Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sărbătorirea Centenarului României Mari

Ieri (miercuri), orădenii au ieșit în stradă, în fața Muzeului Memorial „Aurel Lazăr” pentru

Sărbătorirea Centenarului României Mari

Miercuri, 10 octombrie 2018, orădenii au fost invitați să participe la sărbătorirea Centenarului României Mari, la sediul Muzeului Memorial „Aurel Lazăr".

Cu acest prilej au fost dezvelite și sfințite două plăci comemorative dedicate Centenarului şi semnatarilor Declaraţiei de la Oradea, elaborate în 12 octombrie 1918 în casa avocatului dr. Aurel Lazăr.
La eveniment au rostit alocuțiuni domnul prefect Ioan Mihaiu și domnul vicepreședinte Ioan Mang, iar despre evenimentele din octombrie, noiembrie și decembrie 1918 au vorbit domnul dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, precum și domnul conf. univ. dr. Ioan Cârja, directorul Şcolii Doctorale din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.
,,Este datoria noastră să consolidăm ceea ce am moștenit și să ne concentrăm asupra valorilor și identității noastre naționale" (prefectul Ioan Mihaiu).
,,Mă gândesc cu plăcere la anul 1918, la cât de uniți au fost românii în 1918 pentru a-și atinge acest scop și cu tristețe, în schimb, la ceea ce se întâmplă astăzi la cât de dezbinați suntem după 100 de ani. Mă rog la Dumnezeu ca ceea ce a fost atunci să revină: să fim din nou uniți în scopurile comune pentru care ar trebui să gândim cu toții" (vicepreședintele Ioan Mang).
,,Este important să știm să ne sărbătorim cu demnitate anul Centenarului Marii Uniri. Pentru aceasta însă și noi trebuie să știm să gândim la modul cât se poate de demn sărbătorirea acestui eveniment. Azi o facem cu multă demnitate, o facem dând respectul tuturor pentru că așa este normal" (dr. Aurel Chiriac).
 ,,În fiecare an, când se apropie ziua de 1 Decembrie, vorbim cu bucurie și cu drag despre Marea Unire, despre Declarația de la Oradea din 12 octombrie 1918 (...), despre Aurel Lazăr, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voevod, dar și despre Ionel Brătianu și Regele Ferdinand I (...), personalități care au finalizat marele proiect național al unirii tuturor românilor. Această temă însă are în mod sigur pentru fiecare dintre noi o rezonanță cu totul specială, acum când se împlinesc 100 de ani, când aniversăm Centenarul înfăptuirii României Mari, o construcție politico națională cu adevărat impresionantă" (conf. univ. dr. Ioan Cârja).
S-au depus jerbe de flori întru cinstirea memoriei semnatarilor Declarației de la Oradea, iar elevii din câteva clase de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" au realizat un lanț uman de la Muzeu până la Statuia lui Aurel Lazăr, dând din mână în mână o copie a Declarației pe care au depus-o la final la baza statuii.
Expoziția Bihorul „... la spargerea lumii"
Până să participăm la vernisajul expoziţiei dedicate Centenarului României Mari, intitulate Bihorul „... la spargerea lumii" (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919), expoziţie care prezintă documente de arhivă, hărţi cu destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi formarea României Mari, filme din Arhiva Naţională de Filme a României, fotografii de epocă, costume militare şi tradiţionale... domnul director Aurel Chiriac a ținut să nominalizeze și să mulțumească instituțiilor, chiar și persoanelor, care au pus umărul la
realizarea superbei expoziții: Muzeul Ţării Crişurilor - complex muzeal, Consiliul Judeţean Bihor, Serviciul Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Militar Naţional, Filiala Oradea,
Prefectura Judeţului Bihor, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională de Filme, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării - Universitatea Oradea, Transglobus Art Services și Asociaţia „Aurel Lazăr" Oradea.
Distinsul prof. Paul Magheru (editorul cărții) a dăruit Muzeului cartea lui Zaharia Macovei - „Problema unității tuturor românilor și gândirea franceză (1845-1918)"
În cadrul vernisajului expoziției, distinsul prof. univ. dr. Paul Magheru (editorul cărții) a dăruit Muzeului cartea lui Zaharia Macovei - „Problema unității tuturor românilor și gândirea franceză (1845-1918)", care a fost lansată marți la Primăria Oradea.
,,Este cartea de identitate a poporului român și a provinciilor noastre istorice"
,,Aceasta este teza de doctorat a primului profesor de limba română a Facultății de Litere de la Universitatea din Oradea, pe care (Zaharia Macovei) a scris-o la Sorbona, sub îndrumarea lui Nicolae Iorga, în 1940, N.I, fiind asasinat nu a mai apucat să citească lucrarea. Această carte este un miracol (a mai spus distinsul profesor Paul Magheru). Vreau să vi-o dăruiesc. Va sta bine în această expoziție. Această carte nu se vinde, se dăruiește (...). Zaharia Macovei a ținut dosarul ascuns, sub saltea, iar în 1998 mi l-a dat mie. ,,Fă ce vrei cu el!" I-am mulțumit. Am făcut nu ce am dorit, ci ce a trebuit. L-am oferit cititorului. Cine va citi această carte, copii, părinți, dascăli, va fi scos din ignoranță, din minciună, din false patriotisme, din naționalisme absurde. Aceasta este cartea de identitate a poporului român și a provinciilor noastre istorice"... În momentul în care i-am înmânat primarului această carte (marți, la lansare - n.n.), pe loc a comandat 100. ,,Vreau să ofer fiecărui primar din județul Bihor această carte", a spus primarul. M-a impresionat, deși abia a răsfoit-o!" a exclamat distinsul prof. univ. dr. Paul Magheru.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (87 de poze), accesați Galeria foto: Sărbătorirea Centenarului României Mari. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:01:35 Ora standard a Europei de Est