Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Pui de tamarin la Zoo Oradea

Dintr-o specie de maimuțe pe cale de dispariție

Pui de tamarin la Zoo Oradea

Un pui de tamarin cu creastă este cel mai tânăr animăluț de la Zoo Oradea.

Venit pe lume în urmă cu aproximativ o lună, acesta face parte dintr-o specie de maimuțe amenințată cu dispariția, în prezent, în lume, mai existând sub 6.000 de exemplare.
Familia de tamarini cu creastă (Sanguinus Oedipus - denumirea științifică) a ajuns la Zoo Oradea în luna mai 2016, venind de la Viena, în urma unei donații. Masculul are șase ani, iar femela, cinci, și au devenit pentru prima dată părinți în urmă cu aproximativ o lună. De atunci, mama este mereu cu puiul în cârcă, mica mogâldeață nedesprinzându-se din spatele celei care i-a dat viață. Ei sunt supravegheați îndeaproape de tată, care simte o amenințare atunci când cineva îi invadează teritoriul.
,,Puii de tamarin își reglează temperatura direct din corpul mamei, de aceea și al nostru stă tot timpul lipit de mama lui", explică administratorul Zoo Oradea, Szabo Alexandru.
Tamarinul cu creastă albă este una dintre cele mai mici și mai gingașe maimuțe, se hrănește cu insecte, dar consumă și multe fructe. Se distinge de ceilalți tamarini prin creasta de păr alb, care începe de la frunte și continuă pe ceafă până la umeri. Din păcate, specia se numără printre cele amenințate cu dispariția. În prezent, în lume există sub 6.000 de exemplare, rasa fiind afectată de defrișările masive din pădurile ecuatoriale.
Alături de familia de tamarin cu creastă, vizitatorii Zoo Oradea au posibilitatea să admire și un alt exemplar de tamarin, cu mâini de aur, a cărui blană are culoarea neagră, iar extremitățile membrelor sunt aurii.
Tamarinii de la Zoo Oradea pot fi văzuți în cadrul amplasamentelor create special cu elemente specifice din habitatul lor natural.
Alte mici vietăți care vor putea fi admirate la Zoo sunt patru pui de rațe sălbatice, donați de curând, în prezent crescuți într-o încăpere separată. Când vor mai crește, vor fi lăsați pe lac, alături de toate celelalte păsări acvatice, și anume rațe sălbatice, leșești, gâște și chiar și o barză. De asemenea, un pui de dihor, donat și el în urmă cu aproximativ o lună, așteaptă să iasă în întâmpinarea vizitatorilor.
Zoo Oradea va avea, începând din luna septembrie, un nou program de funcționare, cel de toamnă-iarnă. Astfel, în lunile septembrie - octombrie, Grădina Zoologică va putea fi vizitată între orele 9.00 - 18.00 (ora 17.00, la casierie), iar începând din luna noiembrie până în luna martie, vizitatorii sunt așteptați între orele 9.00 - 17.00 (ora 16.00, la casierie). Mai multe amănunte legate de animale, tarife și program puteți afla accesând site-ul www.zooradea.ro.
Loredana Buz,
consilier Relații Publice ADP Oradea
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pui de tamarin la Zoo Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:44:27 Ora standard a Europei de Est