Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul de muzică corală religioasă ,,Francisc Hubic”, ediția a IX-a

În perioada 1-3 noiembrie

Festivalul de muzică corală religioasă ,,Francisc Hubic”, ediția a IX-a

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea organizează cea de a IX-a ediţie a Festivalului de muzică corală religioasă ,,Francisc Hubic" care va avea loc în perioada 1-3 noiembrie 2018.

Ediţia din acest An Centenar îşi propune să evidenţieze contribuţia lui Francisc Hubic la creaţia corală românească. Corurilor invitate le-a fost sugerat un repertoriu de trei piese corale, una din creaţia lui Francisc Hubic şi două din creaţia corală religioasă românească.
Au fost invitate patru coruri orădene (Voces, Corul Catedralei Sfântul Nicolae, Corul Facultăţii de Muzică, Corul Schola Cantorum), Angeli din Cluj şi corul Eutherpe din Arad.
Corul Filarmonicii de Stat participă la eveniment printr-un concert separat, la Sala Filarmonicii orădene, tot atunci fiind deschiderea oficială, o premieră a festivalului.
Va fi organizat, tot ca o premieră, un master class, în 3 noiembrie, invitată fiind doamna Anna Ungureanu, dirijorul corului naţional ,,Madrigal - Marin Constantin".
La master class vor participa dirijori, corişti, profesori de muzică.
Programul celor trei zile de festival
1 noiembrie 2018
ora 19, Filarmonica de Stat Oradea, sala ,,Enescu Bartók"
Concert vocal-simfonic, dirijor: Matei Pop, dirijorul corului: Lászlóffy Zsolt
E.Elgar: Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde op. 20
S. Mercadante: Fantezie pe ,,Il giuramento" pentru corn, trompetă şi orchestră
W.A.Mozart: Requiem
Solişti: Lorenzo Moroni (corn), Kristófi Ágnes (soprană), Ruben Mureşan (tenor)
2 noiembrie 2018
 ora 18, Sanctuarul eparhial ,,Maica Domnului", Oradea
Corul Angeli, dirijor: Angela David
Corul Schola Cantorum al Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, dirijor: Radu Mureşan
Vecernia
3 noiembrie 2018
Ora 10, Liceul Teologic Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" Oradea
master class - Francisc Hubic: Suită din Bihor
dirijor: Anna Ungureanu, dirijorul corului naţional de cameră ,,Madrigal-Marin Constantin"
Ora 18, Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae, Oradea
Corul Facultăţii de Arte, Departamentul Muzică, dirijor: Carmen Rus
Francisc Hubic: Liturghia Sf Ioan Gura de Aur, Lăudati
Gheorghe Cucu: Miluieşte-mă, Dumnezeule
Marius Cuteanu: Lăudati pe Domnul din Cer
Corul Catedralei Sfântul Nicolae, Oradea, dirijor: Nicoleta Emilia Ţâmpu
I.D.Chirescu: Fericirile
Francisc Hubic: O, Dumnezeule
Ciprian Porumbescu: Tatăl nostru
Corul Eutherpe, dirijor: Cristina Cameniţă
Francisc Hubic: Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, Ca pre Împăratul
Dan Voiculescu: Tatăl nostru
W.A.Mozart: Laudate Dominum
Tomás Luis de Victoria: Ave Maria
Solistă: Daiana Sofia
Corul Angeli, dirijor : Angela David
Gheorghe Popescu-Brăneşti: Axion Duminical
Valentin Timaru: Tatăl nostru
Cristian Bence-Muk: Rugăciune
Francisc Hubic: Unul sfânt
Corul Voces, dirijor: Carmen Rus
Francisc Hubic: Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, Cuvine-se
Pascal Bentoiu: Te slăvesc pe Tine, Părinte
Dan Voiculescu: Tatăl nostru
Toate corurile:
Dirijor: Anna Ungureanu, dirijorul corului naţional de cameră ,,Madrigal-Marin Constantin"
Francisc Hubic: Floricica
Solistă: Roxana Pop
Prezentator: Bogdan Băcilă
În speranţa că ne veţi însoţi în aceste zile de festival şi vă veţi delecta cu frumuseţea muzicii corale religioase, vă aşteptăm la festival!
Rodica Indig
consilier cultural

 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:44:55 Ora standard a Europei de Est