Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cea de-a patra ediție a Simpozionului Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești” (BACStud) 2018

La Universitate din Oradea, la Băile Felix și la Universitatea Agora, a avut loc

Cea de-a patra ediție a Simpozionului Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești” (BACStud) 2018

În perioada 18-20 octombrie 2018, la Universitatea din Oradea, la Băile Felix și la Univ. Agora din Oradea, s-au desfășurat lucrările Simpozionului Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești" (BACStud) 2018.

După ziua de joi, o zi plină de activități ținute în campusul Universității din Oradea și nu numai, vineri (19 oct.), centrul de greutate al simpozionului s-a mutat în amfiteatrul, în sălile și în curtea Universității Agora, sub coordonarea doamnei conf. univ. dr. ing. Simona Dzițac, director al Centrului de creație științifică și inovare al studenților energeticieni orădeni de la Universitatea din Oradea, cea care de patru ani este mintea și sufletul acestui simpozion internațional.
Deschiderea de vineri a avut loc în Aula Albastră, în prezența celor doi academicieni, invitați de onoare ai simpozionului, academicienii Gheorghe Păun și Florin Gheorghe Filip, care au fost poftiți în prezidiu, alături de doamna conf. univ. dr. ing. Simona Dzițac, de domnul prof. univ. dr. Ioan Dzițac, rectorul Universității Agora, doamna conf. univ. dr. Ligia Burtă, prorector responsabil cu servicii studenţești şi vizibilitate al Universității din Oradea, doamna conf. univ. dr. ing. Egri Angela, din partea Universității din Petroșani și de studentul Cristian Șandro, vicepreședinte al comitetului de organizare studențesc.
,,Succesul simpozionului va fi, de fapt, succesul nostru al tuturor"
Din cuvântul omului total al simpozionului, doamna conf. univ. dr. ing. Simona Dzițac, moderatorul evenimentului, am aflat că la actuala ediție au fost acceptate 72 de lucrări științifice aparținând unor studenți din 11 centre universitare (Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea ,,1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea „Politehnica" Timișoara - Facultatea de Inginerie Hunedoara, Universitatea din Petroșani, Universitatea ,,Petru Maior" din Târgu Mureș, Universitatea ,,Eftimie Murgu" din Reșița, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Oradea și Universitatea Agora din Municipiul Oradea), din cadrul a patru universități/din străinătate: University of Novi Sad, Serbia, New York University Abu Dhabi, University of Szeged, Hungary și Universitatea de Stat din Republica Moldova, ale unor elevi din șapte colegii, licee și școli gimnaziale participante din Arad și Oradea, iar actuala ediție s-a bucurat de sprijin din partea a 20 de parteneri, firme și instituții. Mulțumind celor doi distinși academicieni, acad. Florin Gheorghe Filip și acad. Gheorghe Păun, gazdelor, organizatorii principali ai evenimentului (membrilor fondatori, familia distinșilor profesori universitari Mișu-Jan Manolescu și Adriana Manolescu), doamnei decan Elena-Ana Iancu pentru buna colaborare  pe partea de expoziție și momentele 100), doamna Simona Dzițac a ținut să mulțumească ,,foarte frumos (deopotrivă) minunatului comitet de organizare, în majoritate studenți și cadre didactice de la Universitatea din Oradea, pentru colaborare și implicare", concluzionând că ,,Succesul simpozionului va fi, de fapt, succesul nostru al tuturor".
,,Viitorul nostru trebuie să-l construim împreună!"
Vorbitorii și-au prezentat cartea de vizită și mesajul personal, au felicitat organizatorii pentru inițiativa și ideea simpozionului studențesc internațional, pentru reușita celor trei ediții, urând mult succes actualei ediții.
Ne-au bucurat, deopotrivă, mesajele venite din partea domnului rector Ioan Dzițac și a distinșilor academicieni, dar și ideea exprimată de doamna prorector Ligia Burtă. După ce a constatat ceea ce înseamnă această Agoră studențească, ce (re)unește studenți și cadre didactice, cercetători de la nivel local, național și internațional, a conchis: ,,Voi sunteți viitorul nostru, atunci când mă refer la studenți. Viitorul nostru trebuie să-l construim împreună, indiferent din care instituție venim. Niciodată nu avem voie să clădim bariere false între instituții, bariere false între profesori și studenți sau între studenți"...
Luând în calcul activitățile desfășurate, participarea numeroasă, implicarea și dăruirea, dar și reușita și atmosfera existentă în săli și în curtea Agorei, putem aprecia cei dintâi reușita actualei ediții a simpozionului, felicitând inițiatorii și organizatorii, în frunte cu energicul și inepuizabilul om total, așa după cum am mai afirmat, doamna conf. univ. dr. ing. Simona Dzițac!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (98 de poze), accesați Galeria foto: Cea de-a patra ediție a Simpozionului Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești” (BACStud) 2018.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:33:07 Ora standard a Europei de Est