Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ionel Chira este noul preot paroh iconom stavrofor al Bisericii Ortodoxe „Înălțarea Domnului” din Salonta

Din această săptămână,

Ionel Chira este noul preot paroh iconom stavrofor al Bisericii Ortodoxe „Înălțarea Domnului” din Salonta

Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului" din Salonta are, din această săptămână, un nou preot paroh. Preotul paroh iconom stavrofor Ionel Chira, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea, la disciplina limbi clasice, a primit, prin binecuvântarea Preasfințitului părinte Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, a Preasfințitului părinte Petroniu Florea, episcopul Sălajului și a părintelui protopop Vasile Popa din Protopopiatul Tinca, ungerea lui Dumnezeu pentru a păstori Parohia Ortodoxă a Bisericii „Înălțarea Domnului" din Salonta.

Preotul Ionel Chira vine în Salonta din județul Sălaj, de la sfântul altar al Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" și „Adormirea Maicii Domnului", din localitatea Plopiș, din cadrul Episcopiei Sălajului. Construită în anul 1881, Biserica Ortodoxă din comuna Plopiș (Sălaj) a fost slujită cu dragoste de Dumnezeu, în puterea Sfintei Scripturi de preotul Ionel Chira, împreună cu familia, timp de 21 de ani, începând cu anul 1997. Născut în 13 iulie 1972 și hirotonit preot în comuna Plopiș la 29 martie 1997, preotul Ionel Chira a absolvit Facultatea de Teologie din Oradea (1994), Facultatea de Litere din Timişoara (2001) și Facultatea de Istorie din Oradea (2006). Doctoratul l-a susținut la Facultatea de Teologie din Oradea (2004) iar în prezent este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea, la disciplina limbi clasice. Noul preot ortodox al Bisericii „Înălțarea Domnului" din Salonta are gradul profesional I, iar printre distincțiile primite în cadrul Bisericii Ortodoxe Române se numără „preot iconom" (2001) și „preot iconom stavrofor" (2011).
Doctor în teologie al Universităţii din Oradea din anul 2004, cu titlul „Eclesiologia sfinţilor părinţi capadocieni" (îndrumător arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu), noul preot paroh al Salontei este specializat potrivit ariei de competență în limbi clasice şi bizantinologie. Printre preocupările sale din domeniul cercetării filologice, istorice și teologice se regăsesc morfologia şi sintaxa în limbile clasice, istoria şi spiritualitatea bizantină.
Preotul Ionel Chira a publicat cartea „Eclesiologia sfinţilor părinţi capadocieni" (Editura Treira, Oradea, 2005). Printre studiile publicate de preotul paroh Ionel Chira se evidențiază: „Condiţiile, motivele şi momentele apariţiei Inchiziţiei în Apus" (Orizonturi Teologice , Oradea, nr. 2 / 2002), „Instrumentul de judecată a sufletelor în Europa Apuseană creştină" (Orizonturi Teologice, Oradea, nr. 3 / 2002), „Eclesiologie şi culturalitate în perspectiva integrării europene" (Silvania, Revistă trimestrială editată de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sălaj cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, Zalău, nr. 3-4 / 2003), „Semantica termenului εκκλησία şi conceptul de eclesiologie în Sfânta Scriptură" (volumul omagial „O viață în slujba Bisericii și a Școlii românești - arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu", Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 2005).
Ionel Chira, noul preot paroh iconom stavrofor al Bisericii „Înălțarea Domnului" - Parohia Ortodoxă nr. 1 Salonta își începe slujirea după trei luni de la decesul fulgerător al preaiubitului preot paroh iconom stavrofor Nicolae Marian, timp în care la altarul bisericii salontane a slujit cu dragoste și răbdare preotul-pensionar Teodor Iga, din Biserica Ortodoxă a comunei Tulca.
Chira - o familie binecuvântată de Dumnezeu
Un reper semnificativ și definitoriu al ireproșabilei moralități creștin-ortodoxe a noului preot din Salonta, Ionel Chira, și al familiei sale creștine prin care a sfințit, timp de două decenii, locul slujirii sale din comuna Plopiș (Episcopia Ortodoxă a Sălajului) îl reprezintă împlinirea deosebită a fiicei sale Alexandra Chira, în vârstă de 20 de ani care, de la vârsta de 12 ani este considerată „Campioana absolută a folclorului românesc".
Alexandra, fiica preotului Ionel Chira, a câştigat marele premiu şi medalia de aur la Concursul internaţional de folclor pentru copii Trixie din Bulgaria. În vârstă de doar 12 ani, Alexandra a reprezentat România la competiţia găzduită de staţiunea Albena, concurând cu peste 40 de copii din 12 ţări din estul Europei şi din Asia. Alexandra a prezentat în concurs doina „Codrule cu frunza lată" şi cântecul de joc „Sălăjeancă-s şi-mi stă bine". Succesul Alexandrei a coincis şi cu o altă realizare a fiicei preotului Chira - lansarea primului CD intitulat „Io-s fată de sălăjană". Albumul cuprinde 15 piese, din care două sunt suite instrumentale interpretate la fluier de fratele ei, Alexandu Teofil Chira. Alexandru asigură şi acompaniamentul, alături de orchestra „Virtuoşii Transilvaniei", pentru piesele intrepretate de surioara Alexandra.
Anul trecut, Alexandra Chira obținut marele trofeu al Festivalului național de folclor „Strugurele de aur" din Alba Iulia. Încă din anul 2009, fiica preotului Ionel Chira a fost premiată pentru activitatea sa artistică la Ateneul Român din București, unde a primit distincția „Ambasador al culturii românești în lume", oferită de Asociația Partenerilor Diplomaților Români din Helsinki și Finlanda, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Radiodifuziunea Română. Alexandra are în palmares zeci de diplome și trofee, printre cele mai importante: „Marele premiu și trofeul Festivalului Rapsodia Românească", „Marele premiu și trofeul Festivalului internațional Fasanc 2008" (Serbia), „Marele premiu și trofeul Festivalului național de muzică populară românească" și „Premiul de excelență" oferit de Primăria Municipiului Zalău (Sălaj) pentru promovarea culturii și spiritualității românești în Ardeal (2007).
Sorin Petrache

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:28:54 Ora standard a Europei de Est