Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul ,,Toamna orădeană”

În perioada 4 - 7 octombrie, în Cetate și pe Pietonala Vasile Alecsandri

Festivalul ,,Toamna orădeană”

A venit toamna, iar noi ne pregătim să o întâmpinăm în cel mai frumos mod posibil, cu o nouă ediție a evenimentului orădean devenit deja tradiție - ,,Toamna orădeană".

Ediția din acest an va fi una plină de energie și distracție autentic românească, aducând în fața publicului orădean nume sonore din lumea muzicală, dar și o călătorie gastronomică pentru toate gusturile.
Evenimentul se va desfășura în două locații: Pietonala Vasile Alecsandri și Cetatea Oradea, în perioada 4 - 7 octombrie 2018.
Festivalul ,,Toamna orădeană" este organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și al Agenției Why Not Us.
Cultură și muzică bună
Timp de patru zile, orașul nostru va fi cuprins de o atmosferă de sărbătoare, în care cultura, mozaicul etnic, concertele live și surprizele culinare se vor împleti într-o armonie de spectacole, culori și gusturi.
Cetatea Oradea va deveni din nou locul unde se va scrie istorie, una despre oameni frumoși, mâncare grozavă și muzică excelentă.
Scena principală a festivalului, aflată în Cetate, va găzdui pe parcursul celor patru zile de eveniment nu mai puțin de nouă concerte extraordinare: Carla's Dreams, Irina Rimes, Holograf, Antonia, Elena Gheorghe, Șuie Paprude, Macanache & Band, Damian Drăghici & Brothers, Vanotek & Quartet. Cu toții ne vom întâlni la ,,Toamna orădeană", ediția 2018.
Și curtea interioară a Cetății va fi cuprinsă de atmosfera de festival, urmând a fi animată timp de patru zile de cei de la VRTW (Vinyl, Rum, Tapas & Wine). Aceasta este o comunitate de artiști, iubitori ai muzicii bune, care promovează descoperirea muzicală și încearcă să schimbe ideea conform căreia muzica se bazează numai pe „hit"-uri.
Ca în fiecare an, copiii vor avea parte de un program ingenios, plin de activități și atracții, la Fun Zone-ul conceput special pentru ei.
Bucuria și efervescența vor cuprinde și Pietonala Vasile Alecsandri, cea mai nouă pietonală a orașului. Aceasta va vibra de energie și culoare, alături de artiști stradali și personaje fascinante, desprinse parcă din povești.
O aventură culinară pentru toate gusturile
Experiența culinară din cadrul ediției 2018 a Festivalului ,,Toamna orădeană" aduce în fața publicului cele mai apreciate restaurante din oraș și cei mai iubiți vendori de la faimosul Street FOOD Festival. Bucătari pricepuți se vor întrece în rețete, astfel încât și cele mai rafinate gusturi și pofte își vor întâlni preparatul preferat.
Astfel, pentru că ne dorim ca orădenii să aibă parte de tot ce-i mai bun, Festivalul nostru de toamnă aduce în prim plan cele mai delicioase standuri cu mâncare din România, la unul din cele mai frumoase evenimente care va avea loc în orașul nostru.
Festivalul se va deschide joi, 4 octombrie, simultan în cele două locații principale - Cetatea Oradea și Pietonala Vasile Alecsandri - și se va încheia duminică, 7 octombrie, cu un foc de artificii spectaculos în Cetatea Oradea.
Vom reveni cu detalii și surprize pentru ediția din acest an a Festivalului ,,Toamna orădeană" 2018 într-o conferință de presă în cadrul căreia vom prezenta și programul final al evenimentului.
Eveniment organizat împreună cu: Lidl România.
Recomandat de: Radio Europa FM.
O experiență: Staropramen.
Sponsor: ReWine.
Cu sprijiniul: MyDeck și al Muzeului orașului Oradea - complex cultural (Cetatea Oradea).
Mihai Jurca,
director al A.P.T.O.R.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:59:07 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...