Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Măria sa, Dascălul” – La ceas de centenar

În anotimpul roadelor, noi am cules un obicei: programul omagial

,,Măria sa, Dascălul” – La ceas de centenar

Anii se scurg cu repeziciune, importante sunt clipele pe care reușim să le imortalizăm prin puterea trăirii.

În urmă cu 6 ani, am pornit la drum semănând gânduri alese și fapte adevărate printre semenii noștri și, pentru că Ziua Educației este toamna, anotimpul roadelor, noi am cules un obicei: programul omagial ,,Măria Sa, Dascălul", care ilustrează activitatea Casei Corpului Didactic a Județului Bihor.
 În semn de respect față de cei ce s-au dedicat acestei onorabile profesii, și în acest an evenimentul a fost organizat într-un cadru festiv, în atmosfera caldă și primitoare a sălii de conferințe Varadinum, a hotelului DoubleTree Hilton din Oradea.
Manifestarea cultural-educativă a fost onorată de reprezentanții autorităților locale și județene, pentru care învățământul constituie o prioritate: prof. Kéry Hajnal, inspector școlar general adjunct - Inspectoratul Școlar Județean Bihor, prof. Dan Peter, director - Palatul Copiilor Oradea, distinse cadre didactice din învățământul universitar orădean: prof. univ. dr. Erica Mang, prof. univ. dr. Agneta Marcu, prof. univ. dr. Vasile Marcu, prof. univ. dr. Daniela Roman, precum și inspectori școlari, directori și directori adjuncți ai instituțiilor de învățământ din Oradea și județul Bihor.
În deschidere, d-na prof. Carmen Bodiu, director al Casei Corpului Didactic a Județului Bihor, a subliniat că tradiţia este o comuniune cu misterul istoriei. Viaţa fiecărui om este o istorie. De aceea, la ceas de centenar, a căutat să aducă în prim plan acele modele de cadre didactice care reprezintă repere într-un context specific, căci istoria este un ghid de navigaţie fără greș. Printr-o emoționantă evocare, a readus pe agenda zilei cele 25 de personalități omagiate în edițiile precedente prin conferirea câte unei plachete omagiale. Interludiile muzicale oferite de eleva Astrid Muthu de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea au încântat auditoriul cu măiestria interpretativă, dovedind că talentul nativ, modelat cu har și răbdare de un profesor pasionat, prof. Dana Oprescu - Palatul Copiilor  și Elevilor Oradea, poate atinge performanțe deosebite. I s-au alăturat elevii de la Liceul de Arte din Oradea: Jurjuț Dariana, Canto, clasa a XII-a, prof. coord. Pop Ancuța, prof. corepet. Marinău Sanda, Borbiro Timea - Flaut, clasa a XI-a, prof. coord. Mircescu Georgiana, prof. corepet. Ferencz Mercedes, Sferle Alex - Vioară, clasa a XI-a, prof. coord. Moga Andrei, Buzle Cosmin - Canto, clasa a XI-a, prof. coord. Bonțu Aurica, prof. corepet. Benczedi Monika. Dansul popular al elevilor de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, un fragment dintr-un obicei străvechi, pregătit de d-na profesor Iano Paula Georgiana a adus vioiciune și jovialitate, plasând evenimentul într-o atmosferă de tradiție, a educației și culturii românești. 
Sărbătoriții celei de-a VI-a ediții a manifestării omagiale au fost distinșii profesori ale căror nume au intrat în cartea de onoare a învățământului bihorean: prof. dr. metodist Ile Elisabeta, prof. Liliana Gligor, prof. Pető Csilla, prof. univ. dr. Mihai Drecin și prof. univ dr. Viorel Faur. Secvențele solemne ce au precedat acordarea noilor plachete omagiale au fost pregătite și prezentate de profesorii metodiști ai CCD Bihor, care au rememorat cele mai importante momente ale unor activități de excepție, subliniind calitățile ce-i recomandă drept personalități marcante ale învățământului actual. Astfel, prof. metodist Ignac-Attila Demeter a elogiat meritele și dăruirea unui cadru didactic ce a lăsat o luminoasă moștenire Casei Corpului Didactic, prof. dr. Elisabeta Ile. La rândul său, prof. dr. Maria Hulber a evidențiat excelența în activitatea artistică și didactică a profesoarei de muzică Alexandra Liliana Gligor, ce și-a dedicat vocația și creativitatea școlii în care a predat. Prof. metodist Demeter Emőke a subliniat îndelungata activitate de inspector de specialitate pentru învățământul primar în limba maghiară a prof. Pető Csilla și optimismul deosebit prin care le-a insuflat mereu energie celor din jur. Prodigioasa contribuție didactică și științifică a prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin a fost prezentată cu migală de prof. metodist Florina Szabo, iar prof. metodist Denisa Luca a apreciat meritele deosebite în activitatea profesorală, precum și relevanța publicistică a studiilor întreprinse de prof. univ. dr. emerit Viorel Faur.
De asemenea, diplome de apreciere au fost acordate tuturor cadrelor didactice care au asigurat pregătirea elevilor incluși în programul artistic, cadre didactice care au demonstrat la fața locului modul în care și-au înțeles misiunea, iar mulțumirile pentru reușita acestui regalul de cuget și simțire românească au fost aduse Consiliului Județean Bihor, Direcția Social Comunitară.
Dincolo de catedre, într-o zi cu reverberații speciale, publicul numeros prezent la programul omagial ,,Măria Sa, Dascălul", reprezentativ pentru toate categoriile învățământului bihorean, a demonstrat, încă o dată, dorința de integrare a cadrelor didactice într-o distinsă comunitate profesională, unită prin împărtășirea acelorași valori. (C.M.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Măria sa, Dascălul” – La ceas de centenar.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:06:29 Ora standard a Europei de Est