Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Oradea se pregătește de FITO

În perioada 23 - 30 septembrie, a VI-a ediție

Oradea se pregătește de FITO

Teatrul ,,Regina Maria", în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER, organizează în perioada 23 - 30 septembrie a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Oradea.

Ca în fiecare an, spectatorii sunt invitați să se bucure de opt zile intensive de teatru, în care vor avea ocazia să vizioneze 26 de spectacole de la companii teatrale renumite din întreaga țară, dar și de peste graniță și două spectacole lectură. Pe lângă reprezentațiile teatrale, și această ediție va fi întregită de o serie de evenimente conexe, care au rolul de a prilejui crearea unor spații de întâlnire culturală cu totul speciale.
Festivalul Internațional de Teatru Oradea va cuprinde trei mari secțiuni: secţiunea concurs - FESTIVALUL DE TEATRU SCURT, ajuns la ediția cu numărul XXIV, secțiunea SPECTACOLE INVITATE - OFF CONCURS și o noutate a festivalului, secțiunea CU TINERI, PENTRU TINERI - România după 100 de ani, dedicată Centenarului Marii Uniri.
Festivalul de Teatru Scurt este o manifestare culturală unică în peisajul teatral românesc și are caracter competitiv. Anul acesta selecția a fost realizată de către Victoria Balint - șeful de birou proiecte culturale și relații cu publicul al Teatrului ,,Regina Maria" și cuprinde 14 producții realizate atât de teatre instituționalizate, cât și de cele care provin din mediul independent. Juriul, format din cinci personalități culturale, și anume: criticii de teatru Ion Parhon (care anul acesta va ocupa locul de președinte al juriului), Elisabeta Pop și actorii Teodor Corban, Cristian Șofron și Richard Balint, vor acorda cinci premii.
În componența Festivalului de Teatru Scurt intră şi „Concursul de Creaţie Dramatică Dedicat Piesei Scurte", care are ca scop încurajarea dramaturgiei românești originale, cu precădere a teatrului scurt. În concurs au fost înscrise ediția aceasta 15 texte, iar câștigătorul va fi desemnat de juriul format din criticii de teatru Oana Borș, Claudiu Groza şi actorul Eugen Țugulea.
Secţiunea SPECTACOLE INVITATE - OFF CONCURS este dedicată special orădenilor și aduce în fața spectatorilor producții excepționale, care au stârnit admirație peste tot unde s-au jucat. Dintre cele opt spectacole care se încadrează la această secțiune, două vin de departe: din Franța - Les Rois Vagabonds, cu spectacolul „Concerto pour deux clowns" și USA - Trap Door Theatre, cu spectacolul „Occidental Express".
Secțiunea „CU TINERI, PENTRU TINERI - România după 100 de ani" se încadrează în șirul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri din cadrul festivalului și pornește de la principiul valorificării importanței istorice a făurii României Mari, însă prin prisma tinerilor, a celor care reprezintă prezentul și viitorul acestei țări, care duc mai departe efortul predecesorilor de a crea o Românie unită, independentă și bogată cultural. În cadrul acestei secțiuni au fost selectate câteva spectacole de teatru care tratează teme sociale, punând accent pe problemele actuale sau din trecutul recent cu care s-au confruntat cu precădere tinerii.
În completarea acestei idei, spectacolele care fac parte din Festivalul de Teatru Scurt, a cărei selecție pornește de la același principiu, vor fi analizate și de un juriu format din patru tineri studenți, care vin de la cele mai prestigioase facultăți de teatru din țară.
Tot în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri se înscriu și spectacolul de poezie „Treptele Unirii", susținut de actorul Emil Boroghină, urmat de un colocviu care propune discuții pe tema Centenarului și o expoziție în interiorul clădirii teatrului deschisă în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor.
 De asemenea, pe lângă evenimentele destinate sărbătorii Centenarului, iubitorii de carte sunt invitați la lansarea volumului „Ei sunt printre noi (cartea monologurilor)", scrisă de dramaturgul Mihai Ignat.
Festivalul Internațional de Teatru Oradea se alătură, de asemenea, eforturilor de reconstrucție a Palatului Episcopiei Greco-Catolice și lansează campania „UN FESTIVAL PENTRU ORADEA - împreună pentru o clădire, artiștii susțin reconstrucția Palatului Episcopiei Greco-Catolice". La spectacolele în aer liber „Mioriţa", „Eutopia" şi Concertul în 2 susţinut de Ada Milea și Bobo Burlăceanu, intrarea este liberă, însă se vor amplasa urne în care spectatorii pot dona bani pentru reconstrucția clădirii palatului, urmând ca suma adunată să fie virată în conturile Episcopiei.
Evenimentele din cadrul FITO 2018 se vor desfăşura în opt spaţii diverse, forând atât convenţionalul, prin spectacolele la Sala Mare a Teatrului şi Sala Arcadia, cât şi neconvenţionalul prin spectacolele cu publicul pe scenă la Casa de Cultură a Sindicatelor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Sala Studio Szigligeti, Sala Florica Ungur, Studio Act și scena mobilă amplasată în aer liber.
FITO, unul dintre cele mai importante evenimente culturale orădene, va reuni astfel şi anul acesta nume mari ale teatrului românesc, dintre care îi amintim pe actorii: Maia Morgenstern, Emil Boroghină, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andreea Vasile, dar și regizori, critici și directori de teatru. Estimăm un total de 500 de invitați.
Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi: sponsorului oficial Raiffeisen Bank, partenerului oficial Holcim, sponsorilor Club Rotary Oradea, Rotary Club Oradea Art Nouveau, D&C, Mic Mobilier Trans, Lions Club, A'la Chef Catering, S.C. Congips, Farmacia 3 și tuturor partenerilor media.
Biletele se vor pune în vânzare începând cu 3 septembrie la Agenţia Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12.00 - 18.00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475.
Vă așteptăm la festival!
Dometi Florina
 
Program FITO 2018
 
23 septembrie (duminică)
  • Ora 17.00 - Sala Studio Szigligeti - BEZNĂ DE MINĂ, de Székely Csaba, regia Hunyadi István - Teatrul Szigligeti Oradea
  • Ora 19.00 - Sala Mare - CONCERT PENTRU DOI CLOVNI, by Igor Sellem and Julia Moa Caprez - Les Rois Vagabonds, Franța
  • Ora 21.00 - Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor - CREDITUL de Jordi Galcerán, regia Sebastian Lupu - Teatrul Artemotion, Oradea
 24 septembrie (luni)
  • Ora 16.00 - Sala Arcadia - Lansare de carte - Mihai Ignat
  • Ora 17.00 - Sala Arcadia - NOI NU!, de Andreea Radu, regia Laura Moldovan - Teatrul „Aureliu Manea" Turda
  • Ora 19.00 - Sala Mare - O LECȚIE DE BUNE MANIERE, de Jean-Claude Grumberg, regia Alexandru Berceanu - Teatrul Evreiesc de Stat București
  • Ora 21.30 - Sala Studio Szigligeti (Moskva) - PULVERIZARE, de Alexandra Badea, regia Andrei Măjeri - APOLLO 111
 25 septembrie (marți)
  • Ora 17.00 - Sala Arcadia - ZEUL MĂCELULUI, de Yasmina Reza, regia Erwin Șimșensohn - Teatrul Mihai Eminescu, Botoșani
  • Ora 19.00 - Sala Mare (cu publicul pe scenă) - REGINA FRUMUSEȚII DIN LEENANE, de Martin McDonagh, regia Vlad Cristache - Teatrul Jean Bart, Tulcea
  • Ora 21.00 - Piața Unirii (Scena Mobilă) - MIORIȚA, înscenarea de Ovidiu Mihăiță - Auăleu Teatru, Timișoara
  • Ora 21.00 - Casa de Cultură a Sindicatelor (cu publicul pe scenă) - GARDENIA, de Elzbieta Chowaniec, regia Zoltan Balazs - Teatrul Odeon București
 26 septembrie (miercuri)
  • Ora 17.00 - Sala Arcadia - VARIAȚIUNI ENIGMATICE, de Éric-Emmanuel Schmitt, regia Elvira Rîmbu - Teatrul Regina Maria, Oradea
  • Ora 18.00 - Sala Mare - ULUITOARELE NUMERE DE SINGURĂTATE ALE LUI EDWARD GANT, de Anthony Nielsen, regia Dragoș Alexandru Mușoiu - Teatrul Fani Tardini, Galați
  • Ora 19.00 - Sala Studio Szigligeti (Moskva) - OCCIDENTAL EXPRESS, de Matei Vișniec, regia Szabo K. Istvan - Trap Door Theatre, USA
  • Ora 21.00 - Studio Act - POVESTE DIN TRANSILVANIA / ERDÉLYI MESE, de George Ștefan, regia Andi Gherghe - Studio Act Oradea
 27 septembrie (joi)
  • Ora 17.00 - Sala Florica Ungur (Arlus) - TREPTELE UNIRII, un recital de Emil Boroghină, regia Alexandru Mâzgăreanu - Coproducţie a Teatrului Nottara şi a Teatrului Naţional „Marin Sorescu" din Craiova - spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri
  • Ora 18.00 - Sala Florica Ungur (Arlus) - Discuții pe tema Centenarului Marii Uniri
  • Ora 18.00 - Sala Mare - TARTUFFE, de Jean-Baptiste Poquelin zis Molière, regia Alexandru Mâzgăreanu - Teatrul Maria Filotti, Brăila
  • Ora 20.00 - Sala Arcadia - GUNOIERUL, de Mimi Brănescu, un spectacol în regie colectivă - Teatrul Național „Vasile Alecsandri", Iași
  • Ora 21.30 - Piața Regele Ferdinand I (Scena Mobilă) - ÎN INIMA NOPŢII - EPISODUL MACBETH, scenariu după William Shakespeare de Gavriil Pinte, cu inserții din George Banu și Monique Borie - Teatrul Regina Maria, Oradea
 28 septembrie (vineri)
  • Ora 17.00 - Expoziție dedicată Centenarului Marii Uniri
  • Ora 17.00 - Sala Arcadia - VÂRSTELE LUNII, de Sam Shepard, regia Toma Dănilă - Unteatru, București
  • Ora 19.00 - Sala Mare - CĂLDURĂ ÎN NOIEMBRIE, de Yana Dobreva, regia Petru Vutcărău - Teatrul Eugene Ionesco, Chișinău
  • Ora 21.00 - Casa de Cultură a Sindicatelor (cu publicul pe scenă) - TATĂL, de Florian Zeller, regia Radu Iacoban - Teatrul Clasic „Ioan Slavici", Arad
 29 septembrie (sâmbătă)
  • Ora 15.00 - Sala Arcadia - Spectacol lectură „SUB-SOUL", de Crista Bilciu
  • Ora 17.00 - Sala Florica Ungur (Arlus) - CAPU' DE BIZON, de David Mamet, regia Theodor-Cristian Popescu - Teatrul Național Târgu Mureș, Compania Liviu Rebreanu
  • Ora 19.00 - Sala Mare - DRAGĂ DOAMNĂ PROFESOARĂ, de Ludmila Razumovskaya, regia Andrei Măjeri - Teatrul Municipal Baia Mare
  • Ora 21.30 - Scena Mobilă amplasată în Piața Ferdinand - EUTOPIA, de Yannis Margaritis după Aristofan, regia Yannis Margaritis - Teatrul de Stat Constanța
 30 septembrie (duminică)
  • Ora 17.00 - Sala Arcadia - Spectacol lectură „HALLO SWITZERLAND", de Laurențiu Budău
  • Ora 18.00 - Sala Mare - TEROARE, de Ferdinand von Schirach, regia Bobi Pricop - Teatrul Național Târgu Mureș, Compania Liviu Rebreanu
  • Ora 21.00 - Piața Regele Ferdinand I (Scena Mobilă) - CONCERT ÎN 2 - Ada Milea.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:24:51 Ora standard a Europei de Est