Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiect de parteneriat între Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia” Oradea și Istituto di Istruzione Superiore ,,Ciampini Bocardo”, Novi Ligure, Italia

Trei luni petrecute în România (Oradea)

Proiect de parteneriat între Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia” Oradea și Istituto di Istruzione Superiore ,,Ciampini Bocardo”, Novi Ligure, Italia

Pe o perioadă de trei luni (14 iulie - 6 octombrie 2018) Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" a fost gazda a doi absolvenți de liceu din Italia, în baza unui parteneriat cu Istituto di Istruzione Superiore ,,Ciampini Boccardo" din orașul Novi Ligure, în cadrul proiectului de mobilități și stagii de practică, intitulat ,,MOVING TOWARDS MY JOB", finanțat de TALENTI NEODIPLOMATI, FONDAZIONE CRT.

Începând cu 2004 scopul fundației ,,Talenti Neodiplomati" este acela de a  sprijini tinerii în a deveni independenți, de a le facilita o experiență folositoare care să-i ajute să se orienteze în alegerea unui traseu profesional și să-și consolideze abilitățile de adaptare la un nou mediu cultural. Fundația își mai propune să favorizeze parteneriatele dintre școlile italiene și instituții similare din Europa.
Acesta este primul an de colaborare între cele două licee și a fost surprinzător și plăcut în același timp să aflam de la partenerii noștri că România este recunoscută pentru experiența de calitate oferită celor care vin să desfășoare stagii de practică profesională la noi în țară. Cei doi elevi din Italia (Sofia Arrochdi și Luca Buffa) au efectuat stagiile de practică la SC Treira SRL ȘI SC Dover SRL, în domeniul design-ului grafic, respectiv domeniul contabilității. Cele două societăți s-au dovedit a fi colaboratori de excepție, care le-au asigurat celor doi elevi din Italia un climat extrem de favorabil pentru a desfășura prima lor activitate profesională, dar și pentru a cunoaște oameni noi, de a se adapta la o altă cultură, de a interacționa și socializa într-un context multicultural.  Pe lângă practica profesională, cei doi absolvenți au beneficiat de 20 de ore de studiu al limbii române, de vizite la muzee, de participarea la diverse manifestări culturale, spectacole de teatru sau scurte excursii în județ etc. Toate acestea pentru a cunoaște și a-și dezvolta abilitățile de adaptare la un nou mediu socio-cultural, pentru a exterioriza o deschidere spre înțelegerea și aprecierea diversității și noutății.
Cei doi elevi s-au întors în Italia mărturisind că au trăit la noi o experiență excepțională, că au îndrăgit enorm frumosul nostru oraș și oamenii pe care i-au întâlnit aici și că vor reveni cu siguranță pe meleagurile noastre.
Prof. Marcela Urs
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiect de parteneriat între Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia” Oradea și Istituto di Istruzione Superiore ,,Ciampini Bocardo”, Novi Ligure, Italia.

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 02:45:11 Ora de vară a Europei de Est