Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premiera spectacolului Social Acceptabil, sâmbătă, ora 20.00

Social Acceptabil, un spectacol-experiment la Studio Act

Premiera spectacolului Social Acceptabil, sâmbătă, ora 20.00

Este Corupția Social Acceptabil(ă) în România? Care sunt domeniile în care a pătruns flagelul și cum aleg oamenii simpli să interacționeze cu sistemul? Au ei de ales?

Publicul orădean este invitat să descopere răspunsul la aceste întrebări sâmbătă, 29 septembrie 2018, de la ora 20.00, la premiera spectacolului Social Acceptabil.
Social Acceptabil, este un proiect de teatru social, organizat de Studio Act Oradea şi realizat graţie finanţării obţinute din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Proiectul a vizat realizarea unui performance interdisciplinar pe tema corupţiei, inspirat din cazuri reale, aşa cum sunt ele povestite de oamenii simpli care s-au lovit de acest flagel atunci când au interacţionat cu sistemul. Totodată, proiectul a vizat organizarea unui atelier de creaţie pentru tineri pe tema corupţiei (coordonat pe mişcare scenică de coregraful Levente Dimény şi pe improvizaţie de actorul Alin Stanciu), realizarea unui film documentar (în care poveştile trimise de oameni sunt prezentate de actorii Alin Stanciu şi Patrick Negrean) şi realizarea unui imn al spectacolului.
Echipa Studio Act a pornit un amplu proces de documentare în urma căruia s-au strâns 70 de poveşti, situaţii în care orădenii şi nu numai s-au confruntat cu cazuri de corupţie. În baza a acestor poveşti, dar şi a celor pe care le-au trăit artiştii din echipă, regizorul Andi Gherghe a realizat textul dramatic şi a conturat spectacolul Social Acceptabil, a cărui premieră va avea loc sâmbătă, 29 septembrie, de la ora 20.00, la sediul Studio Act (din Strada Crinului Nr. 2).
„Poveştile alese pentru acest spectacol relevă prezenţa corupţiei în aproape toate domeniile, de la sănătate, biserică, jurnalism, teatru, administraţii publice, până la directorii numiţi politic sau poliţie. Am ales, în special, acele poveşti care au potenţial dramatic. Pentru că spectatorii nu vin să vadă ceea ce văd în fiecare seară la televizor", a explicat Andi Gherghe. „Termenul corupţie se referă la faptele unui om al statului. Dar nu trebuie să pierdem din vedere că acest fenomen implică şi oamenii simpli. Cineva cere, cineva dă. Este un comportament pe care societatea noastră îl acceptă. Este un semnal de alarmă acolo. Ca să putem schimba ceva, trebuie să acceptăm că acel ceva există. Să acceptăm, spre exemplu, că suntem o ţară bolnavă. Nimic nu se poate întâmpla fără acordul nostru tacit", transmite regizorul şi dramaturgul spectacolului, Andi Gherghe.
Din distribuţie  fac parte actorii: Alin Stanciu, Raisa Ané, Pavel Sîrghi şi Radu Tudor. Scenografia este semnată de Tiberiu Toltan.
În luna octombrie va avea loc cea de-a doua reprezentaţie Social Acceptabil din Oradea, urmată de reprezentaţii în ţară, după cum urmează: 10 octombrie în Târgul Jiu, 11 octombrie în Bucureşti, 21 octombrie în Târgu Mureş, 22 octombrie în Cluj-Napoca, 23 octombrie în Satu Mare şi 29 octombrie în Iaşi.
Accesul la premiera Social Acceptabil este gratuit şi se va face în baza rezervărilor, în limita locurilor disponibile. Pentru rezervări poate fi apelat numărul de telefon 0722.881.086.
Alături de finanţarea AFCN, proiectul Social Acceptabil a fost posibil cu sprijinul UNITER şi al sponsorilor EpicAds şi Torque. (C.M.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:12 Ora de vară a Europei de Est