Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Bergerat Monnoyeur continuă Școala Operatorilor de Utilaje în România

Pentru lansare în România

Bergerat Monnoyeur continuă Școala Operatorilor de Utilaje în România

Bergerat Monnoyeur continuă proiectul „Școala Operatorilor", luna aceasta obținând re-certificarea pentru organizarea programului de specializare Mașinist la Mașini pentru Terasamente.

Până în prezent, peste 100 de operatori au fost instruiți și au absolvit acest program unic pe piața românească, pentru că oferă (pe lângă conceptele teoretice predate) practică pe utilaje de construcții în condiții de șantier. Școala Operatorilor anunță deschiderea perioadei de înscrieri pentru sesiunea de cursuri care începe în luna octombrie 2018.
Așa cum ,,practica fără teorie este oarbă" după cum spune un vechi proverb românesc, tot așa și teoria dacă nu este aplicată practic nu este suficientă, mai ales când vorbim despre utilaje dotate cu tehnologii de ultimă generație, menite să facă munca operatorilor mult mai eficientă și mai ușoară. Deși companiile de construcţii fac anual investiţii de ordinul sutelor de mii de euro pentru achiziţia de utilaje și echipamente tot mai performante, care să consume mai puţin și să aibă o productivitate ridicată, adeseori contribuția  factorului uman la buna desfășurare a unui proiect este ignorată. Un operator bine pregătit va obţine întotdeauna rezultate mai bune decât unul pregătit insuficient, indiferent dacă ne referim la calitatea lucrării, la costurile de execuție sau la timpul de realizare al acesteia.
Pentru a răspunde acestei nevoi de piață, Bergerat Monoyeur anunță continuarea Școlii Operatorilor cu programul de specializare pentru ocupația: Mașinist la Mașini pentru Terasamente - cod COR 834201. Cursul se derulează pe parcursul a patru săptămâni, implicând 100 de ore de formare teoretică și practică, instruirea derulându-se la sediul Bergerat Monnoyeur din Mogoșoaia sau Timișoara. Compania anunță acum deschiderea înscrierilor pentru sesiunea care va avea loc în luna octombrie. Cursanții vor fi implicați în activități de pregătire a terenului, excavare, săpare de șanțuri, încărcare de material, nivelare și toate celelalte sarcini de lucru obișnuite pe un șantier.
,,Avem trei traineri acreditaţi care predau 35 de ore de teorie, pe baza manualelor, și 65 de ore de practică pe utilaje și simulatoare. În România suntem singura companie de formare care oferă practică în condiţii de șantier, cursanţii având la dispoziţie atât simulatoare performante, cât și circa 10 utilaje diferite (între 5 și 25 de tone greutate). De altfel, examenul final conţine proba scrisă - test grilă - și proba practică și se susţine în faţa unor specialiști externi desemnaţi de comisia de autorizare de la Autoritatea Naţională pentru Calificări", a declarat Liviu Neagu, director general Bergerat Monnoyeur România.
Încă din 2014, Bergerat Monnoyeur România, reprezentant al mărcii Caterpillar pe piața locală, a deschis Școala Operatorilor, fiind acreditată de către Ministerul Educaţiei Naţionale și Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice să susţină cursuri de specializare pentru ocupaţia „Mașinist la Mașini pentru Terasamente". Investiția în formarea personalului este cea care poate face diferența pe termen mediu și lung, întrucât chiar dacă pe termen foarte scurt poate fi considerată o economie, pe termen lung sigur va însemna o pierdere dacă luăm în calcul tendința contractorilor de a impune limite de timp și buget celor care execută lucrările.
,,Aș compara exploatarea corectă a unui utilaj pe șantier cu Formula 1. Majoritatea dintre noi conducem de ani buni, însă nu am face faţă pe un circuit. Operatorul, ca și pilotul de curse, trebuie să simtă mașina, trebuie să știe cât și cum să ceară, ca să obţină performanţă. Un operator care beneficiază și de pregătire teoretică va ști să comunice altfel atât cu utilajul, cât și cu „echipele de la standuri". Astfel mecanicii vor depista rapid și eficient ceea ce trebuie remediat sau îmbunătăţit, iar operatorul va putea trata lucrarea corespunzător și în cel mai scurt timp. În ultimii ani lucrările de construcții devin din ce în ce mai rafinate, mai pretențioase, uneori se lucrează cu materiale sensibile, iar operatorii calificați de utilaje sunt cei care, în condiţii normale de piaţă, pot face diferenţa la sfârșit de an între profit și pierdere", a mai spus Liviu Neagu.
Mai multe detalii și impresii video despre Școala Operatorilor Bergerat Monnoyeur la: https://youtu.be/ZVUO4TRlf2Q sau https://www.bm-cat.ro/scoala-operatorilor
Despre Bergerat Monnoyeur România și Grupul Monnoyeur
Bergerat Monnoyeur, dealer Cat® de peste 80 de ani și parte a Grupului Monnoyeur, este  reprezentantul exclusiv al producătorului american Caterpillar în România și Republica Moldova. Leader de piață și promotor de soluții tehnice și financiare avansate, Bergerat Monnoyeur este partenerul și prietenul dumneavoastră. Mai multe detalii despre Bergerat Monnoyeur găsiți la: www.bm-cat.ro
Grupul Monnoyeur oferă echipamente, servicii și consultanță pentru profesioniștii din diverse domenii de activitate. Este prezent în România și prin companiile:
Eneria este specializată în soluţii de producere a energiei şi motorizare. Concesionar exclusiv al Caterpillar în România, Eneria a dezvoltat un portofoliu consistent de proiecte în diferite domenii de activitate.
SITECH România Construction Technology vine în întâmpinarea nevoilor antreprenorilor din domeniul construcţiilor civile şi industriale oferind întreaga gamă de produse și soluții Trimble.
Mai multe detalii despre prezența globală găsiți la: http://www.bm-cat.ro/
(Monica M.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:15:59 Ora standard a Europei de Est