Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Colaborare culturală și turistică între Oradea și Debrecen

Sâmbăta și duminica, vizitarea expoziției ,,Impresii”

Colaborare culturală și turistică între Oradea și Debrecen

Vineri, 24 august 2018, în sala mare a Primăriei Oradea a avut loc conferința de presa comună a Primăriei Oradea și Primăriei Debrecen, privind proiecte de colaborare culturală între cele două orașe.

La conferința de presă a participat viceprimarul municipiului Oradea - dl. Florin Birta, viceprimarul orasului Debrecen - dl. Komolay Szabolcs, directorul centrului cultural Modem din Debrecen - d-na Koroknai Edit, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea si Regiune - dl. Mihai Jurca și directorul Muzeului Orașului Oradea - d-na Angela Lupșea.
Orașele înfrățite Oradea și Debrecen au avut și până acum o bună colaborare în direcția dezvoltării unor evenimente culturale, cum au fost recent "Carnavalul Florilor" sau "Zilele Sfântului Ladislau", reprezentanții celor două orașe dorind o continuare și o dezvoltare a proiectelor comune.
,,După ce la începutul acestei săptâmâni am sărbătorit la Oradea festivalul florilor și am fost gazda unui minunat concert al Orchestrei cu 100 de viori din Budapesta, la care a fost prezent și viceprimarul orașului Debrecen, dl. Komolay Szabolcs, azi (vineri - n.n.) avem bucuria să ne întâlnim din nou și să continuăm proiectele culturale și turistice comune ale orașelor Oradea și Debrecen, dorind să dăm astfel o notă de consecvență comunității române și comunității maghiare", a spus viceprimarul Florin Birta în deschiderea conferinței de presă.
În continuare, viceprimarul orasului Debrecen, dl. Komolay Szabolcs, a prezentat o expoziție importantă care are loc la Debrecen, ,,Impresii", de la Centrul Cultural Modem din Debrecen. Aceasta a început în data de 23 iunie și poate fi admirată până în 23 septembrie 2018. Interesul vizitatorilor fiind foarte mare, organizatorii s-au gândit deja la o prelungire a expoziției.
Expoziția ,,Impresii" reunește 56 de exponate ale unor pictori celebri, precum Monet, Degas, Cézanne, Courbet, Van Gogh, Modigliani, Picasso, Sisley, Turner, Warhol, Lichtenstein, Francis Bacon. Exponatele sunt aduse de la la Galeria de Artă Johannesburg din Africa de Sud, care deține peste 9.000 de exponate.
Cele două orașe, Oradea și Debrecen, au în vedere un parteneriat cultural care are ca obiectiv schimbul de turiști, astfel încât turiști din Oradea să ajungă în Debrecen pentru a vedea acolo principalele obiective turistice sau expoziții, iar cei din Debrecen să vină să viziteze obiectivele turistice din Oradea
,,Am considerat că în această perioadă orădenii pot fi interesați de expoziția care se desfășoară acum la Centrul Cultural Modem. Astfel, pentru a veni în întâmpinarea tuturor celor interesați, există autobuze spre Debrecen cu întoarecere seara, în aceeași zi, care pot fi luate sâmbătă și duminică, la ora 9.00, de la Autogara de lângă gara centrală", a completat viceprimarul Komolay Szabolcs.
Astfel, până în 23 septembrie 2018, în fiecare sâmbătă şi duminică se organizează vizite cu plecare din Oradea, la expoziția ,,Impresii" din Debrecen.
Programul vizitelor este următorul (ora locală)
plecare cu autobuzul la ora 9 din Autogara de lângă gara centrală CFR (Bdul. Stefan cel Mare Nr. 4)
între orele 10-12, vizitarea expoziției, prezentarea în limba română artistul-profesor Toró József
între orele 12-14 masa de prânz la Restaurantul Casablanca (trei meniuri la alegere)
între orele 14-19 program liber la alegere: vizionarea trilogiei monumentale Săptămâna Patimilor pictată de Munkácsy Mihály la Muzeul Déri, vizită la Grădina Zoologică și Parcul de Distracții, wellness la Aquaticum, shopping la Forum Plaza etc.
la ora 19, plecare spre Oradea, sosirea este preconizată la ora 20.
Taxa de participare este 99 lei (suma cuprinde contravaloarea călătoriei - transportul Oradea-Debrecen și retur, a biletului de intrare la expoziție, a prânzului. Nu cuprinde cheltuielile programelor individuale. Deplasarea se realizează numai în cazul în care sunt minimum opt participanţi).
Înscrieri se fac la adresa de email  impresii@oradeb.ro, iar emailul trebuie să cuprindă următoarele date: data vizitei (date posibile în august 25, 26, în septembrie 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23), numele, număr telefon, adresă e-mail. Cei care se înscriu vor fi contactaţi personal pentru detalii. Plecarea se face În fiecare sâmbătă și duminică.
În prezent, aceste curse duc turiști către Debrecen, dar aproximativ peste două săptămâni, cursele de autobuze vor aduce și  turiști din Debrecen la Oradea pentru a vedea obiectivele turistice din municipiul nostru. Momentan se lucrează la o oferă și la un traseu turistic de vizitare. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:11:02 Ora standard a Europei de Est