Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Iată ce plăcut și ce dulce este să locuiască frații împreună!”

„Părtășia creștină a fiilor satului”

„Iată ce plăcut și ce dulce este să locuiască frații împreună!”

Bucuria împăratului David, cuprinsă în Psalmul 133 din Sfânta Scriptură - „Iată ce plăcut şi ce dulce este să locuiască fraţii împreună!", a fost împărtășită recent în cadrul sărbătorii anuale „Părtășia creștină a fiilor satului".

Evenimentul cu ecou regional a fost organizat de bisericile baptiste din localitățile bihorene Mărțihaz și Ianoșda.
Păstorite de frații Mihai și Florin Cociubei, în cadrul lucrării misionare a Cercului pastoral Salonta, în care sunt cuprinse bisericile creștine baptiste din localităţile Salonta, Avram Iancu, Ghiorac, Mădăras, Mărţihaz, Ianoşda şi Homorg, comunitățile creștine baptiste reunesc sute de suflete care poartă amprenta istoriei zbuciumate a începutului mișcării baptiste din România.
Aceste evenimente religioase majore reunite în sărbătoarea anuală „Părtășia creștină a fiilor satului" definesc viziunea evanghelică şi misionară a Bisericii baptiste locale prin care creștinii mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate peste familie, peste biserică, peste comunitatea locală. Prin organizarea acestor reuniuni anuale ale fiilor comunităţii rurale, membrii bisericilor baptiste păstorite de Mihai și Florin Cociubei împlinesc chemarea și trimiterea Domnului Isus Hristos în sfânta lucrare de evanghelizare.
Ancorate în Cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură, aceste sărbători creștine baptiste au menirea să reîntregească şi să readucă acasă, la origini, familiile creştine bihorene din ţară şi străinătate. Zeci de familii s-au reunit și anul acesta, la sfârșitul verii, în bisericile baptiste din satele comunei Mădăras - Mărțihaz și Ianoșda. Adunați într-o comuniune frățească emoționantă, întorși acasă din județele Timiș, Arad, Hunedoara, Cluj, dar și din localitatea Micherechi (Ungaria) sau din Oradea și din multe alte localități bihorene, cu toții au redescoperit seva identității în Hristos Domnul izvorâtă din rădăcinile strămoșești întărite în vatra satului și în puterea Sfintei Scripturi.
În dulcea mângâiere a lacrimilor de bucurie, fiii și fiicele satelor Mărțihaz și Ianoșda s-au regăsit în armonia sfântă a Serviciilor divine, au retrăit momente din istoria satului și a lucrării misionare baptiste, au mulțumit lui Dumnezeu pentru jertfa Fiului său Isus Hristos, pentru mântuire, sănătate, pace și prosperitate.
Prin mărturii personale, fiecare suflet prezent a fost chemat să împărtășească dragostea lui Dumnezeu din propria experiență de viață. Alături de fanfarele creștine din Micherechi (Ungaria) și Ianoșda, de grupurile de tineri și formația de mandoline și viori ale bisericiilor baptiste din Mărțihaz și Ianoșda, pastorii Ioan Marișcaș, Dumitru Miheș, Petrică Crețu, Florin Cociubei și Mihai Cociubei au vestit Evanghelia.
Slujitorii duhovnicești și administrativi ai bisericilor-gazdă, Daniel Cermeu (Mărțihaz) și Crăciun Tocai (Ianoșda) au mulțumit lui Dumnezeu pentru fiecare suflet prezent la sărbătoarea anuală „Părtășia creștină a fiilor satului", pentru fiecare membru, prieten sau musafir al Bisericii Domnului Isus Hristos, rugându-L pe Creator să dea Binecuvântare sfântă proiectului misionar de documentare, redactare, editare și tipărire a primului volum din seria de cărți-document care vor prezenta istoria vie, de peste 130 de ani, a baptiștilor din sudul județului Bihor (potrivit site-ului oficial uniuneabaptista.ro, prima Biserică baptistă de limba română din Transilvania a fost înființată în anul 1886, în localitatea Cheșa).
Sorin Petrache
Foto: Rebeca Cociubei
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Iată ce plăcut și ce dulce este să locuiască frații împreună!”

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 11:55:19 Ora de vară a Europei de Est