Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Măria sa, Dascălul” – La ceas de centenar

În anotimpul roadelor, noi am cules un obicei: programul omagial

,,Măria sa, Dascălul” – La ceas de centenar

Anii se scurg cu repeziciune, importante sunt clipele pe care reușim să le imortalizăm prin puterea trăirii.

În urmă cu 6 ani, am pornit la drum semănând gânduri alese și fapte adevărate printre semenii noștri și, pentru că Ziua Educației este toamna, anotimpul roadelor, noi am cules un obicei: programul omagial ,,Măria Sa, Dascălul", care ilustrează activitatea Casei Corpului Didactic a Județului Bihor.
 În semn de respect față de cei ce s-au dedicat acestei onorabile profesii, și în acest an evenimentul a fost organizat într-un cadru festiv, în atmosfera caldă și primitoare a sălii de conferințe Varadinum, a hotelului DoubleTree Hilton din Oradea.
Manifestarea cultural-educativă a fost onorată de reprezentanții autorităților locale și județene, pentru care învățământul constituie o prioritate: prof. Kéry Hajnal, inspector școlar general adjunct - Inspectoratul Școlar Județean Bihor, prof. Dan Peter, director - Palatul Copiilor Oradea, distinse cadre didactice din învățământul universitar orădean: prof. univ. dr. Erica Mang, prof. univ. dr. Agneta Marcu, prof. univ. dr. Vasile Marcu, prof. univ. dr. Daniela Roman, precum și inspectori școlari, directori și directori adjuncți ai instituțiilor de învățământ din Oradea și județul Bihor.
În deschidere, d-na prof. Carmen Bodiu, director al Casei Corpului Didactic a Județului Bihor, a subliniat că tradiţia este o comuniune cu misterul istoriei. Viaţa fiecărui om este o istorie. De aceea, la ceas de centenar, a căutat să aducă în prim plan acele modele de cadre didactice care reprezintă repere într-un context specific, căci istoria este un ghid de navigaţie fără greș. Printr-o emoționantă evocare, a readus pe agenda zilei cele 25 de personalități omagiate în edițiile precedente prin conferirea câte unei plachete omagiale. Interludiile muzicale oferite de eleva Astrid Muthu de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea au încântat auditoriul cu măiestria interpretativă, dovedind că talentul nativ, modelat cu har și răbdare de un profesor pasionat, prof. Dana Oprescu - Palatul Copiilor  și Elevilor Oradea, poate atinge performanțe deosebite. I s-au alăturat elevii de la Liceul de Arte din Oradea: Jurjuț Dariana, Canto, clasa a XII-a, prof. coord. Pop Ancuța, prof. corepet. Marinău Sanda, Borbiro Timea - Flaut, clasa a XI-a, prof. coord. Mircescu Georgiana, prof. corepet. Ferencz Mercedes, Sferle Alex - Vioară, clasa a XI-a, prof. coord. Moga Andrei, Buzle Cosmin - Canto, clasa a XI-a, prof. coord. Bonțu Aurica, prof. corepet. Benczedi Monika. Dansul popular al elevilor de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, un fragment dintr-un obicei străvechi, pregătit de d-na profesor Iano Paula Georgiana a adus vioiciune și jovialitate, plasând evenimentul într-o atmosferă de tradiție, a educației și culturii românești. 
Sărbătoriții celei de-a VI-a ediții a manifestării omagiale au fost distinșii profesori ale căror nume au intrat în cartea de onoare a învățământului bihorean: prof. dr. metodist Ile Elisabeta, prof. Liliana Gligor, prof. Pető Csilla, prof. univ. dr. Mihai Drecin și prof. univ dr. Viorel Faur. Secvențele solemne ce au precedat acordarea noilor plachete omagiale au fost pregătite și prezentate de profesorii metodiști ai CCD Bihor, care au rememorat cele mai importante momente ale unor activități de excepție, subliniind calitățile ce-i recomandă drept personalități marcante ale învățământului actual. Astfel, prof. metodist Ignac-Attila Demeter a elogiat meritele și dăruirea unui cadru didactic ce a lăsat o luminoasă moștenire Casei Corpului Didactic, prof. dr. Elisabeta Ile. La rândul său, prof. dr. Maria Hulber a evidențiat excelența în activitatea artistică și didactică a profesoarei de muzică Alexandra Liliana Gligor, ce și-a dedicat vocația și creativitatea școlii în care a predat. Prof. metodist Demeter Emőke a subliniat îndelungata activitate de inspector de specialitate pentru învățământul primar în limba maghiară a prof. Pető Csilla și optimismul deosebit prin care le-a insuflat mereu energie celor din jur. Prodigioasa contribuție didactică și științifică a prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin a fost prezentată cu migală de prof. metodist Florina Szabo, iar prof. metodist Denisa Luca a apreciat meritele deosebite în activitatea profesorală, precum și relevanța publicistică a studiilor întreprinse de prof. univ. dr. emerit Viorel Faur.
De asemenea, diplome de apreciere au fost acordate tuturor cadrelor didactice care au asigurat pregătirea elevilor incluși în programul artistic, cadre didactice care au demonstrat la fața locului modul în care și-au înțeles misiunea, iar mulțumirile pentru reușita acestui regalul de cuget și simțire românească au fost aduse Consiliului Județean Bihor, Direcția Social Comunitară.
Dincolo de catedre, într-o zi cu reverberații speciale, publicul numeros prezent la programul omagial ,,Măria Sa, Dascălul", reprezentativ pentru toate categoriile învățământului bihorean, a demonstrat, încă o dată, dorința de integrare a cadrelor didactice într-o distinsă comunitate profesională, unită prin împărtășirea acelorași valori. (C.M.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Măria sa, Dascălul” – La ceas de centenar.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:57 Ora de vară a Europei de Est