Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

S-a semnat contractul pentru extinderea Creșei Nr.7 și Grădiniței Nr. 53

Joi,

S-a semnat contractul pentru extinderea Creșei Nr.7 și Grădiniței Nr. 53

Joi, 18 octombrie 2018, Primăria Municipiului Oradea, în calitate de beneficiar, a semnat contractul de finanțare aferent proiectului ,,Extinderea Creșei și Grădiniței nr. 53, cu echiparea infrastructurii educaționale pentru educația timpurie antepreșcolară și preșcolară în Municipiul Oradea", cod SMIS 122024, finanțat prin Programul Operațional Regional Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

Proiectul propune extinderea imobilului care găzduiește Grădinița Nr. 53. și Creșa Nr. 7 Albă ca Zăpada, amplasat în cartierul Rogerius din Oradea, în imediata apropiere a Școlii Gimnaziale Nr. 16. Conform normativelor în vigoare, în actualele spații de învățământ, suprafețele destinate grupelor de clasă sunt insuficiente.
Capacitatea grădiniței este de 200 de locuri, fiind insuficientă pentru solicitările existente. În vederea creșterii calității infrastructurii pentru asigurarea accesului sporit la educație timpurie, unitatea are nevoie de încă două săli de grupă. Acest lucru implică și crearea a patru noi locuri de muncă.
În ceea ce privește creșa, aceasta are o capacitate de 40 locuri repartizate pe două grupe: grupa mică (1 - 2 ani) și grupa mare (2 - 4 ani). În vederea creșterii calității infrastructurii pentru asigurarea accesului sporit la educație timpurie, creșa are nevoie de spațiu suplimentar pentru derularea activității și deservirea unui număr mai mare de copii. Astfel, prin proiect se propune extinderea acesteia cu spațiul necesar funcționării cu încă o grupă de copii, cu o capacitate de 20 de locuri. Astfel, la finalul proiectului, Creșa Nr. 7 va avea o capacitate de 60 de locuri, acordarea serviciilor de creșă pentru încă 20 de copii necesitând și înființarea a încă patru posturi noi.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
1. Extinderea imobilului care găzduieşte Grădiniţa Nr. 53 și Creșa Nr. 7 Albă ca Zăpada din Oradea cu 264,75 mp suprafaţă construită precum şi dotarea corespunzătoare a acestuia;
2. Creşterea capacităţii infrastructurii de educaţie care beneficiază de sprijin (educaţie antepreşcolară şi preşcolară) cu un număr de 60 de locuri nou create care vor fi ocupate în termen de 3 ani de la finalizarea investiţiei;
3. Crearea unei săli multifuncţionale necesare desfăşurării activităţilor specifice care poate avea şi funcţiunea de sală de clasă pentru viitorii participanţi la procesul educaţional.
Valoarea totală a contractului este de 2.278.508,76 lei (TVA inclus), din care 2.267.656,55 lei valoarea totală eligibilă. Din suma totală 1.927.508,07 lei (reprezentând 85%) este valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR, iar 294.795,35 lei (13%) este valoare suportată de către statul român. Cofinanțarea proprie a beneficiarului este de 45.353,13 lei (2%), la care se adaugă cheltuieli neeligibile în valoare de 10.852,21 lei.
Durata contractului de finanțare este de 25 de luni de la semnarea acestuia. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:58 Ora de vară a Europei de Est