Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concerte - Street Food - Teatru stradal - Fun Zone

Toamna orădeană - ediția 2018

Concerte - Street Food - Teatru stradal - Fun Zone

Oradea se pregătește pentru cel mai frumos festival al toamnei: Toamna orădeană.
În câteva zile, vom spune START Toamna orădeană, ediția 2018 - festivalul urban la care simți cu adevărat energia și ritmul orașului Oradea.

Ne așteaptă patru zile pline de distracție și relaxare, cu nouă concerte în aer liber, în două spații urbane uimitoare, încărcate de istorie, alături de artiști consacrați, maeștri ai artei stradale și o mulțime de bucătari talentați. În perioada 4-7 octombrie 2018, orădenii și toți cei care ne vor vizita, sunt invitați să trăiască și să împartă bucuria orașului nostru, cuprins de atmosfera de sărbătoare.
CONCERTE ÎN AER LIBER
Anul acesta, Cetatea Oradea va găzdui pe parcursul celor patru zile de festival nouă concerte formidabile. Se anunță o super atmosferă alături de artiști iubiți din România: Carla's Dreams, Irina Rimes, Holograf, Antonia, Elena Gheorghe, Șuie Paparude, Macanache, Damian Drăghici & Brothers și Vanotek.
Tonul îl va da Macanache, el fiind cel care va deschide seria concertelor în data de 4 octombrie, de la ora 20.00. Cu această ocazie, solistul a ales să își lanseze albumul „Moft'' la Oradea, în cadrul Toamnei orădene. În aceeași seară, de la ora 21.00 ne întâlnim cu Șuie Paparude la un spectacol mult așteptat de orădeni.
A doua seară de festival îi aduce pe scena din Cetate pe Damian Drăghici & Brothers și pe Elena Gheorghe, care vor concerta de la ora 20.00, respectiv 21.00.
Sâmbătă, 6 octombrie, cântăm și dansăm împreună cu Irina Rimes de la ora 20.00, iar seara o încheiem alături de una din cele mai longevive și iubite formații din România - Holograf, al căror concert va începe la ora 21.00.
În ultima seară a festivalului ne vom bucura de trei concerte și un foc de artificii spectaculos. Seara se deschide la ora 20.00 cu Vanotek & Quartet, va continua cu un concert al fermecătoarei Antonia de la ora 21.00 și se va încheia pe acordurile celor de la Carla's Dreams, care vor urca pe scenă la ora 22.00. Seara zilei de 7 octombrie aduce și un moment magic: show-ul de artificii care va încheia ediția 2018 a Toamnei orădene într-o notă spectaculoasă.
MÂNCARE GROZAVĂ
Știm bine că dragostea trece prin stomac, astfel că festivalul nostru adună în același loc bucătari aleși cu mare rigurozitate, atât din Oradea cât și din România. De la burgeri suculenți, preparate din rață, porc sau fructe de mare, până la clătite delicioase, cannoli și waffles, la Toamna orădeană le vom putea gusta pe toate.
Zona de Food a festivalului va fi amenajată în curtea Palatului Princiar al Cetății, alături de organizatorii Street Food Festival, Agenția Why Not. În această zonă, atmosfera va fi asigurată în fiecare zi de cei de la VRTW (Vinyl, Rum, Tapas & Wine).
FUN ZONE ȘI ACTIVITĂȚI
Dacă e festival, vrem să fie distracție! În acest an, Toamna orădeană propune o zonă de parc de distracții în care își vor găsi locul două carusele și un trenuleț electric, în care cei mici și nu numai, vor putea petrece momente memorabile.
Tot aici va fi amenajat un spațiu dedicat copiilor, în care vor avea loc ateliere, jocuri și alte activități care vor provoca îndemânarea și imaginația celor mici.
Pasionații de obiecte unicat vor descoperi la Toamna orădeană un mic univers dedicat lor, la standul Butic de toamnă. Aici, artiști talentați se vor întrece în a le oferi vizitatorilor articole handmade care mai de care mai frumoase. Buticul va dedica un colț special artiștilor locali, sub denumirea Made in OR.
În cadrul Toamnei orădene, Cetatea Oradea va găzdui și Muzeul Bucatelor Ascunse Lidl, în care vizitatorii se vor bucura de un tur prin bucătăria românească de odinioară. Participarea se va face pe bază de înscrieri prealabile, la acest link: https://surprize.lidl.ro/camaranoastra.
ARTĂ STRADALĂ
Cea mai nouă pietonală din Oradea se va transforma în cadrul Toamnei orădene în scena unor maeștri ai artei stradale. Strada Vasile Alecsandri va fi cuprinsă de un mozaic de culori și personaje, dar și de concerte unplugged. În fiecare zi de festival vom avea parte de concerte și spectacole de artă stradală.
Eveniment organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Primăriei Oradea și al Agenției Why Not.
Împreună cu: Lidl România.
Recomandat de: Radio Europa FM.
O experiență: Staropramen.
Sponsor: ReWine.
Cu sprijinul: MyDeck și al Muzeului orașului Oradea-complex cultural (Cetatea Oradea).
Mihai Jurca,
director al A.P.T.O.R.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:28:37 Ora standard a Europei de Est