Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A IV-a revoluție industrială - Conectivitatea

Din mesajele lansate la ... Agora Cercurilor Studențești

A IV-a revoluție industrială - Conectivitatea

Ieri (duminică), scriind despre cea de-a patra ediție a Simpozionului Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești" (BACStud) 2018, desfășurată la Universitatea din Oradea, la Băile Felix și la Universitatea Agora din Oradea, în perioada 18-20 octombrie 2018, am telegrafiat câteva idei, dar n-am insistat pe mesaje.

Acum dorim să revenim la câteva mesaje, exprimate la deschiderea evenimentului de către cei doi distinși academicieni, Florin Gheorghe Filip și Gheorghe Păun (redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș", revistă cu care dorim să vă împrieteniți prin semnalele pe care le lansăm lunar la apariția unui nou număr) și de alți profesori.
,,A fi înseamnă să facem ceva"
V-am împărtășit două dintre mesajele comunicate de doamna prorector Ligia Burtă de la Universitatea din Oradea (legate de Agora studențească - drept o inițiativă fericită și benefică, dar și despre falsele bariere).
Doamna conf. univ. dr. ing. Egri Angela, de la Universitatea din Petroșani, a lansat un alt mesaj important și realist (subliniat mai sus:  ,,A fi înseamnă să facem ceva"). E chiar Logo-ul celor din Petroșani. ,,Am venit să vă arătăm împreună cu grupul de cercetători, studenți, masteranzi și doctoranzi că am făcut ceva. Am reușit să realizăm câte ceva  din domeniul științei și am dori să comunicăm cu toată lumea, să aflăm alte noutăți și să ducem mai departe această tradiție foarte frumoasă"... (conf. univ. dr. ing. Egri Angela).
,,Agora este o experiență de succes!"
Referindu-se la cei 18 ani (de majorat) împliniți în acest an de Universitatea Agora, distinsul academician și prieten al nostru (de vreo 15 ani) Florin Gheorghe Filip aprecia: ,,Agora este o experiență de succes, o experiență privată, o experiență care a arătat succesul unor inițiative, a unor oameni dinamici. Pe unii dintre ei i-ați cunoscut, i-ați văzut aici. Ea mai arată în același timp folosul pe care o inițiativă privată îl are împreună cu cea publică. Prezența doamnei prorector aicea (e vorba de doamna conf. univ. dr. Ligia Burtă, de la Universitatea din Oradea) o demonstrează".
,,Complementaritatea talentelor, caracterelor, firilor... dă tăria acestui popor" 
Și tot domnia sa a făcut vorbire despre ceea ce ,,dă tăria acestui popor", ca un fel de replică la nefericita idee adusă în discuție de dl rector (referitor la euro-scepticismul unora sau altora... măsurat de un presupus euro-barometru... mincinos sau manipulator).
,,Ideea este că noi suntem un tot (...). Complementaritatea talentelor, caracterelor, firilor celor din Ardeal, Moldova, din Muntenia dă tăria acestui popor. Mai multe nu vă spun. E anul Centenarului, care le conferă tuturor activităților o tentă aparte"...
,,Către tânăra generație"
Înainte să ne vorbească în detaliu despre jocul GO - ,,un joc pur de inteligență", distinsul academician Gheorghe Păun ne-a semnalat cartea ,,Către tânăra generație", scrisă de savantul Simion Mehedinți, fondatorul școlii de geografie, din care au fost publicate fragmente în revista pe care o conduce, revista de cultură ,,Curtea de la Argeș". De pe coperta respectivei cărți (care cuprinde articole de învățământ și despre învățători...), domnul academician a citat (din memorie) ideea că ,,Renașterea unui popor începe cu tinerimea sa; decăderea, tot de acolo!" Tot din cuvântul domniei sale aveam să aflăm că joi, în prima zi a simpozionului, o zi plină desfășurată la Universitatea din Oradea, s-a vorbit și despre a IV-a revoluție industrială, având drept cuvânt cheie Conectivitatea. ,,Prima revoluție a fost bazată pur pe tehnologie, pe abur, pe energie; a doua, pe electricitate (deci, din nou pe fizică, inginerie pură, plus organizare); a treia revoluție științifică tehnologică este bazată pe calculatoare, pe informație. Deci, s-a trecut de la inginerie pură la altceva, la informație. Trăim acum a IV-a revoluție industrială. Conectivitatea este cuvântul cheie. Legarea procesoarelor între ele, de la celular la frigider, la fabrica de bere... și multe altele de tip calitativ. Este o revoluție în care calculatoarele învață. Iar aici lucrurile pot să alunece. Un domn foarte popular (Putin) ne avertizează că cine va stăpâni inteligența artificială va stăpâni lumea. Știa pe ce se bazează. Să ne ferească Dumnezeu să trăim vremuri interesante. Trăim vremuri post adevăr. S-a spus: Cunoașterea este puterea (...); apoi s-a afirmat altfel: Informația este puterea; Comunicarea este puterea, iar de aici până la manipulare mai este un singur pas".
Apoi, distinsul academician Gheorghe Păun ne-a făcut o adevărată pledoarie pentru jocul GO - un joc pur de inteligență, mai vechi decât șahul, are vreo 4.000 de ani, în Tibet, de unde a trecut în Japonia, iar pe la 1880 a venit și în Europa; previne degenerarea creierului pentru că dezvoltă în mod egal, echilibrat, ambele emisfere, ajută la irigarea, la fiziologia creierului. Înțelepții se cunosc prin ceea ce pot face cu resurse puține (...). Jocul GO se învață în cinci minute, dar pentru a deveni maestru e nevoie de o viață. Edward Lasker spunea: ,,Șahul este un joc regesc, dar GO-ul este un joc imperial".
Noi ne oprim aici cu relatarea de la Agora Cercurilor Studențești pentru că multe am mai avea a vă spune (scrie).
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galria foto: A IV-a revoluție industrială - Conectivitatea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:00:48 Ora standard a Europei de Est