Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Noutăți și premiere cinematografice maghiare la prima ediție TIFF Oradea

În perioada 7-9 septembrie

Noutăți și premiere cinematografice maghiare la prima ediție TIFF Oradea

Prima ediție TIFF Oradea alocă un loc important cinematografiei maghiare în programul său - 4 dintre cele mai apreciate filme din ultimul an, dintre care două în premieră în România vor putea fi văzute de orădeni între 7 și 9 septembrie 2018.

Selecția filmelor a fost făcută cu ajutorul lui Zágoni Bálint, curator al Zilei Maghiare în cadrul TIFF și editor al publicației Filmtett.
Lajkó: țigan în cosmos / Lajkó: Cigány az űrben, lungmetrajul de debut al regizorului ungar Balázs Lengyel, va avea o dublă-premieră în România pe 7 septembrie. Filmul va fi proiectat atât la Cluj, cât și la Oradea, în aer liber, în atmosfera autentică din interiorul Cetății. O satiră de excepție, cu Tamas Keresztes și Tibor Palffy (nominalizat în 2010 la Premiile Gopo pentru rolul secundar din Katalin Varga) în distribuție, filmul pornește de la ideea cum că primul om care s-a întors în viață din spațiu nu a fost Yuri Gagarin, ci Lajkó Serbán, un pilot țigan din Ungaria, devenit unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Războiului Rece.
Tot în premieră națională va fi proiectat Trupa de teatru / Vándorszínészek, cel mai nou film al lui Pál Sándor, unul dintre cei mai prolifici regizori din cinematografia maghiară actuală - filmografia sa numără 28 de producții, printre care Arca lui Noe / Noé bárkája (2007), Miss Arizona (1988) și Un rol straniu / Herkulesfürdöi emlék (1976), premiat cu Ursul de Argint. Trupa de teatru, recent selecționat în afara competiției în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Montreal, urmărește aventurile unui grup de actori care susțin reprezentații din oraș în oraș, având destinația finală Budapesta. În momentul în care se naște o bătaie spontană, lor li se alătură un soldat care vede în asta oportunitatea de a dezerta fără a fi prins, neștiind că ceea ce urmează va fi departe de liniștea la care speră.
Fost membru al juriului internațional la TIFF, regizorul și scenaristul János Szász revine în atenția României, la Oradea, cu ultimul său film, Măcelarul, curva și chiorul / A hentes, a kurva és a félszemü, povestea criminală a unui sălbatic triunghi amoros. Numit de criticii maghiari „o reinterpretare autohtonă a poveștii lui Samson și Dalila", filmul se bazează pe un caz real petrecut în 1925 și reușește să recreeze cu succes atmosfera sumbră din culisele crimei care a zguduit Ungaria interbelică.
După premiera românească de la TIFF Cluj în secțiunea Ziua Maghiară, cel mai nou film al Évei Gárdos, a cărei carieră cinematografică a început în anii '80 ca monteur, debutând în regie abia în 2001 cu An American Rhapsody, ajunge și la Oradea. Budapest Noir, ecranizat după best seller-ul lui Vilmos Kondor, este o incursiune fascinantă în lumea întunecată a criminalității și a abuzului de putere de la începutul secolului XX. Într-un interviu acordat pentru Variety, Éva Gárdos a declarat despre ultima ei producție că și-a dorit de la început „să fie un film în care orașul devine un personaj principal".
Dincolo de premierele maghiare, festivalul va aduce și numeroase filme românești încă nelansate în cinema, precum și filme premiate la Cannes și în alte festivaluluri internaționale, cine-concerte și proiecții în onoarea unor invitați speciali omagiați. Biletele pentru filmele și evenimentele speciale ale primei ediții TIFF Oradea vor fi puse în vânzare curând.
***
Ne puteți urmări pe:
www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
TIFF Oradea este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și co-finanțat de Primăria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea.
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener instituțional: Universitatea Partium
Sponsori: Staropramen
Partener mobilitate: ATP Motors Oradea
Partener ospitalitate: Hotel Caro
Partener comunicare: Manifest Advertisting
Partener monitorizare: mediaTRUST. (C.M.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:51:58 Ora standard a Europei de Est