Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Dincolo de frumuseţe. Dolomiţii şi emigranţii săi

O expoziţie de excepţie la Muzeul Ţării Crişurilor,

Dincolo de frumuseţe. Dolomiţii şi emigranţii săi

Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Consulatul Onorific al României în Regiunea Trentino Alto Adige - Sudtirol, Asociaţia „Trentini Nel Mondo", Asociaţia „Bellunesi Nel Mondo", Fundaţia „Dolomiţi UNESCO" şi MUSE - Museo delle Scienze organizează o expoziţie de excepţie, avînd titlul Dincolo de frumuseţe. Dolomiţii şi emigranţii săi, care va putea fi vizitată la sediul muzeului din Str. Armatei Române nr.1/A începînd cu 30 septembrie 2018, conform programului obişnuit al acestuia (www.mtariicrisurilor.ro).

Expoziţia este rezultatul unui parteneriat încheiat cu instituţiile din Italia mai sus menţionate şi este parte a unui proiect de durată, care are drept scop prezentarea, prin ceea ce au specific în planul culturii materiale, a zonelor Trentino Alto Adige şi a Bihorului.
Scopul acestor schimburi expoziționale este să ilustreze imaginea Europei concepută ca un loc de întîlnire a mai multor popoare și culturi, capabile să coopereze în pace și respect pentru diversitate, pornind de la teritoriile, populațiile care le locuiesc, istoria, obiceiurile și tradițiile lor, dar și de la mișcările migratorii care au marcat parcursul multor comunități.
Expoziţia cuprinde fotografii spectaculoase, adevărate lucrări de artă, care ilustrează natura excepţională a Patrimoniului Mondial al Munţilor Dolomiţi (Italia) şi care îi au ca autori pe şase fotografi profesionişti celebri, ce susţin Fundaţia Dolomiţi UNESCO şi obiectivele acesteia: Alessandro Caon, Moreno Geremetta, Nicolò Miana, Patrick Odorizzi, Andreas Tamanini şi Georg Tappeiner. 
De asemenea, vor mai fi expuse costume tradiţionale din această zonă, o maşină artizanală de îngheţată, pietre provenite din Munţii Dolomiţi, precum şi obiecte şi unelte folosite de emigranţii care îşi părăseau meleagurile pentru o perioadă de timp sau pentru totdeauna pentru a profesa diverse meserii în cîmpiile şi oraşele din Europa, pentru că în ţinuturile lor nu-şi puteau asigura traiul zilnic.
De altfel, sînt prezentate şi aceste meserii ale locuitorilor din zona Dolomiților (producători de îngheţată, doici, tăietori de lemne, producători de scaune, mineri, negustori de diverse obiecte, tocilari, muncitori la calea ferată, vînzători de stampe), precum și asociațiile Trentini nel mondo și Bellunesi nel mondo, născute din dorința de a proteja și de a promova sentimentul de apartenență, memorie, cultură și identitate, și de a menține legătura dintre emigranții din Munții Dolomiți și comunitățile rămase în patrie.
Expoziţia va rămîne la Muzeul Ţării Crişurilor pînă în 8 noiembrie 2018. Vizitatorii vor putea viziona şi un film documentar subtitrat (cca 25 min.), care prezintă istoria şi formarea grupurilor Dolomiţilor recunoscute de UNESCO, flora şi fauna lor, uluitoarele descoperiri de rămăşiţe de oameni preistorici care au sălăşluit în aceşti munţi - corpul mumificat al unui om ce a trăit în urmă cu 5300 de ani, numit Otzi, sau alte rămăşiţe umane care constituie cel mai vechi schelet, datînd în urmă cu 14.000 de ani -, descoperirea de către un tînăr geolog francez, Deodat de Dolomieu, în 1789, a mineralului numit dolomit. Filmul mai prezintă fascinanta atracţie a acestor munţi pentru alpinişti din întreaga lume, precum şi pentru artişti, muzicieni şi scriitori renumiţi, cum ar fi: Tiziano Vecellio, Gustav Mahler, Ernest Hemingway, Agatha Christie, Dino Buzzati etc., dar şi modul în care se gestionează mediul în Munţii Dolomiţi: parcurile, fermele închise şi regulile impuse.
Preţul biletelor: 8 lei - adulţi; 4 lei - elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii pînă la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.
Vă aşteptăm cu drag! (A.C.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:12:44 Ora standard a Europei de Est