Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cele mai bune filme românești ale anului se văd la prima ediție TIFF Oradea

În perioada 7 - 9 septembrie

Cele mai bune filme românești ale anului se văd la prima ediție TIFF Oradea

Prima ediție TIFF Oradea se va desfășura în perioada 7 - 9 septembrie 2018 și va aduce iubitorilor de film românesc un program încărcat de premiere și noutăți de toamnă.

Șapte filme încă nelansate în cinema vor sosi la Oradea alături de o parte din autorii și protagoniștii lor. Pe lângă acestea, publicul are șansa de a vedea alte filme românești recente apreciate în festivalurile internaționale.
În program se află cel mai recent film al lui Florin Șerban, Dragoste 1. Câine, a cărui premieră internațională a avut loc pe 13 august în Competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo.  Avându-i în rolurile principale pe Cosmina Stratan și Valeriu Andriuță, filmul care deschide Trilogia Dragostei spune povestea unui pădurar singuratic, a cărui existență este dată peste cap de o femeie pe care o găsește în pădure.
Documentarul Popeasca, un omagiu adus regretatei actrițe Stela Popescu, va fi pentru prima oară proiectat pe ecran mare în cadrul TIFF Oradea. Realizat dintr-un colaj de materiale audio-vizuale din 1958 și până în prezent, care include numeroase imagini din arhiva Televiziunii Române, precum și înregistrări din arhiva personală a actriței, filmul biografic regizat de Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu, este dezvăluirea sensibilă a unei vieți dedicate scenei.
Deja anunțată, una dintre premierele românești mult-așteptate de la TIFF Oradea va fi și proiecția celui mai nou film al lui Radu Jude, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary și propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin" la Premiile Oscar 2019.
Marele câștigător al Ursului de Aur la Berlin, Nu mă atinge-mă! debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie, una din proiecțiile sold-out de la TIFF, ajunge și la Oradea. O explorare șocantă a ideii de intimitate și a nevoii umane de contact autentic, filmul testează granița dintre ficțiune, documentar și artă vizuală. De un debut foarte bun a avut parte în 2018 și Andrei Crețulescu cu Charleston, un cocktail pop condimentat cu umor negru și melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiția oficială de la Locarno 2017.
Printre surprizele primei ediții TIFF Oradea se numără debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, Secretul fericirii, o comedie cinică plină de răsturnări de situație care vor ține publicul cu sufletul la gură. După premiera din TIFF, Dacii liberi, regizat de Andrei Gorgan și Monica Lăzurean Gorgan, se va bucura de o proiecție specială la Oradea. Filmul redă cele mai controversate subiecte ale momentului legate de naționalism și surprinde intrigile iscate în comunitățile de dacologi cu viziuni diferite.
Câștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut în 2013 (O lună în Thailanda) și autorul comediei populare Două lozuri, Paul Negoescu aduce pe ecrane Povestea unui pierde-vară, o comedie dulce-amară despre situațiile dificile în care ne-aruncă uneori dragostea, filmată pe străzile Bucureștiului, cu Alexandru Papadopol în rolul principal. Tot despre iubire și provocările ei vorbește filmul de debut al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, Câteva conversații despre o fată foarte înaltă. Avându-le pe actrițele Silvana Mihai și Florentina Năstase în rolurile principale, filmul prezintă încercarea de a construi din bucăți începutul unei povești de dragoste care pe măsură ce se conturează se lovește de obstacole greu de depășit.
O tandră meditație despre condiția umană și efemeritate, Licu, o poveste românească (r. Ana Dumitrescu) a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig și vine la Oradea, imediat după lansarea oficială din cinema, programată pentru finalul lunii august. Un alt documentar plin de emoție, care va face deliciul orădenilor, este și Caisă (r. Alex Mavrodineanu), povestea relației dintre un antrenor de box și un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării.
Mai multe detalii despre biletele, evenimentele și invitații speciali ai primei ediții TIFF Oradea vor fi anunțate în curând.
***
Ne puteți urmări pe:
www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
TIFF Oradea este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și co-finanțat de Primăria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea.
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener monitorizare: mediaTRUST
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cele mai bune filme românești ale anului se văd la prima ediție TIFF Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:04:51 Ora standard a Europei de Est