Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Stagiunea 2018-2019 la Teatrul ,,Regina Maria”

Poate vă interesează

Stagiunea 2018-2019 la Teatrul ,,Regina Maria”

Stagiunea 2018-2019 începe la Teatrul ,,Regina Maria" în luna septembrie cu o serie de spectacole care au reușit să ridice publicul în picioare la fiecare reprezentație.

Însă, noul an teatral se anunță a fi extraordinar din toate punctele de vedere: pe lângă faptul că se reiau cele mai iubite spectacole din stagiunile trecute, se pregătesc proiecte noi, care vor cuprinde opere atât din dramaturgia clasică, cât și din cea contemporană, vor reveni regizori care au făcut istorie pe scena teatrului orădean și ne vom întâlni și cu unii noi, care cu siguranță ne vor surprinde prin metodele lor deosebite de creație.
Stagiunea se deschide cu o noutate! Spectatorii pot consulta programul Trupei Iosif Vulcan a Teatrului ,,Regina Maria" care este stabilit până în luna decembrie și își pot achiziționa deja bilete pentru reprezentațiile pe care doresc să le vizioneze de la Agenția Teatrului și de pe site-ul biletmaster.ro.
În noul an teatral fiecare dintre cele trei trupe care intră în componența Teatrului ,,Regina Maria" a pregătit surprize frumoase pentru publicul orădean.
Prima premieră a stagiunii va avea loc duminică 14 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Arcadia și aduce în prim plan un regizor orădean tânăr, care și-a finalizat studiile la Viena, Alexandru Weinberger-Bara. Acesta va pune în scenă un text scris de unul dintre cei mai controversați scriitori suedezi ai vremii lui: „Domnișoara Iulia", de August Strindberg.
Trupa Iosif Vulcan pregătește pentru luna noiembrie și o premieră la Sala Mare, un text contemporan din dramaturgia turcească: „Avalanșa", de Tuncer Cücenoglu. Spectacolul va fi regizat de Petru Vutcărău, regizor și actor originar din Republica Moldova, cunoscut și apreciat de publicul orădean, care se va afla la a șaptea colaborare cu Teatrul ,,Regina Maria".
În a doua parte a stagiunii, ne vom putea bucura de încă trei premiere: un spectacol din dramaturgia clasică, regizat de Claudiu Goga, artist multi-premiat, deținător al unui premiu UNITER încă de la debut, un spectacol din dramaturgia americană contemporană, regizat de Erwin Șimșensohn, un tânăr director de scenă, a cărui activitate artistică a fost deja recompensată cu nominalizări și premii importante, bucurându-se chiar de o nominalizare pentru Cea mai bună regie în cadrul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea, ediția 2016 și un spectacol din dramaturgia contemporană românească, regizat de Radu Iacoban, al cărui nume a devenit din ce în mai cunoscut în teatrul românesc, conturându-se sub o triplă etichetă, de actor, de regizor şi de dramaturg.
De asemenea, se va relua un proiect apreciat de publicul orădean: „Uciderea lui Gonzago", de Nedialko Yordanov, regizat de Petru Vutcărău la teatrul din Oradea în 2010.
Spectatorii vor avea la dispoziție în stagiunea 2018 - 2019 patru tipuri de abonamente: de premieră, standard (adulți), pentru pensionari și pentru studenți și vor putea fi achiziționate în perioada 1 septembrie - 1 noiembrie 2018 de la Agenția Teatrului.
Trupa Arcadia ne va încânta și anul acesta cu proiecte care se vor adresa micilor spectatori, precum „Regele Smoc de Barbă" și „Apolodor, pinguinul călător", dar pregătește și alte surprize, care cu siguranță vor stârni un val de entuziasm în rândul publicului de toate vârstele. Noutățile stagiunii vor fi două mari spectacole, care se vor adresa în primul rând copiilor de 12 - 13 ani: „Isprăvile lui Păcală", în regia lui Petre Ghimbășan și „Cei trei muschetari", o adaptare după celebrul roman al lui Alexandre Dumas.
Ansamblul Artistic Profesionist Crișana se pregătește de sărbătoare, cum altfel, decât prin spectacol: un concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri, prin care va reuși să redea, prin muzică tradițională, dans și cântec, puțin din ceea ce înseamnă România.
Sperăm ca și stagiunea aceasta să ne bucurăm de dragostea dumneavoastră, să ne onorăm actorii prin săli pline la spectacole și aplauze necontenite, îmbogățind astfel împreună viața culturală orădeană. Vă așteptăm la teatru!
Biletele pentru spectacolele primei părți a stagiunii 2018 - 2019 s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului, de marți până vineri în intervalul orar 12..00 - 18.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.
Florina Dometi

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:54:05 Ora standard a Europei de Est