Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Alimentele să vă fie medicamente şi medicamentele alimente!”

Nutriţionişti pentru o zi

,,Alimentele să vă fie medicamente şi medicamentele alimente!”

Elevii Şcolii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu," Ştei, au avut ocazia preţ de câteva minute să fie nutriţionişti pentru o zi. În fiecare an, la data de 16 octombrie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură sărbătoreşte Ziua Mondială a Alimentaţiei.

Din ce în ce mai mulţi adulţi şi copii se confruntă cu probleme de supraponderalitate, din cauza unui stil de viaţă nesănătos. Astfel, am considerat ca fiind, imperios necesar să conştientizăm în  rândul elevilor necesitatea adoptării unui regim de viaţă cât mai sănătos.
Cu această ocazie, la data de 16 octombrie 2018 în cadrul Centrului de Documentare şi Informare Ştei, a avut loc activitatea intitulată: ,,Minte sănătoasă, în corp sănătos" care a avut drept scop adoptarea de către elevi a unei alimentaţii echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos.
Protagoniştii activităţii au fost elevii clasei a V-a C, diriginte prof. Merce Sanda, care au învăţat de la d-na Purle Gianina, asistent şcolar,  principiile care stau la baza unei alimentaţii sănătoase, precum şi conţinutul de nutrienţi, vitamine, proteine, ce ar trebui să însoţească masa unui copil de 12 ani. Pe lângă acestea, elevii au fost învăţaţi că alimentaţia sănătoasă, trebuie însoţită şi de mişcare în aer liber, de un consum adecvat de lichide, cât şi de o hrană cât mai săracă în grăsimi saturate. Mesele principale trebuiesc completate de două sau trei gustări.
D-na asistentă le-a atras elevilor atenţia asupra igienei alimentelor, un aspect ce nu trebuie neglijat, accentuând şi rolul pe care îl are importanţa unui somn cât mai odihnitor.
În ceea de-a doua parte a activităţii, şcolarii au trebuit să se transpună în pielea unui medic nutriţionist. Ei au lucrat în echipe de câte şase elevi şi au fost coordonaţi de către prof. documentarist Andru Cristina şi bibl. prof. Ileana Tomescu. Aceştia, pe baza principiilor şi regulilor învăţate au alcătuit un meniu sănătos pentru o zi. Fiecare echipaj a primit (pe un bileţel) câte un ingredient (fructe, cereale, lapte), pe care l-au integrat în dieta prescrisă. Evaluarea s-a realizat printr-o metodă interactivă, numită Turul galeriei.
La final, fiecare meniu a fost discutat, stabilindu-se punctele tari şi punctele slabe ale acestuia. Concluzia activităţii a fost că toţi elevii şi-au însuşit în mod corect regulile unei alimentaţii sănătoase.  Activitatea a fost însoţită de câteva creaţii plastice sugestive, realizate de elevii şcolii noastre cu sprijinul d-nei prof. Carmen Coroiu Stanciu
Echipa de proiect şi organizare a fost format[ din: prof. Pantea Simona, director, prof. Moruţ Liana, director adjunct, prof. docum. Andru Cristina, bibl. prof. Tomescu Ileana, prof. Merce Sanda.
Panici-Mangra Adelina &Tomescu Ileana

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:11 Ora de vară a Europei de Est