de către toți elevii și, prin intermediul lui, putem oferi elevilor cu diverse abilități șansa de  a-și îmbunătăți cunoștințele și motivația. Nu în ultimul rând, unul dintre obiectivele vizate este întărirea profilului nobilei profesii de dascăl, prin îmbunătățirea dezvoltării profesionale a cadrelor didactice și prin sprijinirea lor în gestionarea diversității din clasă. Cât despre activitățile prevăzute de proiect, acestea constă în efectuarea a cinci mobilități pe parcursul celor doi ani, în Turcia (decembrie 2018), în România (aprilie 2019), Polonia (octombrie 2019), Letonia (februarie 2020) și Bulgaria (mai 2020), toate având în centru fotografia, în funcție de fiecare tematică: 1) A day in my life - photography basics/ O zi din viața mea - tehnicile de bază ale fotografiei, 2) My school - color, light and design techniques / Școala mea - tehnici de culoare, luminozitate și design, 3) My town - principles of composition/ Orașul meu - principii de compoziție, 4) My region - capturing motion in pictures/ Regiunea mea - capturarea mișcării în fotografii, 5) My Europe - learning to edit photos/ Europa mea - să învățăm să edităm fotografii.
După prezentarea proiectului, au luat cuvântul inspectorul școlar general, prof. Alin-Florin Novac-Iuhas, consilierul local Adrian Revnic, președintele comitetului de părinți pe școală, lect. univ. dr. Adrian Vușcan și  Andrei Țicra, unul dintre elevii selectați pentru prima mobilitate. Toți au salutat inițiativa doamnei coordonator și și-au manifestat sprijinul și interesul pentru activitățile proiectului.
La finalul evenimentului, membrii grupului vocal al școlii au interpretat piese din repertoriul național și internațional, subliniind latura europeană a proiectului.
Prof. Crina-Laura Joldoș,
coordonator proiect
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Instantaneele mele pe pânzele europene.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:12 Ora de vară a Europei de Est