Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Poemele Mihaelei Dindelegan au ajuns la Academia de Științe a Republicii Moldova

Cu prilejul Zilei Limbii Române,

Poemele Mihaelei Dindelegan au ajuns la Academia de Științe a Republicii Moldova

Volumul de poeme „Și ne-am unit", scris de poeta Mihaela Dindelegan în contextul Centenarului Marii Uniri, a ajuns astăzi la Chișinău, unde autoritățile Republicii Moldova sărbătoresc cu mare fast Ziua Limbii Române.

Câte un exemplar din carte va fi înmânat de profesorul orădean Teodor David, vicepreședinte al organizației Vatra Românească, reprezentanților Academiei de Științe a Republicii Moldova, ai Sfatului Țării 2 și ai autorităților din capitala Moldovei, ca simbol al fraternității și al idealurilor de unire a tuturor românilor.
Tot cu prilejul Zilei Limbii Române, la Oradea, prin Asociația Culturală Pro Lirica, pe care o conduce, poeta Mihaela Dindelegan a organizat joi, 30 august 2018, la Sala Florica Ungur, o manifestare cultural-artistică menită a evoca valorile incomensurabile ale limbajului românesc și în special ale limbii române literare. În cadrul evenimentului, profesorul universitar dr. Valentin Chifor a ținut o impresionantă prelegere despre limba română, prezentând minunatele ei nuanțe și valențe literare din perspectiva poeților și a filozofilor români, în context european. Pigmentat cu numeroase citate și trimiteri la clasicii literaturii române, discursul domnului profesor a scos în evidență bogăția limbajului comun românesc, lipsit de dialecte, cel care ne oferă dimensiunea relevantă a unității naționale. În mod special, prof. Valentin Chifor a subliniat rolul dominant al poeților români, pe care îi consideră prestidigitatorii limbii române, pornind de la inegalabilul Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Vasile Alecsandri, poetul - filozof Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Nicolae Labiș, moldoveanul Gheorghe Vieru și toți ceilalți care au contribuit la îmbogățirea și nuanțare limbii române literare.
Participanților la evenimentul de joi, poeta Mihaela Dindelegan le-a oferit câte un exemplar din volumul „Și ne-am unit", carte apărută în aceste zile la Editura Primus și publicată cu sprijinul Direcției Social Comunitare Bihor. În conținutul acesteia, poeta face referire atât la unitatea de limbă și de teritoriu a românilor, cât și, în mod special, la valorile morale și spirituale care asigură unitatea noastră de suflet. Scrisă într-o manieră debordant de realistă, cu expresii stilizate, pline de metafore, dar extrem de bine înfipte în realitatea cotidiană, cartea conține 100 de poeme, dintre care 95 sunt sonete, iar cinci sunt poezii în formă clasică. În fiecare dintre ele, poeta atinge aspecte esențiale ale vieții, pe care le aduce în lumina unei conștiințe a idealului unității și a virtuții, după cum se poate vedea și în sonetul „Drumul spre unitate":
Cu mâna-ntinsă peste soarta noastră,
Din ceruri ne veghează Dumnezeu,
Lumina Lui mai plânge în fereastră
Când drumul nostru-aici este prea greu.
 
Ne-a măsurat câmpia milenară,
Țărușu-n vârful munților l-a pus
Și pân' la Mare ochii Lui coboară,
Căci granițe-ntre frați și mame nu-s.
 
Ne-adună brațul Lui de peste Deltă,
Moldova peste Prut și înapoi,
Cu Bucovina tânără și zveltă,
Și cu Ardealul tot doar pentru noi.
 
Deasupra noastră-i, iată, o răscruce,
Dar orice drum spre unitate duce.
 
În Sala Florica Ungur limba română a fost cinstită în egală măsură și prin versurile cântecelor patriotice care au răsunat în interpretarea Corului bărbătesc General Traian Moșoiu, condus de profesorul Ioan Fluieraș, dar și prin cântecele interpretate de soliștii: Alexandru Mihai Carțiș, Adrian Bojan și Maria Matei, surorile Ghib Denisa și Lorena, și tânărul Andrei Arad. Au recitat ing. Miorița Săteanu, partenera evenimentului, profesoara Florica Mera din Statele Unite, poetele Maria Elvira Vancea și Ioana Precup, precum și poetul Noru Silvan, în timp ce generalul în rezervă Vasile Creț a rostit un impresionant cuvânt de apreciere la adresa întregii manifestări.
Roxana Popescu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Poemele Mihaelei Dindelegan au ajuns la Academia de Științe a Republicii Moldova.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:57:41 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...