Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Iridex Group Plastic, partener al Congresului Național de Drumuri și Poduri

,,Un pas pentru drumuri sustenabile”

Iridex Group Plastic, partener al Congresului Național de Drumuri și Poduri

Cu peste 300 de proiecte realizate până în prezent, care cuprind lucrări ample de infrastructură rutieră și de cale ferată, Iridex Group Plastic a fost partener al celei de-a XV-a ediții a Congresului Național de Drumuri și Poduri din România ce a avut loc în perioada 19-22 septembrie 2018 la Iași.

Eveniment organizat de Asociația Profesioniștilor de Drumuri și Poduri din România, Congresul Național de Drumuri și Poduri din România are ca deviză: ,,Un pas pentru drumuri sustenabile", tema care a reprezentat subiectul principal pentru reuniunea specialiștilor din domeniul proiectelor de infrastructură, domeniu de care depinde dezvoltarea la nivel general a economiei românești. În cadrul evenimentului au participat peste 500 de specialiști din domeniul proiectării și realizării de infrastructură, iar pe lista invitaților s-au numărat, de asemenea, reprezentanți ai companiilor din domeniu, al patronatelor, asociațiilor profesionale, precum și cadre universitare de la cele mai importante universități de construcții și infrastructură din România și Republica Moldova, precum și reprezentanți ai autorităților publice.
Compania Iridex Group Plastic a participat la eveniment alături de partenerii externi furnizori de materiale, sisteme și soluții pentru infrastructura rutieră, companii reprezentative din domeniu, respectiv: Tensar, Geobrugg și Afitex. Pe lângă cele mai noi tehnologii și soluții de la companiile recunoscute internaționale, Iridex Group Plastic vine cu cei 25 de ani de experiență în domeniul realizării de lucrări de infrastructură cu un grad ridicat de dificultate.
În portofoliul de lucrări de infrastructură pentru care Iridex Group Plastic a furnizat materiale, sisteme și soluții, se află proiecte de drumuri, platforme și piste aeroportuare, construcții civile și industriale. Câteva exemple din portofoliul de proiecte în care a fost implicată compania sunt lucrările de infrastructură de pe  DN 7 - Dealul Negru - lucrare realizată în anul 1994, precum și tronsoane din autostrada Sebeș-Turda - Lacul Stejăriș sau tronsoane de cale ferată pe ruta Sighișoara-Atel, Atel-Micasasa, Vintu de Jos-Simeria, Simeria - km 614 Arad, precum și  Pasajul Năvodari - Mamaia Sat și multe altele. În execuția acestor lucrări de construcții au fost utilizate tehnologii moderne care reduc consumul de materiale convenționale, în același timp asigurând un nivel de rezistență crescut.
Spre exemplu, sistemul Tensar TW1 înfruntă orice provocare in-situ prin combinarea integrității structurale cu funcționalitatea și estetica. Alcătuit din blocuri speciale modulare TW1 combinat cu geogrile uniaxiale din polietilenă de înaltă densitate (HDPE) și conectori speciali atașați în blocuri modulare, permite extinderea pe orizontală a geogrilei uniaxiale pentru armarea și consolidarea pământului, transformând astfel întreaga structură într-o masă solidă de tip monolit. La nivel local sistemele tradiționale pentru proiectele civile majore sunt extrem de costisitoare prin necesitatea instalării macaralelor în cazul panourilor sau folosirea unui material de umplutură de înaltă calitate mult mai scump. Folosind sistemul Tensar TW1 modul de ridicare este manual, fiind mult mai rentabil decât sistemele tradiționale, conferind și stabilitatea necesară specificului de infrastructură.
Un alt exemplu sunt barierele Geobrugg de protecție împotriva căderilor de pietre care rezistă la energii de impact de până la 10.000 kJ. Sistemele sunt testate cu blocuri cu greutate de până la 25 tone care cad cu o viteză de peste 100 km/h. Reţelele și plasele sunt fixate cu ancore de rocă și plăci de ancoraj pentru a asigura în mod activ suprafaţa. Plasa este aproape invizibilă și facilitează regenerarea durabilă a vegetației.
Expert atât în executarea lucrărilor de construcții civile, cât și industriale, Iridex Group Plastic este, de 25 de ani, unul din cei mai mari distribuitori de materiale geosintetice, materiale speciale de construcții sau tehnologii ecologice. Certificat de Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții, IRIDEX, grup de firme românești cu experiență în executarea proiectelor mari de infrastructură, a depozitelor de deșeuri municipale și periculoase, precum și a lucrărilor speciale de construcții, propune o ofertă amplă de soluții tehnice în construcții, atât din portofoliul propriu, cât și prin principalii săi parteneri.
Despre Congresul Național de Drumuri și Poduri
Prin tradiție, Congresul Național de Drumuri și Poduri reprezintă un reper important în activitatea specialiștilor care lucrează în domeniul rutier. În spiritul deschiderii și al dorinței de colaborare profesională, în cursul lunii septembrie 2018 Asociația Profesională de Drumuri și Poduri din România (APDPR) organizează în municipiul Iași cel de-al XV-lea Congres Național de Drumuri și Poduri din România. Agenda evenimentului are în vedere prezentarea de lucrări tehnice, precum și sesiuni de dezbatere referitoare la: Infrastructura rutieră sustenabilă, Mobilitate, trafic şi siguranţă rutieră, Mediu și schimbări climatice, precum și o vizită tehnică în zonă. Mai multe detalii puteți afla de pe pagina evenimentului: www.congresapdpromania.ro
Despre Iridex Group Plastic
Compania Iridex Group Plastic, înființată în 1993 ca firmă privată, reunește domenii de activitate diverse: construcții, mase plastice, salubritate, agricultură, toate având ca numitor comun grija pentru mediu. Compania este prima producătoare de plasă tip rețea din polietilenă (obținută prin extrudare) din România.
Iridex Group Plastic este compania numărul 1 pe piața materialelor geosintetice având în portofoliu colaborări în realizarea proiectelor de infrastructura mediului în toată țara. Cele mai importante orașe din România precum București, Timișoara, Iași, Craiova, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Brașov, Sibiu, Sighișoara, Târgu Mureș, beneficiază de depozite de deșeuri municipale realizate cu materiale furnizate și instalate de echipa Iridex. Parteneriate de peste 20 ani cu firme furnizoare de geosintetice, precum Tensar, Cetco, GSE Environmental, dovedesc seriozitatea cu care Iridex își tratează partenerii de afaceri. 
Din respect pentru comunitate, Iridex îşi reafirmă angajamentul pe termen lung în politicile de responsabilitate pentru mediu şi are în vedere implementarea principiilor economiei circulare, folosind instalaţii nepoluante fabricate în Uniunea Europeană, a căror activitate este monitorizată permanent şi certificată. (Monica M.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:08:57 Ora de vară a Europei de Est