Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Schimb de bune practici privind copiii cu dificultăți de învățare, probleme de integrare și tulburări de comportament”

Diseminare proiect Erasmus KA 2 LIFE

,,Schimb de bune practici privind copiii cu dificultăți de învățare, probleme de integrare și tulburări de comportament”

Ieri (miercuri, 3 octombrie 2018), Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea a desfășurat conferința de diseminare a proiectului Erasmus+ KA 2 LIFE ,,Schimb de bune practici privind copiii cu dificultăți de învățare, probleme de integrare și tulburări de comportament".

Activitatea face parte din programul săptămânii proiectului (1-5 octombrie 2018), săptămână care cuprinde activități variate cu elevi și profesori dintre care amintim: activități de stimulare senzorială, activități sportive, activități la tabla SMART și activități de meloterapie.
Proiectul amintit cu numărul de referință 2016-1-HU01-KA219 -022994 2 este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene cu un buget de 22.310 de euro, proiect coordonat de Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Budapesta, Ungaria, noi (C.Ş.E.I. Nr. 1 Oradea) fiind parteneri, alături de instituții din Turcia - Suadiye Ortaokulu, Suadiye - Kartepe,  Italia- I.C. Francesco Petrarca și Spania - Colegio Publico Ocejon, Guadalajara, Castilla-la Mancha, Catania, Sicilia.
Obiectivele proiectului vizează: dezvoltarea/învățarea unor noi metode pedagogice aplicate de profesorii participanți la proiect în educarea elevilor cu dificultăți de învățare, probleme de integrare și tulburări de comportament; crearea unor condiții educaționale mai bune pentru elevii noștri, pentru a avea mai mult succes la școală și ulterior pe piața europeană a muncii; dezvoltarea competențelor TIC și a celor de comunicare într-o limbă străină; observarea procesului de predare în diferite țări; participarea profesorilor la training-uri, schimburi de experiență și idei într-o cooperare internațională; transmiterea și aplicarea în practică a experienței/bunelor practici de către profesorii participanți la mobilitățile proiectului; instituirea unui sistem funcțional în scopul detectării timpurii a elevilor cu dificultăți de învățare, probleme de integrare și tulburări de comportament.
Pe parcursul derulării proiectului (noiembrie 2016 - octombrie 2018) s-au derulat următoarele activități: lansarea proiectului - 5 octombrie 2016; reuniune transnațională în Turcia, noiembrie 2016; activitate artistică organizată de Ziua persoanelor cu dizabilități, 3 decembrie 2016; confecționarea felicitărilor de Crăciun pentru parteneri; curs de limbă engleză, decembrie 2016 - februarie 2017; activitate pentru preșcolari și elevii din ciclul primar - Ne jucăm cu plastilină; confecționare de mărțișoare și felicitări pentru mama; transmiterea noilor metode învățate colegilor care nu au participat la evenimente de formare transnațională; eveniment de formare a personalului (pe termen scurt, cinci zile), martie 2017 în Italia; perfecționare profesională și shadowing la locul de muncă; eveniment de formare a personalului (pe termen scurt, tot cinci zile), în luna octombrie 2017, în România; schimb cu grupuri de elevi (cinci zile), în luna aprilie 2018, în Spania; activități sportive în parteneriat cu elevi și profesori de la Școala Gimnazială ,,Puiu Sever" din Ineu și Liceul Ortodox ,,Ep. Roman Ciorogariu" Oradea; ateliere creative intitulate: My life și My life and Life is more than I suppose to be; ateliere de meloterapie; activități dedicate Zilei Europei, realizare produse proiect (tricouri, căni, sacoșe), activitate desfășurată în parteneriat cu elevi de la Liceul de Arte Oradea, Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" Oradea, Școala Primară Chijic și Liceul Ortodox ,,Roman Ciorogariu" Oradea; activități de stimulare senzorială; activități la tabla SMART. Dintre produsele finale realizate în cadrul acestui proiect amintim: Pagina de Facebook a proiectului, Blogul proiectului, Logoul proiectului, Calendarul proiectului, Pliantul proiectului, Panoul și posterul proiectului, Roll-up, banner, agenda, memory stik, pix și notes.
La activitatea de diseminare de ieri, desfășurată la Butoiul de Aur, am fost onorați de prezența la activitate a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Bihor (inspectorii școlari Daniela Sopota, Elena Moțoc-Chivari, Alina Vese și Florin Negruțiu), ai Consiliului Județean Bihor, Casei Corpului Didactic Bihor și ai altor parteneri, ai unor coordonatori de proiecte europene din școli și grădinițe, de prezența conducerii școlii și a membrilor echipei de proiect, dar și a altor parteneri de proiecte din municipiu și județ.
În numele conducerii școlii și al echipei de proiect, mulțumim din suflet partenerilor de proiect de peste hotare, sponsorilor noștri europeni, tuturor colegilor și partenerilor.
Prof. Elena Erdeli, coordonator de proiect
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (50 de poze), accesați Galeria foto: ,,Schimb de bune practici privind copiii cu dificultăți de învățare, probleme de integrare și tulburări de comportament”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:07:27 Ora de vară a Europei de Est