Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Contact nemijlocit cu sistemele de învățământ din Estonia și din Finlanda

Noi oportunități pentru învățământul bihorean

Contact nemijlocit cu sistemele de învățământ din Estonia și din Finlanda

În perioada 8 - 13 octombrie 2018, un grup de elevi și de profesori de la Liceul Teoretic „Arany Janos" și de la Colegiul Național „Teodor Neș", ambele din Salonta, precum și de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna" și Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", ambele din Oradea, a avut ocazia de a lua contact în mod nemijlocit cu sistemele de învățământ din Estonia și din Finlanda, considerate la ora actuală dintre cele mai eficiente din întreaga lume.

Timp de o săptămână, cadrele didactice și elevii implicați în proiect au avut posibilitatea să se întâlnească și să discute cu diferiți actori implicați în crearea și implementarea acestor sisteme performante, precum și cu beneficiarii direcți ai măsurilor luate în educație, elevii estonieni și finlandezi. Liceul Teoretic „Arany Janos" a fost reprezentat de către doamna director Tornai Melinda și de alte trei cadrele didactice, Aszalos Agnes, Domjan Laura și Ștefănuț Alin, iar Colegiul Național „Teodor Neș", de către doamna director adjunct Mitran Alina și de doamna prof. Nagy Zoe. De la Școala Gimnazială „Oltea Doamna" au fost prezente: doamna director Musca Florina și doamna prof. dr. Bocoi Liliana, iar de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", doamna prof. Delia Mela, coordonator de proiecte și programe la nivelul colegiului.
„Învățarea în context european"
Schimbul de experiență a fost posibil datorită proiectului „Învățarea în context european", finanțat de Direcția Social-Comunitară din cadrul Consiliului Județean Bihor, prin Asociația Pro Lyceum Salonta, precum și datorită Asociației Pro Salonta, Bisericii Reformate din Salonta și  colaborării cu Asociația Educațională Pro Time-R, condusă de Delia Mela.
În timpul vizitei de lucru, participanților bihoreni li s-a oferit o imagine de ansamblu a învățământului din țările vizitate și li s-a permis accesul la toate compartimentele sistemului educațional, de la grădiniță până la universitate și chiar la nivel ministerial. Discuțiile au fost fructuoase și au permis conturarea unei imagini reale a unui sistem eficient și coerent, de care este preocupată întreaga societate din Estonia și Finlanda, educația fiind percepută ca unul dintre factorii esențiali ai dezvoltării umane și sociale.
Cadrele didactice și elevii au putut dialoga în mod deschis cu directorii unităților de învățământ vizitate, precum și cu profesorii și cu elevii din aceste școli și au avut ocazia să participe la diferite lecții, unele de-a dreptul revoluționare, precum învățarea matematicii cu ajutorul tabletelor sau orele de programare de la ciclul gimnazial. 
Delegația din Bihor a avut onoarea de a fi primită în cadrul Ministerului Educației și Culturii din Finlanda și de a-și întregi viziunea asupra sistemului de învățământ din Finlanda și Estonia, prin prezentarea oferită în cadrul acestei instituții cheie în dezvoltarea și în viziunea pe care o propune în legătură cu învățământul.
Școala este responsabilă să anticipeze schimbările din societate și să se schimbe constant
În cursul după-amiezii, elevii și profesorii care au luat parte la această vizită de studiu au fost primiți la Universitatea din Helsinki, de către Juri Lavonen, șeful Departamentului de Educație din cadrul universității, care le-a prezentat câteva dintre ideile care stau la baza învățământului din Finlanda în secolul 21. Astfel, educația este percepută ca un proces în continuă schimbare, motiv pentru care nu există un sistem bun pentru a gestiona tot ceea ce ține de învățământ. Una dintre ideile inovatoare articulate în timpul prezentării a fost aceea că școala este responsabilă să anticipeze schimbările din societate și să se schimbe constant, astfel încât să răspundă nevoilor concrete din lumea înconjurătoare.
Formarea inițială a cadrelor didactice ocupă un loc esențial
Totodată, a fost evidențiat faptul că formarea inițială a cadrelor didactice ocupă un loc esențial în modul în care este gândit sistemul de învățământ din Estonia și Finlanda, alături de o susținere constantă a școlilor de către autoritățile locale și regionale.
Ultima zi a vizitei de lucru a fost dedicată învățării în aer liber, într-un centru care se ocupă cu educația pentru mediul înconjurător, dimensiune importantă a învățării pe întreg parcursul vieții.
Este important ca elevul să se simtă bine la școală și să fie fericit
După cum a reieșit din discuțiile purtate cu oficialii estonieni și finlandezi, o dimensiune esențială a vieții școlare o reprezintă starea de bine a elevilor și a cadrelor didactice. Este important ca elevul să se simtă bine la școală și să fie fericit, aspecte care au putut fi observate de elevii și cadrele didactice care au luat parte la această vizită de lucru.
Concluziile vizitei de studiu au fost expuse în ultima zi a vizitei, în cadrul unor discuții purtate cu Sirje și Georg Aher, partenerii din Estonia ai delegației din Bihor, și s-au referit, în principal, la modul în care este percepută educația în societatea din Estonia și din Finlanda, comparativ cu țara noastră.
Vizita a constituit o bună ocazie de reflecție asupra propriului sistem de învățământ, iar participanții s-au întors îmbogățiți de experiența cunoașterii unor noi sisteme educaționale și pregătiți să transpună o parte din exemplele de bune practici în munca lor de zi cu zi.
Alin Ștefănuț
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Contact nemijlocit cu sistemele de învățământ din Estonia și din Finlanda.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:53 Ora de vară a Europei de Est