Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Orchestra Simfonică a celor 100 de viori din Budapesta vine la Oradea

Cu ocazia Carnavalului Florilor

Orchestra Simfonică a celor 100 de viori din Budapesta vine la Oradea

Carnavalul Florilor din Debrecen, unul dintre cele mai renumite festivaluri din Europa Centrală, va avea loc în perioada 14 - 21 august 2018, așteptând marele public cu mai mult de 50 de programe în decursul celor opt zile.

Cinci care alegorice vor fi prezente și la Oradea și la Diosig
Oradea întâmpină și anul acesta carele alegorice, alături de orașul Debrecen din Ungaria. În data de 21 august explozia de culoare și voioșie va mărșălui din Debrecen până în centrul Oradiei, după care, în 22 august va ajunge și pe Valea Ierului, respectiv în localitatea Diosig.
În acest an vor fi prezente cinci care alegorice la Oradea, respectiv în Valea Ierului: carul cu Coroana Sfântului Ștefan, carul comun Oradea-Debrecen, care va reprezenta valorile culturale ale celor două orașe, simbolizate de Teatrul din Oradea și Teatrul din Debrecen, carul comun al celor două consilii județene, care va simboliza tradițiile oenologice ale regiunii, carul realizat de Aquatikum Debrecen și carul realizat de centrul comercial Forum din Debrecen.
Carele vor fi însoțite de ansambluri de dans popular, dans modern și majorete, iar formația care va însoți carul comun în Debrecen și de asemenea cea care va deschide alaiul carelor din Oradea va fi Ansamblul Folcloric ,,Bihorul".
Marți, 21 august, de la ora 10.00, carele alegorice care sosesc din Debrecen vor staționa pe banda de evitare a sensului giratoriu la intersecția străzilor Dacia cu Transilvania, după care la ora 14.00 parada va porni către Piața Unirii pe traseul: Bulevardul Dacia - Bulevardul Decebal - Strada Tudor Vladimirescu - Piața Unirii. Ajungând la destinație în jurul orei 15.30, carele vor fi dispuse pe calea de trafic din Piața Unirii, unde vor putea fi admirate până la ora 22.30.
Concertul Orchestrei Simfonice Țigănești din Budapesta - 100 de viori
Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR) a pregătit și un eveniment inedit, invitând la Oradea Orchestra Simfonică Țigănească din Budapesta, care va susține un concert extraordinar în cadrul Carnavalului Florilor pe scena din Piața Unirii. Scena va avea o dimensiune de 14x14 m, fiind cea mai mare scena montată vreodată în Piața Unirii. Aceasta va fi amplasată în mijlocul pieței iar scaunele vor fi dispuse cu spatele spre stația de tramvai. 
„Evenimentul are deja o tradiție de 13 ani și în fiecare an participarea comunității la acest eveniment este foarte mare. Motivul unui astfel de demers are în spate dorința de a crește acest eveniment și de a le oferi participanților un eveniment de cea mai mare calitate culturală", a declarat Mihai Jurca, directorul APTOR.
Budapest Gypsy Symphony Orchestra va urca pe scenă la ora 20.00 cu un repertoriu de creații clasice inspirate din folclorul țigănesc, printre care se vor regăsi piese clasice precum „William Tell Overture" de Gioacchino Rossini, „Dans ungar nr. 5" și „Dans ungar nr.1" de Johannes Brahms, „Palotás" de Ferenc Erkel, „Csárdás" de Vittorio Monti, „Die Fledermaus Overture" și „Tritsch-Tratsch-Polka" de Johann Strauss II, „Ciocârlia" de George Enescu, precum și muzică tradițională la țambal („Cimbalom's themes").
Pe lângă repertoriul specific al orchestrei, concertul va aduce în fața publicului și un moment inedit dedicat „celei mai bihorene dintre viori", vioara cu goarnă. Varga Carol (Zbiciu) va fi instrumentistul care va cânta la vioara cu goarnă și care va fi acompaniat de către orchestră pe anumite momente, după partiturile scrise de Liviu Buțiu, pentru acest moment special.
Înfiinţată în anul 1985 la Budapesta, orchestra numită și Orchestra celor 100 de viori, este formată din muzicieni ţigani. În 2014 orchestra a fost desemnată "hungaricum", fiind astfel inclusă între comorile naţionale ale Ungariei. (B.P.) 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:57 Ora de vară a Europei de Est