Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mobilităţi în Europa ale elevilor VET

Proiect Erasmus nr. 2017-RO01-KA102-036292

Mobilităţi în Europa ale elevilor VET

Proiectul a fost câștigat de Colegiul Tehnic ,,Ioan Ciordaș" din Beiuș în 2017 și se derulează în perioada 9.10.2017 - 8.10.2018.

Cele trei obiectivele generale ale proiectului
Asigurarea de oportunități egale pentru toți elevii și creșterea egalității de șanse la un învățământ de calitate, prin încurajarea participării la acest proiect a elevilor cu oportunități reduse, proveniți  din zone rurale dezavantajate din punct de vedere economic.
Creșterea interesului elevilor față de carieră prin transformarea formării profesionale inițiale într-o opțiune de învățare la locul de muncă, eficientă și atractivă pentru elevii VET, astfel încât să scădem absenteismului și să reducem la mai puțin de 8% fenomenul de abandon școlar care se manifestă în rândul elevilor care provin din mediul rural și din medii economice dezavantajate.
Realizarea și consolidarea unei rețele de parteneriat internațional stabilă cu companii de profil, asociații profesionale și instituții de învățământ VET în vederea extinderii dimensiunii europene în educație prin implementarea de mobilități în scop educațional.
Participanții la proiect sunt persoane aflate în formare profesională inițială din cadrul școlii noastre. Grupul țintă din care au fost selectați  elevii:  clasa a X-a G învățământ profesional,  calificarea - Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație; clasa a X-a H învățământ profesional, calificarea - Brutar-patiser-preparator produse făinoase; clasa a X-a B învățământ liceal - calificarea Tehnician în activități de comerț.
Cele 40 de mobilități au avut loc în Montijo, Portugalia, partenerii fiind Școala profesională privată EPM-AFPDM, cu care avem un cadru stabil de cooperare pe termen lung și cu care am încheiat un MoU (Memorandumm de înțelegere) până în 2020 și șase agenți economici de profil.
Organizaţiile partenere: Colegiul Tehnic ,,Ioan Ciordaș" Beiuș - organizaţia beneficiară, coordonatorul proiectului și organizație de trimitere, Restaurantul Montiprato, Restaurantul Mare Cheia, Restaurantul Porque Nao, Restaurantul Alternativa, Hipermarket E.Leclerc, Brutăria Padria Da Atalaia, Escola Professional - Associação Para a Formação Profisisonal E Desenvolvimento do Montijo (AFPDM)  - organizația intermediară care asigură toate condițiile de tip holsting, asigură vizitele culturale și facilitează parteneriatele cu companiile și agenții economici din zonă.
Activitățile de mobilități au avut loc pe parcursul a trei fluxuri cu durata de 19 zile de activitate și două zile de călătorie
Fluxul 1: 15 elevi din clasa a X-a B,Tehnician în activități de comerț, perioada 19.03.2018 - 6.04.2018 - au efectuat stagiile de practică de trei săptămâni la partenerul de practică Hipermarket E.Leclerc.  
Fluxul 2: 10 elevi din clasa a X-a H învățământ profesional, Brutar-patiser-preparator produse făinoase, perioada 9.04.2018 -27.04.2018 - au efectuat stagiile de practică de trei săptămâni la partenerii de practică: Brutăria Padria Da Atalaia și Hipermarket E.Leclerc.
Fluxul 3: 15 elevi din clasa a X-a G învățământ profesional, Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, perioada 30.04.2018 - 18.05.2018 - au efectuat stagiile de practică de trei săptămâni la partenerii de practică: Restaurantul Montiprato, Restaurantul Mare Cheia, Restaurantul Porque Nao, Restaurantul Alternativa.
Înainte de derularea mobilităților elevii au beneficiat de pregătire pedagogică, pregătire culturală și pregătire lingvistică (pe platforma lingvistică OLS).
La finele mobilităților elevii participanți au realizat evaluarea finală pentru cursul de limba engleză pe platforma lingvistică OLS, și au efectuat și raportarea finală individuală.
Rezultatele obținute
40 de elevi au dobândit unitățile de învățare din programa modulului CDL prevăzută în planurile de învățământ. Unitățile de învățare au fost stabilite împreună cu partenerii de practică prin Acordul de învățare.
Elevii participanți la stagii de formare prin mobilități au învățat să lucreze în echipă, astfel vor realiza o bună tranziţie de la şcoală la locul de muncă şi au dobândit și competențe transversale multilingvistice şi digitale
Calitatea serviciilor de formare profesională oferite de şcoală s-a  îmbunătățit
S-a întărit capacitatea transnaţională a organizaţiilor partenere
Impactul acestui proiect este reducerea absenteismului şi a abandonului școlar, pentru anul școlar viitor, îmbunătăţirea gradului de inserție pe piaţa muncii a absolvenților școlii
Beneficiul pe termen lung este plusul de valoare adăugat prin proiecte, ofertei educaţionale, asigurarea sustenabilităţii  în comunitate, în regiune şi în cadrul bazinului de recrutare a elevilor
Elevii participanți au primit Certificatul de participare și Documentul Europass Mobility, un document care înregistrează cunoştinţele şi competenţele dobândite într-o altă ţară europeană.
responsabil proiect,
prof. ing. Monnenciu Rodica
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mobilităţi în Europa ale elevilor VET.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:05:25 Ora de vară a Europei de Est