Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Primul accelerator de startup-uri pentru liceenii din România ajunge în Oradea

iXperiment Oradea

Primul accelerator de startup-uri pentru liceenii din România ajunge în Oradea

iXperiment este primul accelerator de start-up-uri pentru elevii de liceu din România, fiind o inițiativă care conectează sistemul educațional cu cel privat.

Programul funcționează ca un laborator, în cadrul căruia adolescenții vin cu cele mai creative idei prin care rezolvă problemele societății și creează contextul ideal pentru inovație.
Scopul iXperiment Oradea este de a promova antreprenoriatul și de a-i sprijini pe cei mai creativi și întreprinzători adolescenți din județul Bihor să facă primii pași spre afacerea proprie. Participanții selectați în urma depunerii aplicațiilor vor primi gratuit acces la resursele necesare pentru a da viață ideilor lor, fiind ghidați de antreprenori de top și experți de la nivel național. Participarea este gratuită, iar termenul limită pentru înscriere este 3 noiembrie.
În urma organizării iXcaravanei Oradea în anul 2017, în cadrul căreia numărul participanților a deposit așteptările organizatorilor, echipa iXperiment a realizat ca tinerii din județul Bihor sunt foarte interesați să învețe mai multe despre antreprenoriat și să treacă prin experiența lansării propriilor lor afaceri. Așadar, în perioada noiembrie 2018 - martie 2019, va avea loc prima ediție a acceleratorului de startup-uri iXperiment
Oradea, în urma unui parteneriat între echipa iXperiment și Manifest pentru Oradea.
20 de liceeni din județul Bihor vor fi acceptați în cadrul programului, iar aceștia vor trece prin 4 etape ale lansării propriilor afaceri:
● Ideate - Introducere în lumea antreprenoriatului (Design Thinking, Lean Startups), identificarea și
înțelegerea unei probleme pe piață, crearea echipei
● Innovate - Segmentarea pieței, empatizare cu potențialii clienți/useri, inovație și prototipare
● Initiate - Testarea prototipurilor pe piață, instrumente financiare pentru start-up-uri
● Iterate - Marketing, prezentări în fața investitorilor (pitching)
La finalul programului va avea loc o competiție, în cadrul căreia investitori și oameni de afaceri din regiune vor selecta și premia cele mai promițătoare afaceri, care au făcut cel mai mare progres de la începutul programului.
Liceenii sunt încurajați să aplice în cadrul programului cu ideile lor de afaceri, dar pot aplica și fără o idee; aceștia se vor implica în afacerile altor echipe cu care aleg să lucreze. Fiecare echipă va beneficia de un mentor
propriu (antreprenor de top), iar în cadrul fiecărei sesiuni tinerii vor primi sfaturi din partea unor oameni de afaceri influenți din județul Bihor.
Programul iXperiment Oradea este susținut de Banca Transilvania, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, Mobiversal, Global Consulting & Finance - membru SIS Group, Saladbox Republicii, Manifest Advertising, Logopaper și Bihon.ro.
În programele anterioare, iXperimenterii au lucrat cu antreprenori de top de la nivel național și internațional, printre care se numără: Anda Gansca - Knotch, Dragoș Petrescu - City Grill; George Deriso - MBA Professor Leeds Business School Colorado; Dan Pitic - Perpetuum; Radu Georgescu - GECAD Ventures; Camelia Sucu - Class Living; Iulian Padurariu - Pony Car Sharing; Dana Bates - Fundația Noi Orizonturi. Nu în ultimul rând iXperiment a câștigat diverse premii printre care un TEDxAward pentru impact social și este susținut de organizații și companii majore, precum Banca Transilvania, TEDxEroilor, AROBS Transilvania Software.
Tinerii interesați să participe, precum și cu organizațiile care doresc să sprijine programul ca parteneri, sunt invitați să afle noutățile iXperiment Oradea pe www.facebook.com/theiXperimentOradea/
Let's iXperiment!
Alin Mihon

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:30:24 Ora standard a Europei de Est