Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Itinerar gastronomic românesc”, de Ziua Mondială a Alimentației

Ieri, la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea

„Itinerar gastronomic românesc”, de Ziua Mondială a Alimentației

Marți (16 octombrie 2018), în și de Ziua Mondială a Alimentației, în sala de proiecte a Liceului Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea, a fost prezentat proiectul educativ „Itinerar gastronomic românesc", ,,născut din necesitatea de promovare a Zilei Mondiale a Alimentației Sănătoase în rândul elevilor școlii noastre", după cum avea să sublinieze domnul director Tiberiu Sîncelean, responsabil al proiectului.

Prezentarea în PowerPoint a fost realizată de doamna profesor Todica Marcela-Ileana, coordonator de proiect.
Au mai fost de față la prezentare, membri ai echipei de proiect: prof. Serte Marilena, Balaj Lucia, Bănică Dana, Borbely Dana, Bronţ Ana, Calău Ramona, secretar şef. Cociubei Nicoleta, prof. Cipleu Liliana, Dobai Valentina, Hoffmann-Bronţ Viorica, Lobonţ Lucreţia, Micula Alexandra, Muşet Livia, Niculescu Otilia, Rugea Maria, Simuţ Adrian, Şandor Mariana și Varga Ileana, alături de doamna inspector școlar Vese Alina.
Proiectul „Itinerar gastronomic românesc" are în vedere: premisele motivaționale, socializarea elevilor, crearea unei atmosfere competiționale, a dezvoltării spiritului de lucru în echipă, ținându-se cont de baza materială a școlii. Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea deține laboratoare de alimentație,  care sunt de natură să le ofere elevilor condițiile necesare pentru a-și putea valorifica priceperea în domeniul gastronomic; orientarea spre colaborare la nivel de școală, de clase de elevi și al cadrelor didactice implicate în proiect.
Dar parcă cel mai important element îl constituie preocuparea cadrelor didactice pentru  activități cu caracter de încurajare a elevilor, de a se dedica activităților extracurriculare, în cazul acesta expozițiile cu produse culinare din diferite zone ale țării, ,,în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri", a adăugat doamna profesor Serte Marilena.
Bucătăria românească poate fi privită ca un tot unitar, dar diversă din punct de vedere al mâncărurilor, al tehnologiei de realizare, al asocierii materiilor prime cu produse finite, ceea ce duce la particularități regionale. Fiecare regiune are un specific aparte care s-a menținut, s-a completat și s-a îmbogățit din punct de vedere sortimental și calitativ. Mâncărurile specifice și tradiționale românești, cunoscute și recunoscute astăzi prin savoarea și originalitatea lor, sunt preparate în restaurante, dar și în gospodăriile țărănești, unde se păstrează tradiția milenară a poporului nostru.
În cadrul laboratoarelor de alimentație, sub coordonarea maiștrilor instructori, elevii au realizat preparate tradiționale din Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania, Banat și Dobrogea, care au fost aranjate într-o frumoasă expoziție culinară.
Activitatea de proiect fiind dedicată întâmpinării celor 100 de ani de la Marea Unire, au fost realizate elemente de decor în culorile steagului nostru tricolor românesc.
,,Obiceiurile tradiționale la români sunt strâns legate de obiceiurile culinare. Bucătăria românească este o parte integrantă a obiceiurilor și datinilor păstrate de-a lungul istoriei. Bucătăria românească a păstrat tradiția moștenită de la străbuni și a avut capacitatea să asimileze în gama preparatelor românești și rețetele altor popoare", a ținut să precizeze coordonatorul de proiect, doamna profesor Marcela-Ileana Todinca.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (60 de poze), accesați Galeria foto: „Itinerar gastronomic românesc”, de Ziua Mondială a Alimentației.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:37 Ora de vară a Europei de Est