Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Iridex Group Plastic, partener al Congresului Național de Drumuri și Poduri

,,Un pas pentru drumuri sustenabile”

Iridex Group Plastic, partener al Congresului Național de Drumuri și Poduri

Cu peste 300 de proiecte realizate până în prezent, care cuprind lucrări ample de infrastructură rutieră și de cale ferată, Iridex Group Plastic a fost partener al celei de-a XV-a ediții a Congresului Național de Drumuri și Poduri din România ce a avut loc în perioada 19-22 septembrie 2018 la Iași.

Eveniment organizat de Asociația Profesioniștilor de Drumuri și Poduri din România, Congresul Național de Drumuri și Poduri din România are ca deviză: ,,Un pas pentru drumuri sustenabile", tema care a reprezentat subiectul principal pentru reuniunea specialiștilor din domeniul proiectelor de infrastructură, domeniu de care depinde dezvoltarea la nivel general a economiei românești. În cadrul evenimentului au participat peste 500 de specialiști din domeniul proiectării și realizării de infrastructură, iar pe lista invitaților s-au numărat, de asemenea, reprezentanți ai companiilor din domeniu, al patronatelor, asociațiilor profesionale, precum și cadre universitare de la cele mai importante universități de construcții și infrastructură din România și Republica Moldova, precum și reprezentanți ai autorităților publice.
Compania Iridex Group Plastic a participat la eveniment alături de partenerii externi furnizori de materiale, sisteme și soluții pentru infrastructura rutieră, companii reprezentative din domeniu, respectiv: Tensar, Geobrugg și Afitex. Pe lângă cele mai noi tehnologii și soluții de la companiile recunoscute internaționale, Iridex Group Plastic vine cu cei 25 de ani de experiență în domeniul realizării de lucrări de infrastructură cu un grad ridicat de dificultate.
În portofoliul de lucrări de infrastructură pentru care Iridex Group Plastic a furnizat materiale, sisteme și soluții, se află proiecte de drumuri, platforme și piste aeroportuare, construcții civile și industriale. Câteva exemple din portofoliul de proiecte în care a fost implicată compania sunt lucrările de infrastructură de pe  DN 7 - Dealul Negru - lucrare realizată în anul 1994, precum și tronsoane din autostrada Sebeș-Turda - Lacul Stejăriș sau tronsoane de cale ferată pe ruta Sighișoara-Atel, Atel-Micasasa, Vintu de Jos-Simeria, Simeria - km 614 Arad, precum și  Pasajul Năvodari - Mamaia Sat și multe altele. În execuția acestor lucrări de construcții au fost utilizate tehnologii moderne care reduc consumul de materiale convenționale, în același timp asigurând un nivel de rezistență crescut.
Spre exemplu, sistemul Tensar TW1 înfruntă orice provocare in-situ prin combinarea integrității structurale cu funcționalitatea și estetica. Alcătuit din blocuri speciale modulare TW1 combinat cu geogrile uniaxiale din polietilenă de înaltă densitate (HDPE) și conectori speciali atașați în blocuri modulare, permite extinderea pe orizontală a geogrilei uniaxiale pentru armarea și consolidarea pământului, transformând astfel întreaga structură într-o masă solidă de tip monolit. La nivel local sistemele tradiționale pentru proiectele civile majore sunt extrem de costisitoare prin necesitatea instalării macaralelor în cazul panourilor sau folosirea unui material de umplutură de înaltă calitate mult mai scump. Folosind sistemul Tensar TW1 modul de ridicare este manual, fiind mult mai rentabil decât sistemele tradiționale, conferind și stabilitatea necesară specificului de infrastructură.
Un alt exemplu sunt barierele Geobrugg de protecție împotriva căderilor de pietre care rezistă la energii de impact de până la 10.000 kJ. Sistemele sunt testate cu blocuri cu greutate de până la 25 tone care cad cu o viteză de peste 100 km/h. Reţelele și plasele sunt fixate cu ancore de rocă și plăci de ancoraj pentru a asigura în mod activ suprafaţa. Plasa este aproape invizibilă și facilitează regenerarea durabilă a vegetației.
Expert atât în executarea lucrărilor de construcții civile, cât și industriale, Iridex Group Plastic este, de 25 de ani, unul din cei mai mari distribuitori de materiale geosintetice, materiale speciale de construcții sau tehnologii ecologice. Certificat de Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții, IRIDEX, grup de firme românești cu experiență în executarea proiectelor mari de infrastructură, a depozitelor de deșeuri municipale și periculoase, precum și a lucrărilor speciale de construcții, propune o ofertă amplă de soluții tehnice în construcții, atât din portofoliul propriu, cât și prin principalii săi parteneri.
Despre Congresul Național de Drumuri și Poduri
Prin tradiție, Congresul Național de Drumuri și Poduri reprezintă un reper important în activitatea specialiștilor care lucrează în domeniul rutier. În spiritul deschiderii și al dorinței de colaborare profesională, în cursul lunii septembrie 2018 Asociația Profesională de Drumuri și Poduri din România (APDPR) organizează în municipiul Iași cel de-al XV-lea Congres Național de Drumuri și Poduri din România. Agenda evenimentului are în vedere prezentarea de lucrări tehnice, precum și sesiuni de dezbatere referitoare la: Infrastructura rutieră sustenabilă, Mobilitate, trafic şi siguranţă rutieră, Mediu și schimbări climatice, precum și o vizită tehnică în zonă. Mai multe detalii puteți afla de pe pagina evenimentului: www.congresapdpromania.ro
Despre Iridex Group Plastic
Compania Iridex Group Plastic, înființată în 1993 ca firmă privată, reunește domenii de activitate diverse: construcții, mase plastice, salubritate, agricultură, toate având ca numitor comun grija pentru mediu. Compania este prima producătoare de plasă tip rețea din polietilenă (obținută prin extrudare) din România.
Iridex Group Plastic este compania numărul 1 pe piața materialelor geosintetice având în portofoliu colaborări în realizarea proiectelor de infrastructura mediului în toată țara. Cele mai importante orașe din România precum București, Timișoara, Iași, Craiova, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Brașov, Sibiu, Sighișoara, Târgu Mureș, beneficiază de depozite de deșeuri municipale realizate cu materiale furnizate și instalate de echipa Iridex. Parteneriate de peste 20 ani cu firme furnizoare de geosintetice, precum Tensar, Cetco, GSE Environmental, dovedesc seriozitatea cu care Iridex își tratează partenerii de afaceri. 
Din respect pentru comunitate, Iridex îşi reafirmă angajamentul pe termen lung în politicile de responsabilitate pentru mediu şi are în vedere implementarea principiilor economiei circulare, folosind instalaţii nepoluante fabricate în Uniunea Europeană, a căror activitate este monitorizată permanent şi certificată. (Monica M.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:42:03 Ora standard a Europei de Est