Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Nicolae Meseșan - inventator și făuritorul primei truse românești de criminalistică

Omul care se confundă cu epoca (pe care a ilustrat-o la Muzeul Orașului Oradea)

Nicolae Meseșan - inventator și făuritorul primei truse românești de criminalistică

Se spune că cei născuți în aprilie sunt deștepți și inventivi, practici și pricepuți în tehnică, ceea ce am spune că se potrivește de minune și personajului nostru pe care încercăm să vi-l prezentăm astăzi prin faptele sale; căci ce poate fi cel mai elocvent, mai concludent și mai grăitor în viața unui om decât faptele sale; faptele vorbesc de la sine, cum se spune, iar vorbele sunt de prisos în multe situații.

Eroul nostru, personalitatea pe care o avem acum în vizor, în obiectiv, cum ar spune chiar el, se numește Meseșan Nicolae, sălăjean la origini, din Sălăjeni, județul Sălaj, ultima localitate din regiunea Crișana, după cum susține el însuși. Acolo s-a născut în 2 aprilie 1947, într-o familie cu origini sănătoase, tatăl, miner, iar mama casnică, ce a crescut și a educat șapte copii, toți ajunși oameni vrednici de cinste și omenie în societate.
După absolvirea Școlii profesionale de arte și meserii în Șimleu Silvaniei, ca lăcătuș, a venit în Oradea, în 1964, să lucreze. Își amintește că primul obiectiv mare și important, chiar strategic pentru orădeni, la care a lucrat, a fost barajul din Ioșia pe Crișul Repede. Până la construirea acestui baraj, orădenii din zonă, dar nu numai, ba erau inundați, ba nu aveau apă, în perioadele secetoase. ,,Acest obiectiv strategic avea menirea să stabilizeze cursul de apă de pe cel mai important râu al Oradiei, dar și al Bihorului", susține interlocutorul nostru. Tânărul, aflat în floarea tinereții, la 17 ani, este îndrăgit de colegii de muncă, pentru comportarea sa cuviincioasă, pentru vorba sa bună și pentru sclipirea minții. ,,Se vede că are școală, își ziceau între ei, bacii mei, care îmi puteau fi părinți, și care chiar m-au iubit ca pe fiul lor, oameni simpli, fără prea multă școală, dar înțelepți și cu mult respect pentru muncă și pentru aproapele. Iar eu mă simțeam mândru alături de ei, fiind singurul din echipă cu școală profesională de trei ani. Încet-încet, am intrat și în vizorul celor mari, care auzind că am o meserie și punând ochii pe mine, m-au îndrăgit și m-au promovat în echipa de elită a șantierului. Din dorința de a crește profesional, am dat admitere și am intrat la Liceul Industrial Nr. 1 cu profil Tehnologia construcțiilor de mașini, pe care l-am absolvit în 1972, devenind tehnician TCM. În urma câștigării unui concurs inițiat de Școala interjudețeană de partid Oradea, am fost încadrat ca tehnician principal la această școală. Timp de 15 ani, aveam să lucrez la Școala interjudețeană de partid. M-au trimis la cursuri, la specializare, mi-au dat pe mână o mică tipografie, unde eu le tipăream cursurile. Aruncând ochii pe ele, zi de zi, am mai ,,furat" câte ceva (cunoștințe, informații - n.n.), și azi și mâine, încât am ajuns să fiu îndrăgit de toți cei cu putere de decizie. Asiguram amplificarea în trei săli de conferințe. M-au trimis la cursuri de operator proiectare film, pentru că trebuia să prezint cursanților filme documentare.
Nicolae Meseșan - fotoreporter de top
Așa am ajuns la Academia ,,Ștefan Gheorghiu", secția ziaristică, unde am făcut cursuri de fotoreporter și operator de imagine, făcând practica la Televiziunea Română. Întors acasă, am primit aparat de filmat și imortalizam pe film totul pentru Interjudețeana de partid, dar eram trimis în misiuni și în alte domenii, inclusiv la meciurile echipei de fotbal. Acolo l-am cunoscut pe ziaristul Crețu Ioan de la cotidianul ,,Crișana", care mi-a propus colaborare, iar mai târziu, ajungând redactor-șef, m-a angajat ca fotoreporter". Conștiincios și motivat, tânărul nostru învață meserie, se perfecționează, iar ca autodidact, deprinde tehnica fotografiilor color, încât în câțiva ani devine lider de piață în ale fotografiei color în Oradea, concurând cu fotoreporteri care își developau filmele și pozele în Ungaria. Pozează și filmează tot ce îi iese în cale, toate obiectivele și realizările epocii comuniste, fiind primul care ajungea la toate inaugurările regimului. Așa și-a făurit o impresionantă arhivă de poze și filme cu tot ce se construia în Oradea, dar și în județ. A ajuns să pozeze și să filmeze vizitele președintelui țării, tovarășul Nicolae Ceaușescu, în Oradea și Bihor, în perioada 1977- 1989, a pozat și a filmat sosirea lui Cadar, liderul Ungariei, în Oradea și întâlnirea sa cu președintele României. Toată arhiva sa de poze și filme este disponibilă să ajungă la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, unde i s-a propus o sală cu mărturii ale Epocii de Aur. Nicolae Meseșan nu deține doar poze și filme unicat, ci și multe timbre, medalii, insigne, monede și bancnote, cărți, omagiile lui Ceaușescu, carnete de partid și de sindicat, cărți de la școlile de partid din acele timpuri, documente de la congresele al IX-lea până la al XIV-lea, valoroase piese, acte și documente de istorie trăită.
,,Am ajuns să-l dau jos, la podea, pe Ștefan Andrei"
Întrebându-l despre întâmplări haioase, despre picanterii din importantele vizite ale președintelui țării în Oradea, ne-a povestit cum a ajuns să-l dea jos, la propriu, pe Ștefan Andrei, fostul ministru de Externe al României din acele vremuri, aflat în vizită oficială la Fabrica de Confecții din Oradea, alături de președintele țării, iar replica distinsului nostru ministru a venit imediat, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat: ,,Tinere, tu-ți faci numai treaba, nu s-a întâmplat nimic!" După prima vizită, am fost atât de obosit și de stresat, încât am dormit 24 de ore, fără întrerupere, de la ora 10 seara, 22.00, la ora 10 seara, a doua zi. Din când în când venea soția să mă întrebe dacă mă simt bine, dacă nu vreau să mănânc sau să beau apă. Dar eram fericit că ieșise totul ca la carte. Devenisem omul numărul unu, care avea voie să-l pozeze pe tovarășul Nicolae Ceaușescu și în vizitele următoare".  
Părăsind postul de fotoreporter al ziarului ,,Crișana", din motive financiare, eroul nostru a ajuns să lucreze la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor timp de 18 ani, ca tehnician criminalist, spre supărarea foștilor săi șefi de la ziar, care atunci nu l-au plătit, dar acum, îl regretau. Aici, își face treaba cu vârf și îndesat, cu seriozitate și competență, încât devine vedetă, în sensul bun al cuvântului, fiind îndrăgit și respectat. ,,Munca de tehnician criminalist mi-a dat multe și mari satisfacții, dar și multe surprize, fiind o muncă complexă, în care trăiești momente de tensiune maximă și mari emoții. În 18 ani, am văzut fel de fel de urmări ale unor crime din cele mai odioase, cadavre, multe ajunse în stadiu de putrefacție. Am participat la peste 90 la sută din autopsii, pentru că medicii legiști aveau mare încredere în mine. Văzând atâtea și făcându-mi treaba cu conștiinciozitate zi de zi, am simțit nevoia să-mi perfecționez stilul de muncă, dar și ustensilele de lucru cu care efectuam măsurătorile la locul faptei, pentru o cât mai mare precizie și o ușurare a muncii".
Trei dispozitive inventate și brevetate, dar și prima trusă românească de criminalistică
Din aproape în aproape, tehnicianul criminalist Nicolae Meseșan a inventat trei dispozitive de lucru care în 2010 și 2013 au fost brevetate: un dispozitiv de măsurare a distanțelor, foarte util și practic; un indicator pliabil și un instrument de măsurare pliabil (tridimensional, care îi poartă numele: Mes-Metru). Laboratorul și cabinetul său de inventică era atelierul din garajul de-acasă; acolo s-au născut toate cele trei dispozitive. Ca lăcătuș avea în dotare de toate, de la menghină, la polizor, aparat de sudură, mașină de găurit, flex... Succesul pe care l-a obținut cu cele trei invenții a fost imens la vremea aceea, fiind cunoscut și admirat nu numai în țară, ci și în străinătate. De aici, a văzut lucrurile și mai departe, adunate și ordonate într-o trusă. Ceea ce a făcut ca să realizeze prima trusă românească de criminalistică. Noi importăm și folosim și astăzi în cercetarea criminalistică la fața locului, trusă străină, importată pe bani grei, circa o mie de euro bucata, iar trusa românească a lui Nicolae Meseșan ar costa mai puțin de jumătate, și care ar putea fi chiar exportată în lumea întreagă, plus alte avantaje pentru statul român (economii, locuri de muncă, TVA, valută etc), dar nu se vrea!!!
În schimb, alții ar vrea să-i sară domnului Nicolae Meseșan în ajutor să-și pună în undă invențiile brevetate de statul român (posibili parteneri din Ungaria, Germania, India, Israel și SUA, ba chiar și Institutul de Criminalistică din Moscova se arată interesat de invențiile domnului Nicolae Meseșan). Orădeanul nostru, cu cea de-a doua invenție (Indicator pliabil), a reușit performanța mondială de a surclasa trei inventatori internaționali: pe Jack Abrams din Marea Britanie, pe Tanaka Fumio din Japonia și pe Jeffrey C. Pederson din USA.   Nu am putea spune că invențiile interlocutorului nostru nu s-au bucurat de aprecieri pe plan național, apărând  în Revista Română de Criminalistică nr. 3 și nr. 4 din 2009 și nr. 6/ 2015, a Asociației Criminaliștilor din România - redactor-șef, col (r) Vasile Lăpăduși, secretar general al A.C.R., în Revista de Criminologie, de Criminalistică și de Penologie nr. 3/ 2010, precum și în Revista Criminologia din România: trecut, prezent și viitor din 4. IX. 2015 (coordonator, prof. univ. dr. Mihaela Rodica Stănoiu). Vorbim apoi de nenumăratele simpozioane naționale și internaționale la care a fost invitat să-și prezinte invențiile prin intermediul unui filmuleț de nouă minute, culegând aplauze la scenă deschisă în sală și în cercurile specialiștilor în domeniu. Însuși procurorul general al României din anii trecuți, Laura Codruța Kovesi, a fost încântat(ă), pe vremea aceea, premiindu-l pe dl Nicolae Meseșan cu diploma anului (care se acordă doar procurorilor cu merite deosebite), și cu 2.000 de lei. De asemenea, a mai primit diplome de excelență din partea Asociației Criminaliștilor din România (pentru contribuția sa la dezvoltarea criminalisticii românești), din partea Institutului Național de Criminalistică (pentru contribuția adusă la dezvoltarea criminalisticii), din partea Academiei Române, Institutul de Cercetări Juridice ,,Acad. Andrei Rădulescu"(unde a prezentat invențiile sale), din partea Societății Române de Criminologie și Criminalistică și Științe Penitenciare - Filiala Transilvania. Oficiul de Invenții din SUA este interesat să-i protejeze invențiile...
După ieșirea la pensie, în 2011, la 64 de ani și șase luni, după 46 de ani neîntrerupți, dl Nicolae Meseșan mai speră să-și vadă invențiile materializate pe piața românească.
O firmă autohtonă (EVENTJUST din București) chiar a reușit să-i producă câteva exemplare din acele dispozitive pentru a le putea prezenta în cadrul unor expoziții spre a se ajunge la comercializarea lor în serie, în cantități remarcabile la nivel de țară și chiar pe piața externă.
Moise-Ovidiu Dan
 
Nicolae Meseșan - o pagină de istorie, având o sală în cadrul Muzeului Orașului Oradea
Ieri (24 octombrie 2018), am stat de vorbă cu Nicolae Meseșan în sala pe care a primit-o în cadrul Muzeului Orașului Oradea pentru a ilustra epoca în care a trăit, cu care s-a confundat, care l-a marcat și în care s-a realizat ca om și profesionist.
Miercuri, Nicolae Meseșan povestea (și răspundea întrebărilor) studenților jurnaliști (din anul III: Daniela Cap, Teodora Negrea, Adina Brândaș, Tatiana Vozian, Alice Cazan și Emilia Gale, împreună cu micul său jurnalist), aduși în vizită de Cristina Pușcaș, lector univ. dr. al secției de jurnalism a Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universității din Oradea.
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Nicolae Meseșan - inventator și făuritorul primei truse românești de criminalistică.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:14:38 Ora standard a Europei de Est