Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Unirea din perspectiva noastră”

În săptămâna 22 - 26 octombrie 2018, un concurs de idei şi scenarii

„Unirea din perspectiva noastră”

Stimati colaboratori, cadre didactice şi elevi, Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea, cu sprijinul financiar al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor, şi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai", organizează în săptămâna 22 - 26 octombrie 2018 un concurs de idei şi scenarii cu echipaje formate din elevi de liceu, în cadrul Proiectului pentru tineret ,,Unirea din perspectiva noastră".

Înscrierile în concurs se fac în perioada 24 septembrie - 5 octombrie, pe bază de listă de participare, la mailul: proliricaoradea@gmail.com sau mihaeladindelegan@yahoo.com. Fiecare liceu interesat are dreptul să participe cu un singur echipaj, format din 3 - 6 elevi, însoţiţi de un cadru didactic. Concursul este deschis unui număr de maximum 12 echipaje de la liceele din judeţ, singurul criteriu de selecţie fiind ordinea înscrierilor.
Prezentare proiect
Proiectul „Unirea din perspectiva noastră" pune în valoare sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, prin implicarea liceenilor într-un concurs de idei şi scenarii prin care tinerii participanţi vor trebui să-şi convingă semenii cu privire la importanţa idealurilor de unire şi de unitate naţională.
Scopul proiectului nostru este să-i transpunem pe elevi din simpli spectatori ai evocării unor momente cu încărcătură istorică naţională în rolul de actori meniţi să găsească soluţii şi idei pentru transmiterea către generaţia lor a idealului de unitate naţională.
Obiectivele acestui proiect
Promovarea valorilor de unitate naţională în rândul tinerilor liceeni din judeţul Bihor
Creşterea gradului de implicare socială şi responsabilizare prin lărgirea sferei interesului social al unui număr de aprox. 60 de tineri de la grupul restrâns de colegi şi prieteni la nivelul tuturor conaţionalilor de vârsta lor
Dezvoltarea spiritului de iniţiativă prin identificarea de soluţii centrate pe nevoile lor concrete
Premierea și promovarea celor mai bune idei şi a celor mai reuşite scenarii
Îmbogăţirea tehnicilor de realizare a unui scenariu prin participarea la un curs pe această temă
Realizarea de schimburi de experienţă şi crearea de legături între cei aproximativ 60 de tineri din echipele participante    
Aceste obiective vor fi realizate prin următoarele activităţi, care constituie de fapt esenţa proiectului
Organizarea unui concurs de idei şi scenarii între licee, în care tinerii să joace rolul unor personaje reale sau fictive (din trecut sau din prezent) despre care ei înşişi consideră că pot influenţa în sens pozitiv concepţia despre patriotism, naţiune, unitate de conştiinţă în rândul tinerilor (concurenţii vor putea să opteze în a-şi folosi propria identitate şi poziţie socială pe care o deţin sau spre care tind).
Fiecare liceu participant va avea o echipă formată din 3-6 tineri, care vor lucra în grup la realizarea scenariului şi la valorificarea ideii de unitate în următoarele condiţii:
1) grupul îşi va crea o identitate menită a evidenţia ideile esenţiale: Cine şi cum ar trebui să fim noi pentru a-i motiva pe cei din jurul nostru înspre unitatea de conştiinţă a românilor? În ce fel ar trebui să acţionăm în viaţa de zi cu zi pentru a promova în mod practic şi real ideea de unitate, respectiv pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre noi şi semenii noştri, la nivel de familie, şcoală, comunitate, naţiune?
2) grupul va concepe un mesaj gen Motto, menit să transmită în mod coerent şi esenţializat ideea de unitatea de conştiinţă a tinerilor români din perspectiva identităţii alese
3) grupul va prezenta o scenetă de minimum 3 şi maximum 8 minute, potrivit cu identitatea şi Motto-ul ales, scenetă care să pună în valoare mesajul de unitate.
Concursul se va desfăşura într-o singură zi din săpătămâna 22 - 26 octombrie 2018, în incinta unei săli de festivităţi din Oradea, în prezenţa juriului format din reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare şi specialişti. În aceeaşi zi scenetele prezentate vor fi jurizate şi se vor acorda premiile.
De asemenea, în ziua concursului, tinerii vor mai putea participa la :
Un atelier de creaţie hand-made pentru realizarea de suvenituri dedicate sărbătorii Centenarului Marii Uniri
Un curs de două ore de regie şi actorie, cu profesorul de actorie Sebastian Bărbălan, regizor şi actor, în grupe de maximum 25 de participanţi (cursul se poate organiza, opţional, şi în altă zi decât ziua concursului).
Oferta organizatorilor pentru liceele participante
toți elevii din județ, inclusiv cadrele didactice, vor avea transportul decontat dus-întors între Oradea și localitatea în care se află liceul participant
toți elevii participanți la concurs vor primi o carte dedicată Centenarului Marii Uniri
pentru toți participanții se va asigura în ziua concursului protocol (gen: saleuri, cozonaci, suc, apă, cafea)
toți elevii participanți vor primi câte o cocardă
toți elevii din concurs vor putea participa la cursul de actorie și regie cu durata de două ore, susținut de prof. univ. Sebastian Bărbălan (actor și regizor)
toți elevii din concurs vor putea participa la atelierul de creatie hand - made pentru a-și confecționa suveniruri legate de tema Centenarulu
toate echipajele prezente în concurs și, separat, cadrele didactice, vor primi diplome de participare
echipajele clasate pe primele trei locuri vor primi câte un trofeu inscripționat (cupă)
Mihaela Dindelegan,
preşedinte al Asociaţiei Culturale Pro Lirica Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:12 Ora de vară a Europei de Est