Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Poemele Mihaelei Dindelegan au ajuns la Academia de Științe a Republicii Moldova

Cu prilejul Zilei Limbii Române,

Poemele Mihaelei Dindelegan au ajuns la Academia de Științe a Republicii Moldova

Volumul de poeme „Și ne-am unit", scris de poeta Mihaela Dindelegan în contextul Centenarului Marii Uniri, a ajuns astăzi la Chișinău, unde autoritățile Republicii Moldova sărbătoresc cu mare fast Ziua Limbii Române.

Câte un exemplar din carte va fi înmânat de profesorul orădean Teodor David, vicepreședinte al organizației Vatra Românească, reprezentanților Academiei de Științe a Republicii Moldova, ai Sfatului Țării 2 și ai autorităților din capitala Moldovei, ca simbol al fraternității și al idealurilor de unire a tuturor românilor.
Tot cu prilejul Zilei Limbii Române, la Oradea, prin Asociația Culturală Pro Lirica, pe care o conduce, poeta Mihaela Dindelegan a organizat joi, 30 august 2018, la Sala Florica Ungur, o manifestare cultural-artistică menită a evoca valorile incomensurabile ale limbajului românesc și în special ale limbii române literare. În cadrul evenimentului, profesorul universitar dr. Valentin Chifor a ținut o impresionantă prelegere despre limba română, prezentând minunatele ei nuanțe și valențe literare din perspectiva poeților și a filozofilor români, în context european. Pigmentat cu numeroase citate și trimiteri la clasicii literaturii române, discursul domnului profesor a scos în evidență bogăția limbajului comun românesc, lipsit de dialecte, cel care ne oferă dimensiunea relevantă a unității naționale. În mod special, prof. Valentin Chifor a subliniat rolul dominant al poeților români, pe care îi consideră prestidigitatorii limbii române, pornind de la inegalabilul Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Vasile Alecsandri, poetul - filozof Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Nicolae Labiș, moldoveanul Gheorghe Vieru și toți ceilalți care au contribuit la îmbogățirea și nuanțare limbii române literare.
Participanților la evenimentul de joi, poeta Mihaela Dindelegan le-a oferit câte un exemplar din volumul „Și ne-am unit", carte apărută în aceste zile la Editura Primus și publicată cu sprijinul Direcției Social Comunitare Bihor. În conținutul acesteia, poeta face referire atât la unitatea de limbă și de teritoriu a românilor, cât și, în mod special, la valorile morale și spirituale care asigură unitatea noastră de suflet. Scrisă într-o manieră debordant de realistă, cu expresii stilizate, pline de metafore, dar extrem de bine înfipte în realitatea cotidiană, cartea conține 100 de poeme, dintre care 95 sunt sonete, iar cinci sunt poezii în formă clasică. În fiecare dintre ele, poeta atinge aspecte esențiale ale vieții, pe care le aduce în lumina unei conștiințe a idealului unității și a virtuții, după cum se poate vedea și în sonetul „Drumul spre unitate":
Cu mâna-ntinsă peste soarta noastră,
Din ceruri ne veghează Dumnezeu,
Lumina Lui mai plânge în fereastră
Când drumul nostru-aici este prea greu.
 
Ne-a măsurat câmpia milenară,
Țărușu-n vârful munților l-a pus
Și pân' la Mare ochii Lui coboară,
Căci granițe-ntre frați și mame nu-s.
 
Ne-adună brațul Lui de peste Deltă,
Moldova peste Prut și înapoi,
Cu Bucovina tânără și zveltă,
Și cu Ardealul tot doar pentru noi.
 
Deasupra noastră-i, iată, o răscruce,
Dar orice drum spre unitate duce.
 
În Sala Florica Ungur limba română a fost cinstită în egală măsură și prin versurile cântecelor patriotice care au răsunat în interpretarea Corului bărbătesc General Traian Moșoiu, condus de profesorul Ioan Fluieraș, dar și prin cântecele interpretate de soliștii: Alexandru Mihai Carțiș, Adrian Bojan și Maria Matei, surorile Ghib Denisa și Lorena, și tânărul Andrei Arad. Au recitat ing. Miorița Săteanu, partenera evenimentului, profesoara Florica Mera din Statele Unite, poetele Maria Elvira Vancea și Ioana Precup, precum și poetul Noru Silvan, în timp ce generalul în rezervă Vasile Creț a rostit un impresionant cuvânt de apreciere la adresa întregii manifestări.
Roxana Popescu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Poemele Mihaelei Dindelegan au ajuns la Academia de Științe a Republicii Moldova.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:52 Ora de vară a Europei de Est