Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Orchestra Simfonică a celor 100 de viori din Budapesta vine la Oradea

Cu ocazia Carnavalului Florilor

Orchestra Simfonică a celor 100 de viori din Budapesta vine la Oradea

Carnavalul Florilor din Debrecen, unul dintre cele mai renumite festivaluri din Europa Centrală, va avea loc în perioada 14 - 21 august 2018, așteptând marele public cu mai mult de 50 de programe în decursul celor opt zile.

Cinci care alegorice vor fi prezente și la Oradea și la Diosig
Oradea întâmpină și anul acesta carele alegorice, alături de orașul Debrecen din Ungaria. În data de 21 august explozia de culoare și voioșie va mărșălui din Debrecen până în centrul Oradiei, după care, în 22 august va ajunge și pe Valea Ierului, respectiv în localitatea Diosig.
În acest an vor fi prezente cinci care alegorice la Oradea, respectiv în Valea Ierului: carul cu Coroana Sfântului Ștefan, carul comun Oradea-Debrecen, care va reprezenta valorile culturale ale celor două orașe, simbolizate de Teatrul din Oradea și Teatrul din Debrecen, carul comun al celor două consilii județene, care va simboliza tradițiile oenologice ale regiunii, carul realizat de Aquatikum Debrecen și carul realizat de centrul comercial Forum din Debrecen.
Carele vor fi însoțite de ansambluri de dans popular, dans modern și majorete, iar formația care va însoți carul comun în Debrecen și de asemenea cea care va deschide alaiul carelor din Oradea va fi Ansamblul Folcloric ,,Bihorul".
Marți, 21 august, de la ora 10.00, carele alegorice care sosesc din Debrecen vor staționa pe banda de evitare a sensului giratoriu la intersecția străzilor Dacia cu Transilvania, după care la ora 14.00 parada va porni către Piața Unirii pe traseul: Bulevardul Dacia - Bulevardul Decebal - Strada Tudor Vladimirescu - Piața Unirii. Ajungând la destinație în jurul orei 15.30, carele vor fi dispuse pe calea de trafic din Piața Unirii, unde vor putea fi admirate până la ora 22.30.
Concertul Orchestrei Simfonice Țigănești din Budapesta - 100 de viori
Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR) a pregătit și un eveniment inedit, invitând la Oradea Orchestra Simfonică Țigănească din Budapesta, care va susține un concert extraordinar în cadrul Carnavalului Florilor pe scena din Piața Unirii. Scena va avea o dimensiune de 14x14 m, fiind cea mai mare scena montată vreodată în Piața Unirii. Aceasta va fi amplasată în mijlocul pieței iar scaunele vor fi dispuse cu spatele spre stația de tramvai. 
„Evenimentul are deja o tradiție de 13 ani și în fiecare an participarea comunității la acest eveniment este foarte mare. Motivul unui astfel de demers are în spate dorința de a crește acest eveniment și de a le oferi participanților un eveniment de cea mai mare calitate culturală", a declarat Mihai Jurca, directorul APTOR.
Budapest Gypsy Symphony Orchestra va urca pe scenă la ora 20.00 cu un repertoriu de creații clasice inspirate din folclorul țigănesc, printre care se vor regăsi piese clasice precum „William Tell Overture" de Gioacchino Rossini, „Dans ungar nr. 5" și „Dans ungar nr.1" de Johannes Brahms, „Palotás" de Ferenc Erkel, „Csárdás" de Vittorio Monti, „Die Fledermaus Overture" și „Tritsch-Tratsch-Polka" de Johann Strauss II, „Ciocârlia" de George Enescu, precum și muzică tradițională la țambal („Cimbalom's themes").
Pe lângă repertoriul specific al orchestrei, concertul va aduce în fața publicului și un moment inedit dedicat „celei mai bihorene dintre viori", vioara cu goarnă. Varga Carol (Zbiciu) va fi instrumentistul care va cânta la vioara cu goarnă și care va fi acompaniat de către orchestră pe anumite momente, după partiturile scrise de Liviu Buțiu, pentru acest moment special.
Înfiinţată în anul 1985 la Budapesta, orchestra numită și Orchestra celor 100 de viori, este formată din muzicieni ţigani. În 2014 orchestra a fost desemnată "hungaricum", fiind astfel inclusă între comorile naţionale ale Ungariei. (B.P.) 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:07:46 Ora standard a Europei de Est