Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbătorirea Centenarului României Mari

Ieri (miercuri), orădenii au ieșit în stradă, în fața Muzeului Memorial „Aurel Lazăr” pentru

Sărbătorirea Centenarului României Mari

Miercuri, 10 octombrie 2018, orădenii au fost invitați să participe la sărbătorirea Centenarului României Mari, la sediul Muzeului Memorial „Aurel Lazăr".

Cu acest prilej au fost dezvelite și sfințite două plăci comemorative dedicate Centenarului şi semnatarilor Declaraţiei de la Oradea, elaborate în 12 octombrie 1918 în casa avocatului dr. Aurel Lazăr.
La eveniment au rostit alocuțiuni domnul prefect Ioan Mihaiu și domnul vicepreședinte Ioan Mang, iar despre evenimentele din octombrie, noiembrie și decembrie 1918 au vorbit domnul dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, precum și domnul conf. univ. dr. Ioan Cârja, directorul Şcolii Doctorale din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.
,,Este datoria noastră să consolidăm ceea ce am moștenit și să ne concentrăm asupra valorilor și identității noastre naționale" (prefectul Ioan Mihaiu).
,,Mă gândesc cu plăcere la anul 1918, la cât de uniți au fost românii în 1918 pentru a-și atinge acest scop și cu tristețe, în schimb, la ceea ce se întâmplă astăzi la cât de dezbinați suntem după 100 de ani. Mă rog la Dumnezeu ca ceea ce a fost atunci să revină: să fim din nou uniți în scopurile comune pentru care ar trebui să gândim cu toții" (vicepreședintele Ioan Mang).
,,Este important să știm să ne sărbătorim cu demnitate anul Centenarului Marii Uniri. Pentru aceasta însă și noi trebuie să știm să gândim la modul cât se poate de demn sărbătorirea acestui eveniment. Azi o facem cu multă demnitate, o facem dând respectul tuturor pentru că așa este normal" (dr. Aurel Chiriac).
 ,,În fiecare an, când se apropie ziua de 1 Decembrie, vorbim cu bucurie și cu drag despre Marea Unire, despre Declarația de la Oradea din 12 octombrie 1918 (...), despre Aurel Lazăr, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voevod, dar și despre Ionel Brătianu și Regele Ferdinand I (...), personalități care au finalizat marele proiect național al unirii tuturor românilor. Această temă însă are în mod sigur pentru fiecare dintre noi o rezonanță cu totul specială, acum când se împlinesc 100 de ani, când aniversăm Centenarul înfăptuirii României Mari, o construcție politico națională cu adevărat impresionantă" (conf. univ. dr. Ioan Cârja).
S-au depus jerbe de flori întru cinstirea memoriei semnatarilor Declarației de la Oradea, iar elevii din câteva clase de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" au realizat un lanț uman de la Muzeu până la Statuia lui Aurel Lazăr, dând din mână în mână o copie a Declarației pe care au depus-o la final la baza statuii.
Expoziția Bihorul „... la spargerea lumii"
Până să participăm la vernisajul expoziţiei dedicate Centenarului României Mari, intitulate Bihorul „... la spargerea lumii" (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919), expoziţie care prezintă documente de arhivă, hărţi cu destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi formarea României Mari, filme din Arhiva Naţională de Filme a României, fotografii de epocă, costume militare şi tradiţionale... domnul director Aurel Chiriac a ținut să nominalizeze și să mulțumească instituțiilor, chiar și persoanelor, care au pus umărul la
realizarea superbei expoziții: Muzeul Ţării Crişurilor - complex muzeal, Consiliul Judeţean Bihor, Serviciul Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Militar Naţional, Filiala Oradea,
Prefectura Judeţului Bihor, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională de Filme, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării - Universitatea Oradea, Transglobus Art Services și Asociaţia „Aurel Lazăr" Oradea.
Distinsul prof. Paul Magheru (editorul cărții) a dăruit Muzeului cartea lui Zaharia Macovei - „Problema unității tuturor românilor și gândirea franceză (1845-1918)"
În cadrul vernisajului expoziției, distinsul prof. univ. dr. Paul Magheru (editorul cărții) a dăruit Muzeului cartea lui Zaharia Macovei - „Problema unității tuturor românilor și gândirea franceză (1845-1918)", care a fost lansată marți la Primăria Oradea.
,,Este cartea de identitate a poporului român și a provinciilor noastre istorice"
,,Aceasta este teza de doctorat a primului profesor de limba română a Facultății de Litere de la Universitatea din Oradea, pe care (Zaharia Macovei) a scris-o la Sorbona, sub îndrumarea lui Nicolae Iorga, în 1940, N.I, fiind asasinat nu a mai apucat să citească lucrarea. Această carte este un miracol (a mai spus distinsul profesor Paul Magheru). Vreau să vi-o dăruiesc. Va sta bine în această expoziție. Această carte nu se vinde, se dăruiește (...). Zaharia Macovei a ținut dosarul ascuns, sub saltea, iar în 1998 mi l-a dat mie. ,,Fă ce vrei cu el!" I-am mulțumit. Am făcut nu ce am dorit, ci ce a trebuit. L-am oferit cititorului. Cine va citi această carte, copii, părinți, dascăli, va fi scos din ignoranță, din minciună, din false patriotisme, din naționalisme absurde. Aceasta este cartea de identitate a poporului român și a provinciilor noastre istorice"... În momentul în care i-am înmânat primarului această carte (marți, la lansare - n.n.), pe loc a comandat 100. ,,Vreau să ofer fiecărui primar din județul Bihor această carte", a spus primarul. M-a impresionat, deși abia a răsfoit-o!" a exclamat distinsul prof. univ. dr. Paul Magheru.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (87 de poze), accesați Galeria foto: Sărbătorirea Centenarului României Mari. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:02 Ora de vară a Europei de Est