Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cine-concerte și evenimente speciale la Sinagoga Sion

În cadrul primei ediții TIFF Oradea (7-9 sept.)

Cine-concerte și evenimente speciale la Sinagoga Sion

Între 7 și 9 septembrie 2018, în cadrul primei ediții TIFF Oradea, cinefilii sunt invitați la o serie de evenimente speciale într-o locație inedită din Oradea - Sinagoga Neologă Sion.

Construită în perioada 1877-1878 în stil neomaur, Sinagoga a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice ale județului din 2015 și va fi gazda unui recital de poezie și a două cine-concerte în cadrul festivalului.
În prima zi de festival, de la ora 21.00, spectatorii vor putea urmări o proiecție specială a filmului Exod de suflete/Soul Exodus, turnat parțial în Oradea, în regia lui Csaba Bereczki. Documentarul, laureat al Hungary Film Awards 2017, prezintă călătoria a cinci muzicieni născuți în America de Nord care încearcă să își descopere rădăcinile cu ajutorul muzicii klezmer, pornind într-un exod invers, de la Montreal către Republica Moldova. Regizorul, originar din Oradea, a debutat în lungmetraj cu filmul Fools' Song/Bolondok éneke, pentru al cărui scenariu a colaborat cu Suzanne Schiffman, co-scenaristă pentru mai multe filme ale lui Francois Truffaut.
Sâmbătă, 8 septembrie, în cursul după-amiezii, va avea loc recitalul de poezie „Omul și taina lui", susținut de cunoscutul actor și poet Dorel Vișan, unul dintre invitații speciali al primei ediții TIFF Oradea.  În cele 75 de minute ale spectacolului ambianţa în care pătrunde publicul este specifică unui loc de rugăciune, poeziile Psalmi fiind scrise chiar de actor. Cunoscut cinefililor pentru filme precum Senatorul melcilor, Cel mai iubit dintre pământeni și Iacob, clujeanul a interpretat de-a lungul remarcabilei sale cariere peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, precum și aproape 70 în film.
De la ora 21.00, în același spațiu, va avea loc cine-concertul Independența României (1912, r. Aristide Demetriade, Grigore Brezeanu). Primul lungmetraj realizat în România va avea astfel o proiecție specială în cadrul festivalului chiar în anul care marchează Centenarul României. Povestea războiului care a eliberat ţara de sub dominaţie otomană este redată spectatorului prin câteva episoade-cheie - povestea de dragoste dintre Peneş şi Rodica, declararea războiului, plecarea trupelor, luptele - împletite cu teme populare.
Proiecția va fi acompaniată live de bihoreanul DJ DuBase, unul dintre pionierii muzicii electronice româneşti.  Realitatea istorică notează că prima proiecție cu acompaniament live a filmului a avut loc chiar înainte de lansarea sa din septembrie 1912, când în cadrul unei proiecții speciale a fost adusă fanfara regimentului II Vânători pentru a crește efectul dramatic al secvențelor de război.
Duminică, 9 septembrie, de la ora 21.00, iubitorii de film clasic sunt așteptați din nou la Sinagoga Sion pentru proiecția cine-concertului Studentul din Praga (1913), acompaniat live de CelloFun, având-o ca invitată specială pe Irina Margareta Nistor.
Cunoscut şi sub numele de Târg cu Satana, horror-ul mut regizat de Paul Wegener și Stellan Rye este consemnat în istoria cinematografiei drept primul film independent,  primul film de autor și primul film de artă. Balduin, un student falit din Praga secolului XIX, o salvează de la înec pe contesa Margit von Schwarzenberg, devenind apoi obsedat de imaginea ei. Din cauza diferențelor sociale dintre cei doi, povestea de dragoste pare să nu aibă niciun viitor, determinându-l pe Balduin să accepte o înțelegere care îi poate aduce bogăția în schimbul sufletului său.
Filmul, care „realizează o punte între supranatural şi psihologic", va fi acompaniat de formația electro-acustică CelloFun, cu o bogată experiență în rescoring-ul peliculelor de referință din epoca filmului mut. Pe lângă improvizaţie, atmosfera va fi completată cu efecte sonore în timp real şi scurte fragmente de lectură extrase din poezia „Noaptea de decembrie" de Alfred de Musset. Traducerea în limba română a cartoanelor originale ale filmului este realizată live de inconfundabila Irina Margareta Nistor.
Mai mulți invitați speciali, precum și programul complet al primei ediții TIFF Oradea vor fi anunțate în următoarele zile. Biletele vor fi puse în vânzare pe Eventbook.ro, la prețul unic de 10 RON. (P.S.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:13 Ora de vară a Europei de Est