Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Am avut trei zile de Sărbătoare a Recoltei

Vineri, sâmbătă și duminică,

Am avut trei zile de Sărbătoare a Recoltei

Timp de trei zile (vineri, sâmbătă și duminică, 21-23 septembrie 2018), în Cetatea Oradea, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a unui eveniment rezervat producătorilor din regiunea Crișana, intitulat Sărbătoarea Recoltei.

Organizatorii: Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Primăriei Oradea, al Asociației pentru cercetarea și promovarea produselor agroalimentare Crișana (ACPPA Crișana) și al Muzeului orașului Oradea - complex cultural (Cetatea Oradea) ne-au propus ,,trei zile dedicate belșugului toamnei, tradițiilor și obiceiurilor acestui anotimp, dar și concerte cu artiști în vogă și un spectacol folcloric In memoriam Florica Duma" (i-am citat pe organizatori).
Un târg de produse agroalimentare, cu fructe și legume la stand, cu zacuscă, brânzeturi, struguri și must, produse apicole, produse de lavandă, ceaiuri, tincturi, siropuri și creme, dulcețuri, murături și acrituri, telemea de bivoliță și lapte de măgăriță... (ba chiar și cactuși și dovleci de decor), aparținând unor producători din: Avram Iancu, Cubulcut, Uileacu de Munte, Satu Mare, Mărtinești (Satu Mare), Oradea, Ghiorac (fam. Kromek Balint), Hotar, Miheleu - Lăzăreni, Săcueni, Hidișelu de Sus, Calea Mare, Satu Nou - Tămășeu, Colești - Vașcău, Episcopia, Tăuteu, Vărzarii de Jos - Vașcău, Mierlău, Hidișelu de Sus, Turda, Poieni de Jos - Buntești, Sânnicolau de Munte, Șișterea - Cetariu, Săliște de Vașcău, Inand, Totoreni, Balc, Toboliu...
Au fost programate și concerte live, cu membrii trupei Ad Libitum Voices și Lidia Buble (vineri și sâmbătă, iar duminică, un spectacol folcloric In memoriam Florica Duma, cu: Grigore Leșe, Laura Lavric, Angela Buciu, Stana Stepănescu, Corina Szatmari, Otilia Haragoș, Felicia Costin, Cornelia Covaciu și Luminița Tomuța, acompaniați de Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Crișana).
Pentru producători au fost programate trei workshopuri, iar copiilor le-au fost rezervate distracție la instalația gonflabilă și posibilitatea de a colinda standurile pentru a aduna abțibilduri pentru ,,Coșul virtual cu bunătăți", în speranța de a câștiga mult râvnita trotinetă (marele premiu pus în joc).
Trotineta și înaltele titluri ale târgului
Trotineta a fost adjudecată (prin tragere la sorți) de Blaga Cristina Maria (elevă în clasa a VI-a la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea), iar înaltele titluri care s-au acordat au fost cucerite de Barta Anett (23 de ani) - Cel mai tânăr fermier (pentru ,,o brânză excelentă", din lapte de vacă), a motivat dl Dorin Popa (președinte al Asociației pentru cercetarea și promovarea produselor agroalimentare Crișana); Popa Sorin, pentru Cel mai bogat stand; surorile Burlea Monica și Heredea Angela pentru Cel mai frumos stand.
Festivalul plăcintelor și produselor tradiționale autentice
De la bunica ,,Ancuța" (Ana Ghețea) aveam să aflăm că în weekendul viitor (vineri - duminică, 28-30 sept.) organizează în Orășelul Copiilor din Oradea, ,,cea de-a VII-a ediție a Festivalului plăcintelor și produselor tradiționale autentice, care va fi asezonat cu un bogat program artistic, cu copii și pentru copii și artiști renumiți de muzică populară din Bihor", promite bunica ,,Ancuța" (Ana Ghețea).
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (63 de poze), accesați Galeria foto: Am avut trei zile de Sărbătoare a Recoltei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:16 Ora de vară a Europei de Est