Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zilele culturii maghiare, ediția a II-a

Sâmbătă și duminică, în Cetatea Oradea

Zilele culturii maghiare, ediția a II-a

Seria evenimentelor dedicate celor mai importante comunități din Oradea continuă!

În perioada 15-16 septembrie 2018, are loc cea de-a doua ediție a evenimentului Zilele culturii maghiare.
Comunitatea maghiară din Oradea este cu siguranță cea mai numeroasă minoritate locală, având o contribuție importantă asupra istoriei orașului și fiind și o comunitate caracterizată de un sentiment puternic al responsabilității civice și de o prezență activă în viața orașului Oradea.
Astfel, acest sfârșit de săptămână aduce la Cetatea Oradea a doua ediție a evenimentului Zilele culturii maghiare, un eveniment dedicat specificului și tradițiilor culturii maghiare.
Timp de două zile, în Cetatea Oradea ne vom bucura împreună de o serie de activități specifice culturii și comunității maghiare, dar și de concerte oferite de unii dintre cei mai îndrăgiți artiști din Ungaria și din țară.  Evenimentul aduce în fața publicului și un târg de artizani și produse tradiționale maghiare, dansuri cu specific maghiar, și bineînțeles,  delicioasele preparate culinare.
Nu am uitat nici de cei mici, care sunt așteptați sâmbătă și duminică cu o serie de activități creative. Marea surpriză pentru copii este spectacolul oferit de trupa Alma din Ungaria, duminică, de la ora 13.00. De asemenea, Teatrul pentru copii Fogi - Fogi gyermekszínház -  va susține în ambele zile de eveniment spectacolul Süsü, Dragonul - Süsü, a sárkány, spre încântarea celor mici.
Zilele culturii maghiare vor aduce în fața publicului artiști importanți din Ungaria cum ar fi Hobo, care va urca pe scenă sâmbătă, de la ora 21.00, sau Rackajam și Hooligans, trupe care vor anima atmosfera duminică seara, de la ora 19.00, respectiv 20.00.
Activități și distracție
Evenimentul va aduce în Cetate numeroase produse tradiționale maghiare, meșteri populari și produse artizanale, până la preparate culinare delicioase.
Cei prezenți la eveniment se vor putea bucura de spectacole de muzică și dans popular cu specific maghiar, alături de ansambluri de artiști de toate vârstele. Totodată, sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 19.00, vom avea parte de un moment artistic deosebit oferit de Kolozsvári Operettissimo együttes - Opereta maghiară din Cluj-Napoca, iar duminică, 16 septembrie, de la ora 18.00, Ansamblul Artistic Profesionist Mureșul va acapara scena evenimentului într-un spectacol de neratat.
Evenimentul se va desfășura în partea din față a curții principale a Cetății Oradea, unde vor fi amplasate standurile pentru artizani și producători, zona de mâncare și scena.
Evenimentul este organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), cu sprijinul Primăriei Oradea, al Muzeului orașului Oradea - complex cultural și al Asociației Sfântul Ladislau.
Programul
Sâmbătă, 15 septembrie
10.00-22.00 Târgul meșterilor populari și al producătorilor din Valea Ierului
10.00-19.00 Ateliere pentru copii
10.00-16.00 Jucării tradiționale de lemn
14.00-15.00 Süsü, Dragonul - Süsü, a sárkány (Teatrul pentru copii Fogi - Fogi gyermekszínház) -  pe scena Teatrului de vară
19.00-20.00 Opereta maghiară din Cluj - Kolozsvári Operettissimo együttes - pe scena mare
21.00 Concert Hobo - pe scena mare
Duminică 16 septembrie
10.00-22.00 Târgul meșterilor populari și al producătorilor din Valea Ierului
10.00-18.00 Ateliere pentru copii
10.00-11.00 Süsü, Dragonul - Süsü, a sárkány (Teatrul pentru copii Fogi - Fogi gyermekszínház) - pe scena Teatrului de vară
12.00-18.00 Jucării tradiționale de lemn
13.00-14.00 Spectacol Alma - pe scena Teatrului de vară
18.00-19.00 Ansamblul Artistic Profesionist Mureșul - pe scena Teatrului de vară
19.00-20.00 Concert Rackajam - pe scena mare
20.00 Concert Hooligans - pe scena mare
Intrarea este liberă!
Mihai Jurca,
director APTOR

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:09:28 Ora de vară a Europei de Est