Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dincolo de frumuseţe. Dolomiţii şi emigranţii săi

O expoziţie de excepţie la Muzeul Ţării Crişurilor,

Dincolo de frumuseţe. Dolomiţii şi emigranţii săi

Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Consulatul Onorific al României în Regiunea Trentino Alto Adige - Sudtirol, Asociaţia „Trentini Nel Mondo", Asociaţia „Bellunesi Nel Mondo", Fundaţia „Dolomiţi UNESCO" şi MUSE - Museo delle Scienze organizează o expoziţie de excepţie, avînd titlul Dincolo de frumuseţe. Dolomiţii şi emigranţii săi, care va putea fi vizitată la sediul muzeului din Str. Armatei Române nr.1/A începînd cu 30 septembrie 2018, conform programului obişnuit al acestuia (www.mtariicrisurilor.ro).

Expoziţia este rezultatul unui parteneriat încheiat cu instituţiile din Italia mai sus menţionate şi este parte a unui proiect de durată, care are drept scop prezentarea, prin ceea ce au specific în planul culturii materiale, a zonelor Trentino Alto Adige şi a Bihorului.
Scopul acestor schimburi expoziționale este să ilustreze imaginea Europei concepută ca un loc de întîlnire a mai multor popoare și culturi, capabile să coopereze în pace și respect pentru diversitate, pornind de la teritoriile, populațiile care le locuiesc, istoria, obiceiurile și tradițiile lor, dar și de la mișcările migratorii care au marcat parcursul multor comunități.
Expoziţia cuprinde fotografii spectaculoase, adevărate lucrări de artă, care ilustrează natura excepţională a Patrimoniului Mondial al Munţilor Dolomiţi (Italia) şi care îi au ca autori pe şase fotografi profesionişti celebri, ce susţin Fundaţia Dolomiţi UNESCO şi obiectivele acesteia: Alessandro Caon, Moreno Geremetta, Nicolò Miana, Patrick Odorizzi, Andreas Tamanini şi Georg Tappeiner. 
De asemenea, vor mai fi expuse costume tradiţionale din această zonă, o maşină artizanală de îngheţată, pietre provenite din Munţii Dolomiţi, precum şi obiecte şi unelte folosite de emigranţii care îşi părăseau meleagurile pentru o perioadă de timp sau pentru totdeauna pentru a profesa diverse meserii în cîmpiile şi oraşele din Europa, pentru că în ţinuturile lor nu-şi puteau asigura traiul zilnic.
De altfel, sînt prezentate şi aceste meserii ale locuitorilor din zona Dolomiților (producători de îngheţată, doici, tăietori de lemne, producători de scaune, mineri, negustori de diverse obiecte, tocilari, muncitori la calea ferată, vînzători de stampe), precum și asociațiile Trentini nel mondo și Bellunesi nel mondo, născute din dorința de a proteja și de a promova sentimentul de apartenență, memorie, cultură și identitate, și de a menține legătura dintre emigranții din Munții Dolomiți și comunitățile rămase în patrie.
Expoziţia va rămîne la Muzeul Ţării Crişurilor pînă în 8 noiembrie 2018. Vizitatorii vor putea viziona şi un film documentar subtitrat (cca 25 min.), care prezintă istoria şi formarea grupurilor Dolomiţilor recunoscute de UNESCO, flora şi fauna lor, uluitoarele descoperiri de rămăşiţe de oameni preistorici care au sălăşluit în aceşti munţi - corpul mumificat al unui om ce a trăit în urmă cu 5300 de ani, numit Otzi, sau alte rămăşiţe umane care constituie cel mai vechi schelet, datînd în urmă cu 14.000 de ani -, descoperirea de către un tînăr geolog francez, Deodat de Dolomieu, în 1789, a mineralului numit dolomit. Filmul mai prezintă fascinanta atracţie a acestor munţi pentru alpinişti din întreaga lume, precum şi pentru artişti, muzicieni şi scriitori renumiţi, cum ar fi: Tiziano Vecellio, Gustav Mahler, Ernest Hemingway, Agatha Christie, Dino Buzzati etc., dar şi modul în care se gestionează mediul în Munţii Dolomiţi: parcurile, fermele închise şi regulile impuse.
Preţul biletelor: 8 lei - adulţi; 4 lei - elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii pînă la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.
Vă aşteptăm cu drag! (A.C.)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:00:19 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...