Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

E universul copiilor, duminică, la ERA Park!

Jocuri și concursuri

E universul copiilor, duminică, la ERA Park!

Zilele lui iunie au fugit demult, dar ERA Park Oradea sărbătorește, din nou, ziua copiilor!

Centrul comercial din Calea Aradului găzduiește, în această duminică (21 octombrie 2018), universul copiilor, un mini festival dedicat celor mici și părinților lor, care sunt invitați să petreacă o zi minunată în familie!
„Universul copiilor" se va desfășura sub cupola ERA, pe parcursul întregii zile, reunind o droaie de activități în cadrul cărora cei mici nu doar că se vor juca și se vor distra, dar vor și învăța lucruri folositoare în același timp!
Jocuri și concursuri
Startul festivalului se va da la ora 11, când oaspeții sunt invitați la Teatru Interactiv cu Scufița Roșie. Binecunoscuta poveste se va transforma într-un spectacol captivant, cu suișuri și coborâșuri, cu lacrimi și zâmbete, dar mai ales cu multe năzdrăvănii din care până și cei mai mici dintre spectatori vor putea trage învățăminte.
Între orele 12 și 13, pasionații vor putea lua parte la un atelier de magie fascinant, cu trucuri ce vor presăra bucurie și entuziasm între cei prezenți, pentru ca mai apoi, în intervalul orar 13 - 16, doritorii să se întreacă și în iscusință, în cadrul unui concurs distractiv. Sub cupolă vor fi amenajate cinci stații de jocuri interactive pe care prichindeii trebuie să le ducă la bun sfârșit, pentru ca la final să fie răsplătiți cu diverse premii.
Cei mai curajoși vor fi îndemnați să participe, între orele 16 și 20, și la un campionat de joacă, Hocus Pocus, cu cinci probe simpatice, la sfârșitul cărora cei mai buni vor fi premiaţi. Într-o atmosferă încărcată cu veselie, competiția îi va stimula pe pitici și pe părinții lor să comunice mai bine în echipă, dezvoltând concentrarea, rapiditatea, perspicacitatea, atenția, curajul și, mai ales, încrederea în sine a micilor eroi.
Facepaintig și minigolf!
Un moment aparte al zilei de duminică va fi, între orele 15 și 16, cel oferit de Statuile Roz. Este vorba despre un spectacol prin care prichindeii vor învăța povești de viață cu ajutorul unor tablouri vivante create de actori special costumați. Ineditele personaje îi vor ține cu sufletul la gură pe cei mici, dar și pe adulți, în special pe iubitorii de artă teatrală neconvențională.
Bineînțeles, nu vor lipsi picturile pe față și show-urile cu baloane modelate (între orele 16 și 19), dar nici sesiunile de minigolf, „sportul regilor", între orele 17 și 19.
Tot între orele 16 și 20, creativitatea participanților va fi testată în Imagination Playground, un joc uriaș de construit, de fapt un sistem de joacă format din diverse echipamente precum tobogane, leagăne sau locuri de cățărat. Cu dibăcie și dăruire, copiii vor fi îndemnați să-și alcătuiască propriul spaţiu de joacă, folosindu-se inclusiv de forme geometrice. Pe lângă faptul că e distractiv, Imagination Playground are menirea să dezvolte mai ales motricitatea grosieră a copiilor, dar și abilităţile cognitive, sociale, sentimentale şi intelectuale ale participanților.
După cum se vede, deci, ziua va fi super distractivă, iar intrarea este liberă pentru toată lumea.
Singura condiție, la intrare: cheful de joacă și voia bună!
Andrea Stan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:45:33 Ora standard a Europei de Est