Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Tabăra veseliei” a devenit o tradiție în Salonta

În (și din) lumea copilăriei

„Tabăra veseliei” a devenit o tradiție în Salonta

Veselia are reședință de vară în Salonta. Zeci de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani dovedesc acest fapt an de an, oferind orașului din sudul județului Bihor strălucirea emblematică a „Taberei veseliei".

Prichindeii salontani s-au împrietenit și s-au distrat și anul acesta într-o atmosferă veselă, timp de cinci zile, descoperind astfel că și în vacanța mare se poate învăța ceva nou și util într-un mod recreativ și interactiv.
Artizanii „Taberei veseliei 2018" au fost, ca de obicei, inimoasele profesoare Florica Neaga, Mihaela Zgimbe, Ramona Buz care, împreună cu Daniela Toma, Eva Maghiar și Zoe Nagy, cu antrenorul Cristian Țârlea și cu doamna Dorina Marian, președintele Asociației „Sfântul Nicolae, Ocrotitorul copiilor și săracilor" din Salonta, au dovedit că în orice activitate desfășurată alături de copii, utilul se îmbină cu plăcutul într-un mod miraculos.
În „Tabăra veseliei 2018", fiecare zi a fost o nouă surpriză pentru copiii salontani care, sub îndrumarea profesorilor și coordonatorilor voluntari, au deprins tainele exprimării corecte și respectuoase în societate, au descoperit că matematica sau gramatica limbii române se pot învăța și într-o manieră distractivă și au înțeles de ce munca în echipă determină întotdeauna o victorie binemeritată. Micuții participanți la „Tabăra veseliei 2018" au modelat lutul și au pregătit ornamente pentru grădina cu flori, au pătruns tainele bucătăriei, au făcut cunoștință cu marile minuni ale lumii, au aflat ce înseamnă „centenar" și în mod special ce semnificație patriotică are „Centenarul Marii Uniri". Copiii au prins fluturi, au făcut modeling, s-au întrecut în competiții de viteză pe role, pe biciclete, au confecționat măști potrivite temperamentului fiecăruia, au învățat să valorifice lucruri banale sau obiecte reciclabile pentru a crea ornamente drăguțe, au învățat limbajul codat pentru a putea comunica liber.
După muncă a venit și răsplata. În fiecare zi copiii din „Tabăra veseliei 2018" au primit, pe lângă diferite gustări, un dejun complet, frumos asortat cu desert surpriză. În ultima zi a taberei, preșcolarii și elevii au primit câte o diplomă și rezultatele muncii lor într-o mapă de vacanță, iar doamna Dorina Marian, președintele Asociației „Sfântul Nicolae, Ocrotitorul copiilor și săracilor" din Salonta, le-a pregătit daruri speciale. Totul a fost răcorit cu un apetisant tort de înghețată.
Profesoara Ramona Buz, președintele PNL Salonta și una dintre coordonatoarele-voluntar  ale „Taberei veseliei 2018", ne-a mărturisit că marea provocare a acestui eveniment educațional este „să ții în priză 50 de copii de vârste diferite, astfel încât să nu se plictisească niciunul, să nu se rănească, să fie toți veseli mereu, să înțeleagă că a te distra nu înseamnă lipsa totală a regulilor". Într-un final, ne-a mărturisit Ramona, zâmbetele și îmbrățișările acestor copii minunați anulează pe loc orice urmă de oboseală, „iar faptul că există oameni pentru care voluntariatul nu e doar o teorie îndepărtată, oameni care sunt deschiși mereu la nevoile comunității și care oferă necondiționat și neobosit o mână de ajutor  - cum ar fi domnul antrenor Cristian Țârlea, domnul director al Liceului Tehnologic Salonta, prof. Adrian Szatmari, precum și personalul acestei instituții, domnul director al societății Inteva Products, Cristea Mihai sau doamna Dorina Marian, președintele asociației co-organizatoare - ne determină să schițăm deja, cu mult optimism, proiectul de activități pentru anul viitor al „Taberei veseliei 2019".
Sorin Petrache
Foto: prof. Ramona Buz

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:39:14 Ora de vară a Europei de Est