Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premiile Festivalului de Teatru Scurt, ediția a XXIV-a

Ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, la final

Premiile Festivalului de Teatru Scurt, ediția a XXIV-a

Ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Teatru Oradea a ajuns la final. Unul dintre cele mai așteptate momente ale festivalului este decernarea premiilor Festivalului de Teatru Scurt - secțiunea concurs, care se află la cea de XXIV-a ediție.

Selecția Festivalului de Teatru Scurt a fost realizată anul acesta de către Victoria Balint - șef birou proiecte culturale și relații cu publicul la Teatrul ,,Regina Maria". În concurs au intrat următoarele spectacole:
1. BEZNĂ DE MINĂ - Teatrul Szigligeti, Oradea
2. O LECȚIE DE BUNE MANIERE - Teatrul Evreiesc de Stat, București
3. PULVERIZARE - Teatrul Apollo 111, București
4. ZEUL MĂCELULUI - Teatrul „Mihai Eminescu", Botoșani
5. REGINA FRUMUSEȚII DIN LEENANE - Teatrul „Jean Bart", Tulcea
6. GARDENIA - Teatrul Odeon, București
7. ULUITOARELE NUMERE DE SINGURĂTATE ALE LUI EDWARD GANT - Teatrul „Fani Tardini", Galați
8. TRATUFFE - Teatrul „Maria Filotti", Brăila
9. ÎN INIMA NOPȚII - EPISODUL MACBETH - Teatrul ,,Regina Maria", Oradea
10. VÂRSTELE LUNII - UNTEATRU, București
11. TATĂL - Teatrul Clasic „Ioan Slavici", Arad
12. CAPU' DE BIZON - Teatrul Național Târgu Mureș - Compania „Liviu Rebreanu"
13. DRAGĂ DOAMNĂ PROFESOARĂ - Teatrul Municipal Baia Mare
Anul acesta două jurii au analizat și au acordat premii: un juriu format din patru studenți de la facultăți de teatru prestigioase din țară, din care fac parte ELENA-ANTOANETA RĂCHITAN, de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografica „I. L. Caragiale", București, specializarea TEATROLOGIE, IRINA SABĂU-BĂLAN, de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, Cluj-Napoca, specializarea TEATROLOGIE, TUDOR NICORICI, de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, Cluj-Napoca, specializarea TEATROLOGIE și VLAD HANEȘ, de la Facultatea de Teatru - Universitatea de Arte Târgu Mureș, specializarea ACTORIE și juriul format din cinci mari personalități din lumea teatrului, care i-a avut în componența sa pe criticii de teatru ION PARHON, ELISABETA POP și actorii CRISTIAN ȘOFRON, TEODOR CORBAN și RICHARD BALINT.
Juriul studenților a acordat următoarele premii:
Premiul pentru cel mai bun spectacol, care îi revine spectacolului „PULVERIZARE", de la Teatrul APOLLO 111 din București
Premiul pentru cea mai bună regie, care îi revine domnului Zoltán Balázs, pentru spectacolul „GARDENIA", de la Teatrul Odeon din București.
Premiul pentru cea mai bună scenografie, care îi revine doamnei Roxana Ionescu pentru spectacolul „IN INIMA NOPȚII - EPISODUL MACBETH" de la Teatrul ,,Regina Maria" din Oradea.
Premiul pentru cea mai bună actriță, care îi revine doamnei Irina Naum, pentru rolul Maureen Folan din spectacolul „REGINA FRUMUSEȚII DIN LEENANE", de la Teatrul „Jean Bart" din Tulcea.
Premiul pentru cel mai bun actor, care îi revine domnului Ovidiu Ghiniță, pentru rolul Andre, din spectacolul „TATĂL", de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici" din Arad.
Juriul Festivalului de Teatru Scurt a hotărât acordarea următoarelor premii:
1.Premiul pentru cea mai bună actriţă:
Nominalizări: Liliana Ghiţă - care interpretează rolul Mag Folan din spectacolul „Regina frumuseţii din Leenane" - Teatrul „Jean Bart", Tulcea, Irina Naum - care interpretează rolul Maureen Folan în spectacolul „Regina frumuseţii din Leenane" - Teatrul „Jean Bart", Tulcea, Inna Andriucă - care interpretează rolul Elena Sergheevna în spectacolul „Dragă doamnă profesoară" - Teatrul Municipal Baia Mare
Premiul pentru cea mai bună actriţă se acordă doamnei IRINA NAUM pentru rolul Maureen Folan în spectacolul „Regina frumuseţii din Leenane"
Premiu oferit de Rotary Club Oradea Art Nouveau.
2.Premiul pentru cel mai bun actor:
Nominalizări: Ovidiu Ghiniţă - care interpretează rolul Andre în spectacolul TATĂL - Teatrul Clasic „Ioan Slavici", Arad, Ex aequo - Nicu Mihoc şi Dan Rădulescu care interpretează rolurile Don și Teach în spectacolul „Capul de bizon" - Teatrul Național Târgu Mureș - Compania Liviu Rebreanu, Ex aequo - Emilian Oprea şi Valentin Terente care interpretează rolurile Tartuffe și Orgon în spectacolul „Tartuffe - Teatrul  „Maria Filotti",  Brăila
Premiul pentru cel mai bun actor se acordă domnului OVIDIU GHINIŢĂ pentru rolul Andre din spectacolul „TATĂL".
Premiu oferit de Rotary Club Oradea.
3.Premiul pentru cea mai bună scenografie:
Nominalizări: Vlad Cristache - pentru scenografia spectacolului „Regina frumuseţii din Leenane" - Teatrul „Jean Bart", Tulcea, Tudor Prodan - pentru scenografia spectacolului „Tatăl" - Teatrul Clasic „Ioan Slavici", Arad, Constantin Ciubotariu (decor) și Andrada Chiriac (costume) - pentru scenografia spectacolului „Gardenia", de la Teatrul Odeon, București
Premiul pentru cea mai bună scenografie se acordă lui Constantin Ciubotariu (decor) și Andradei Chiriac (costume) pentru scenografia spectacolului „Gardenia", de la Teatrul Odeon, București
Premiu oferit de D&C Oradea.
4.Premiul pentru cea mai bună regie:
Nominalizări: Andrei Măjeri pentru regia spectacolului „Pulverizare", Zoltan Balazs pentru regia spectacolului „Gardenia", Vlad Cristache pentru regia spectacolului „Regina frumuseții din Leenane"
Premiul pentru cea mai bună regie se acordă ex aequo domnilor: ANDREI MĂJERI pentru regia spectacolului „Pulverizare" şi ZOLTAN BALAZS pentru regia spectacolului „Gardenia".
Premiul oferit de HOLCIM Oradea.
5.Premiul pentru cel mai bun spectacol:
Nominalizări: „GARDENIA”, de la Teatrul Odeon din București, „REGINA FRUMUSEȚII DIN LEENANE”, de la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea, „PULVERIZARE”, de la Teatrul Apollo 111 din București
Premiul revine spectacolului  „REGINA FRUMUSEȚII DIN LEENANE”, de la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea.
Premiu oferit de RAIFFEISEN BANK.
De asemenea, juriul a decis să acorde două premii speciale: PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI - care se acordă actriței MAIA MORGENSTERN pentru recitalul excepțional „O LECŢIE  DE BUNE MANIERE”, de la Teatrul Evreiesc de Stat, regia Alexandru Berceanu.
Premiul este oferit de Teatrul ,,Regina Maria”.
PREMIUL JURIULUI - care se acordă Teatrului ,,Regina Maria” pentru spectacolul „IN INIMA NOPŢII - EPISODUL MACBETH” - al treilea şi ultimul din proiectul care a durat trei stagiuni - pentru anvergura cultural artistică şi devoțiunea profesională a tuturor făptuitorilor lui.
De asemenea, un alt premiu cu totul special care s-a acordat anul acesta în cadrul festivalului este „PREMIUL SPECTATORULUI ORĂDEAN”, pentru spectacolul „Căldură în noiembrie”, de Yana Dobreva, regia Petru Vutcărău, de la Teatrul Național „Eugen Ionesco” din Chișinău, oferit de ITM SA Oradea - Uși metalice de înaltă siguranță.
Conducerea Teatrului ,,Regina Maria” a acordat și premiul pentru „Oamenii din spatele scenei”, cei care fac posibilă din punct de vedere tehnic întreaga magie de care ne bucurăm la fiecare spectacol. Le mulțumim și ne înclinăm!
Festivalul Internațional de Teatru Oradea este organizat de Teatrul ,,Regina Maria”, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER.
Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi: sponsorului oficial Raiffeisen Bank, partenerului oficial Holcim, sponsorilor Club Rotary Oradea, Rotary Club Oradea Art Nouveau, D&C, Mic Mobilier Trans, Lions Club, A'la Chef Catering, S.C. Congips, Farmacia 3, partenerilor: Green Pub, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Librăriile Humanitas, Revista Familia, Muzeul Țării Crișurilor, Cofetăria Flavours, Casa Florilor, Hotelurilor: Astoria, Continental, Atrium, Stokker, Perla, Vila Opera, Vital, Nevis, Gala și pensiunii Varadia și tuturor partenerilor media: Revista Zile și Nopți, Cotidianul Crișana, Jurnalul Bihorean, Bihoreanul, Bihorștiri, Digi TV, Evenimente Oradea, Agerpres, Revista Yorick, Radio România Cultural, Radio România Cluj, Ghid Local, Magic FM, Aleșd Online, InfoOradea, UZP Bihor și Party Oradea.
Mulțumim tuturor spectatorilor pentru că sunt mereu alături de noi și sperăm să ne reîntâlnim la cât mai multe ediții ale Festivalului Internațional de Teatru Oradea!
Florina Dometi

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:51:02 Ora de vară a Europei de Est