Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Premiile Festivalului de Teatru Scurt, ediția a XXIV-a

Ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, la final

Premiile Festivalului de Teatru Scurt, ediția a XXIV-a

Ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Teatru Oradea a ajuns la final. Unul dintre cele mai așteptate momente ale festivalului este decernarea premiilor Festivalului de Teatru Scurt - secțiunea concurs, care se află la cea de XXIV-a ediție.

Selecția Festivalului de Teatru Scurt a fost realizată anul acesta de către Victoria Balint - șef birou proiecte culturale și relații cu publicul la Teatrul ,,Regina Maria". În concurs au intrat următoarele spectacole:
1. BEZNĂ DE MINĂ - Teatrul Szigligeti, Oradea
2. O LECȚIE DE BUNE MANIERE - Teatrul Evreiesc de Stat, București
3. PULVERIZARE - Teatrul Apollo 111, București
4. ZEUL MĂCELULUI - Teatrul „Mihai Eminescu", Botoșani
5. REGINA FRUMUSEȚII DIN LEENANE - Teatrul „Jean Bart", Tulcea
6. GARDENIA - Teatrul Odeon, București
7. ULUITOARELE NUMERE DE SINGURĂTATE ALE LUI EDWARD GANT - Teatrul „Fani Tardini", Galați
8. TRATUFFE - Teatrul „Maria Filotti", Brăila
9. ÎN INIMA NOPȚII - EPISODUL MACBETH - Teatrul ,,Regina Maria", Oradea
10. VÂRSTELE LUNII - UNTEATRU, București
11. TATĂL - Teatrul Clasic „Ioan Slavici", Arad
12. CAPU' DE BIZON - Teatrul Național Târgu Mureș - Compania „Liviu Rebreanu"
13. DRAGĂ DOAMNĂ PROFESOARĂ - Teatrul Municipal Baia Mare
Anul acesta două jurii au analizat și au acordat premii: un juriu format din patru studenți de la facultăți de teatru prestigioase din țară, din care fac parte ELENA-ANTOANETA RĂCHITAN, de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografica „I. L. Caragiale", București, specializarea TEATROLOGIE, IRINA SABĂU-BĂLAN, de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, Cluj-Napoca, specializarea TEATROLOGIE, TUDOR NICORICI, de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, Cluj-Napoca, specializarea TEATROLOGIE și VLAD HANEȘ, de la Facultatea de Teatru - Universitatea de Arte Târgu Mureș, specializarea ACTORIE și juriul format din cinci mari personalități din lumea teatrului, care i-a avut în componența sa pe criticii de teatru ION PARHON, ELISABETA POP și actorii CRISTIAN ȘOFRON, TEODOR CORBAN și RICHARD BALINT.
Juriul studenților a acordat următoarele premii:
Premiul pentru cel mai bun spectacol, care îi revine spectacolului „PULVERIZARE", de la Teatrul APOLLO 111 din București
Premiul pentru cea mai bună regie, care îi revine domnului Zoltán Balázs, pentru spectacolul „GARDENIA", de la Teatrul Odeon din București.
Premiul pentru cea mai bună scenografie, care îi revine doamnei Roxana Ionescu pentru spectacolul „IN INIMA NOPȚII - EPISODUL MACBETH" de la Teatrul ,,Regina Maria" din Oradea.
Premiul pentru cea mai bună actriță, care îi revine doamnei Irina Naum, pentru rolul Maureen Folan din spectacolul „REGINA FRUMUSEȚII DIN LEENANE", de la Teatrul „Jean Bart" din Tulcea.
Premiul pentru cel mai bun actor, care îi revine domnului Ovidiu Ghiniță, pentru rolul Andre, din spectacolul „TATĂL", de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici" din Arad.
Juriul Festivalului de Teatru Scurt a hotărât acordarea următoarelor premii:
1.Premiul pentru cea mai bună actriţă:
Nominalizări: Liliana Ghiţă - care interpretează rolul Mag Folan din spectacolul „Regina frumuseţii din Leenane" - Teatrul „Jean Bart", Tulcea, Irina Naum - care interpretează rolul Maureen Folan în spectacolul „Regina frumuseţii din Leenane" - Teatrul „Jean Bart", Tulcea, Inna Andriucă - care interpretează rolul Elena Sergheevna în spectacolul „Dragă doamnă profesoară" - Teatrul Municipal Baia Mare
Premiul pentru cea mai bună actriţă se acordă doamnei IRINA NAUM pentru rolul Maureen Folan în spectacolul „Regina frumuseţii din Leenane"
Premiu oferit de Rotary Club Oradea Art Nouveau.
2.Premiul pentru cel mai bun actor:
Nominalizări: Ovidiu Ghiniţă - care interpretează rolul Andre în spectacolul TATĂL - Teatrul Clasic „Ioan Slavici", Arad, Ex aequo - Nicu Mihoc şi Dan Rădulescu care interpretează rolurile Don și Teach în spectacolul „Capul de bizon" - Teatrul Național Târgu Mureș - Compania Liviu Rebreanu, Ex aequo - Emilian Oprea şi Valentin Terente care interpretează rolurile Tartuffe și Orgon în spectacolul „Tartuffe - Teatrul  „Maria Filotti",  Brăila
Premiul pentru cel mai bun actor se acordă domnului OVIDIU GHINIŢĂ pentru rolul Andre din spectacolul „TATĂL".
Premiu oferit de Rotary Club Oradea.
3.Premiul pentru cea mai bună scenografie:
Nominalizări: Vlad Cristache - pentru scenografia spectacolului „Regina frumuseţii din Leenane" - Teatrul „Jean Bart", Tulcea, Tudor Prodan - pentru scenografia spectacolului „Tatăl" - Teatrul Clasic „Ioan Slavici", Arad, Constantin Ciubotariu (decor) și Andrada Chiriac (costume) - pentru scenografia spectacolului „Gardenia", de la Teatrul Odeon, București
Premiul pentru cea mai bună scenografie se acordă lui Constantin Ciubotariu (decor) și Andradei Chiriac (costume) pentru scenografia spectacolului „Gardenia", de la Teatrul Odeon, București
Premiu oferit de D&C Oradea.
4.Premiul pentru cea mai bună regie:
Nominalizări: Andrei Măjeri pentru regia spectacolului „Pulverizare", Zoltan Balazs pentru regia spectacolului „Gardenia", Vlad Cristache pentru regia spectacolului „Regina frumuseții din Leenane"
Premiul pentru cea mai bună regie se acordă ex aequo domnilor: ANDREI MĂJERI pentru regia spectacolului „Pulverizare" şi ZOLTAN BALAZS pentru regia spectacolului „Gardenia".
Premiul oferit de HOLCIM Oradea.
5.Premiul pentru cel mai bun spectacol:
Nominalizări: „GARDENIA”, de la Teatrul Odeon din București, „REGINA FRUMUSEȚII DIN LEENANE”, de la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea, „PULVERIZARE”, de la Teatrul Apollo 111 din București
Premiul revine spectacolului  „REGINA FRUMUSEȚII DIN LEENANE”, de la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea.
Premiu oferit de RAIFFEISEN BANK.
De asemenea, juriul a decis să acorde două premii speciale: PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI - care se acordă actriței MAIA MORGENSTERN pentru recitalul excepțional „O LECŢIE  DE BUNE MANIERE”, de la Teatrul Evreiesc de Stat, regia Alexandru Berceanu.
Premiul este oferit de Teatrul ,,Regina Maria”.
PREMIUL JURIULUI - care se acordă Teatrului ,,Regina Maria” pentru spectacolul „IN INIMA NOPŢII - EPISODUL MACBETH” - al treilea şi ultimul din proiectul care a durat trei stagiuni - pentru anvergura cultural artistică şi devoțiunea profesională a tuturor făptuitorilor lui.
De asemenea, un alt premiu cu totul special care s-a acordat anul acesta în cadrul festivalului este „PREMIUL SPECTATORULUI ORĂDEAN”, pentru spectacolul „Căldură în noiembrie”, de Yana Dobreva, regia Petru Vutcărău, de la Teatrul Național „Eugen Ionesco” din Chișinău, oferit de ITM SA Oradea - Uși metalice de înaltă siguranță.
Conducerea Teatrului ,,Regina Maria” a acordat și premiul pentru „Oamenii din spatele scenei”, cei care fac posibilă din punct de vedere tehnic întreaga magie de care ne bucurăm la fiecare spectacol. Le mulțumim și ne înclinăm!
Festivalul Internațional de Teatru Oradea este organizat de Teatrul ,,Regina Maria”, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER.
Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi: sponsorului oficial Raiffeisen Bank, partenerului oficial Holcim, sponsorilor Club Rotary Oradea, Rotary Club Oradea Art Nouveau, D&C, Mic Mobilier Trans, Lions Club, A'la Chef Catering, S.C. Congips, Farmacia 3, partenerilor: Green Pub, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Librăriile Humanitas, Revista Familia, Muzeul Țării Crișurilor, Cofetăria Flavours, Casa Florilor, Hotelurilor: Astoria, Continental, Atrium, Stokker, Perla, Vila Opera, Vital, Nevis, Gala și pensiunii Varadia și tuturor partenerilor media: Revista Zile și Nopți, Cotidianul Crișana, Jurnalul Bihorean, Bihoreanul, Bihorștiri, Digi TV, Evenimente Oradea, Agerpres, Revista Yorick, Radio România Cultural, Radio România Cluj, Ghid Local, Magic FM, Aleșd Online, InfoOradea, UZP Bihor și Party Oradea.
Mulțumim tuturor spectatorilor pentru că sunt mereu alături de noi și sperăm să ne reîntâlnim la cât mai multe ediții ale Festivalului Internațional de Teatru Oradea!
Florina Dometi

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:45:20 Ora standard a Europei de Est