Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primul accelerator de startup-uri pentru liceenii din România ajunge în Oradea

iXperiment Oradea

Primul accelerator de startup-uri pentru liceenii din România ajunge în Oradea

iXperiment este primul accelerator de start-up-uri pentru elevii de liceu din România, fiind o inițiativă care conectează sistemul educațional cu cel privat.

Programul funcționează ca un laborator, în cadrul căruia adolescenții vin cu cele mai creative idei prin care rezolvă problemele societății și creează contextul ideal pentru inovație.
Scopul iXperiment Oradea este de a promova antreprenoriatul și de a-i sprijini pe cei mai creativi și întreprinzători adolescenți din județul Bihor să facă primii pași spre afacerea proprie. Participanții selectați în urma depunerii aplicațiilor vor primi gratuit acces la resursele necesare pentru a da viață ideilor lor, fiind ghidați de antreprenori de top și experți de la nivel național. Participarea este gratuită, iar termenul limită pentru înscriere este 3 noiembrie.
În urma organizării iXcaravanei Oradea în anul 2017, în cadrul căreia numărul participanților a deposit așteptările organizatorilor, echipa iXperiment a realizat ca tinerii din județul Bihor sunt foarte interesați să învețe mai multe despre antreprenoriat și să treacă prin experiența lansării propriilor lor afaceri. Așadar, în perioada noiembrie 2018 - martie 2019, va avea loc prima ediție a acceleratorului de startup-uri iXperiment
Oradea, în urma unui parteneriat între echipa iXperiment și Manifest pentru Oradea.
20 de liceeni din județul Bihor vor fi acceptați în cadrul programului, iar aceștia vor trece prin 4 etape ale lansării propriilor afaceri:
● Ideate - Introducere în lumea antreprenoriatului (Design Thinking, Lean Startups), identificarea și
înțelegerea unei probleme pe piață, crearea echipei
● Innovate - Segmentarea pieței, empatizare cu potențialii clienți/useri, inovație și prototipare
● Initiate - Testarea prototipurilor pe piață, instrumente financiare pentru start-up-uri
● Iterate - Marketing, prezentări în fața investitorilor (pitching)
La finalul programului va avea loc o competiție, în cadrul căreia investitori și oameni de afaceri din regiune vor selecta și premia cele mai promițătoare afaceri, care au făcut cel mai mare progres de la începutul programului.
Liceenii sunt încurajați să aplice în cadrul programului cu ideile lor de afaceri, dar pot aplica și fără o idee; aceștia se vor implica în afacerile altor echipe cu care aleg să lucreze. Fiecare echipă va beneficia de un mentor
propriu (antreprenor de top), iar în cadrul fiecărei sesiuni tinerii vor primi sfaturi din partea unor oameni de afaceri influenți din județul Bihor.
Programul iXperiment Oradea este susținut de Banca Transilvania, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, Mobiversal, Global Consulting & Finance - membru SIS Group, Saladbox Republicii, Manifest Advertising, Logopaper și Bihon.ro.
În programele anterioare, iXperimenterii au lucrat cu antreprenori de top de la nivel național și internațional, printre care se numără: Anda Gansca - Knotch, Dragoș Petrescu - City Grill; George Deriso - MBA Professor Leeds Business School Colorado; Dan Pitic - Perpetuum; Radu Georgescu - GECAD Ventures; Camelia Sucu - Class Living; Iulian Padurariu - Pony Car Sharing; Dana Bates - Fundația Noi Orizonturi. Nu în ultimul rând iXperiment a câștigat diverse premii printre care un TEDxAward pentru impact social și este susținut de organizații și companii majore, precum Banca Transilvania, TEDxEroilor, AROBS Transilvania Software.
Tinerii interesați să participe, precum și cu organizațiile care doresc să sprijine programul ca parteneri, sunt invitați să afle noutățile iXperiment Oradea pe www.facebook.com/theiXperimentOradea/
Let's iXperiment!
Alin Mihon

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:09 Ora de vară a Europei de Est