Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Au fost desemnați sportivii de top ai anului 2008

La Palatul Copiilor - “Shogunul” Oradea,

Au fost desemnați sportivii de top ai anului 2008

După un an teribil de rodnic, în care “shogunii” orădeni ai distinsului profesor antrenor Ioan Vaida (6 Dan karate) au uimit lumea, cucerind zeci de medalii la toate confruntările naționale și internaționale, iată, vine ora adevărului, a bilanțului și a premierelor, când, în prezența celor dragi, părinți, frați și prieteni, antrenorul a stabilit o ierarhie internă, pe baza medaliilor individuale cucerite de fiecare în anul 2008.

 „În karate, scopul final nu este …victoria…”
Ce este karate-ul?
În traducere liberă înseamnă „calea mâinii goale”; karate do se dorește a fi calea prin care elevul își poate depăși limitele fizice prin forța mentalului, atingând prin antrenament și perfecționism vârful emanicipării psihosomatice. „În karate, scopul final nu este nici victoria, nici înfrângerea, ci să fortifice și să înnobileze caracterul celui ce-l practică”. Acesta este unul dintre mesajele lăsate urmașilor de către maestrul Gichin Funakoshi, fondatorul karte-ului modern.
În cadrul clubului nostru, urmărim, în primul rând, să promovăm, să dezvoltăm latura educațională (formativă) a karate do-ului, valențele educaționale (formative) de întărire morală și psihică, de pregătire a elevilor pentru viață prin disciplina de karate modern…
Dacă viața este o luptă, atunci și noi avem acest atu de a pregăti elevii pentru lupta cu viața, altfel spus, viața este karate, calea spre echilibru și succes. Satisfacția noastră este foarte mare atunci când avem rezultate notabile cu elevii al căror potențial genetic este scăzut, când ei reușesc să se autodepășească și să obțină performanță”, a spus dl profesor Ioan Vaida în deschiderea manifestării, el însuși un general între karatiști (cu cei 6 Dan karate).
Cupa campionatului internațional de karate “Openul Bihorului - Ziua campionilor”
Echipa de karate modern de la Palatul Copiilor – „Shogunul” Oradea a încheiat anul 2008 cu rezultate foarte bune, reușind să cucerească Cupa campionatului internațional de karate “Openul Bihorului - Ziua campionilor”, dotată cu trofeul ”Toamna  orădeană”, care s-a desfășurat în luna octombrie 2008, la Oradea.
 “Shogunii” orădeni au participat la multiple acțiuni și manifestări sportive: la campionate, cupe, cantonament de vară, stagii de pregătire, naționale și internaționale, 24 la număr, în centrele de karate din orașele: Arad, Reșița, Timișoara, Brașov, Covasna, București, Chișineu Criș, Sântana, Anina și Constanța, precum și peste hotare, în: Slovacia, Serbia, Ungaria, Italia și Portugalia.
 Pe această cale, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, alături de Clubul sportiv “Shogunul” Oradea, aduce mulțumiri pentru sprijinul acordat pe tot parcursul anului 2008, oamenilor de sport din județul nostru, Primăriei municipiului Oradea, reprezentaților Mass – Media, Inspectoratului Școlar al județului Bihor, Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, Direcției pentru Sport a județului Bihor, Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea, Asociației județene “Sportul pentru toți”, Casei de Cultură a municipiului, Comisiei naționale de karate și discipline asociate ale sportului preuniversitar, colaboratorilor, sponsorilor și părinților care s-au implicat si au sprijinit sportul - disciplina de karate modern.
Bilanțul echipei
* La Cupa mondială de karate (a XII-a ediție, de la Timișoara, din  22 noiembrie 2008), s-au obținut 41 de medalii, din care: 15 de aur, 14 de argint și 12 de bronz. 
* La Campionatele naționale de karate din anul 2008, “shogunii” domnului Vaida au adăugat în palmaresul echipei, și așa impresionant, nu mai puțin de 129 de medalii, din care: 45 de titluri de campioni naționali, 38 de vicecampioni naționali, iar 46 au fost medaliați cu bronz (12 s-au situat pe locul IV iar opt, pe locul V).
Premierea s-a făcut pe trei secțiuni
a) Seniori 21 - 35  de ani, cadeți 16 – 17 ani, juniori 18 - 20 de ani
1. Andra Hirișcău - 229 puncte, sportiva anului 2008
2. Sabin Platona - 215 p
3. Lucan Attila - 207 p
4. Piski Arnold - 191 p
5. Rebeca Indrie - 180 p
6. Loredana Bilan - 173 p
7. Ioana Paul - 49 p
8. Marian Neagu - 36 p
9. Jakab Roland - 18 p
10. Ofelia Praja - 16p.
b)
Minicadeți 14 - 15 ani, copii III, copii II (10 - 11 ani)
1. Georgieș Annamaria - 179,5 p
2. Cristian Badea - 172 p
3. Sebastian Cherecheș - 168,5 p
4. Cristian Derban - 168 p
5. Alin Lăzuran - 167 p
6. Olimpiu Iancu - 164,5 p
7. Guiu Răzvan, Sebastian Morar - 79,5 p
8. Gergely Tamas - 24 p
9. Eduard Bucur - 22,5 p
10. Robert Bulat - 11,5 p.
c) Copii I (până în 10 ani)
1. Nazir Jenifer - 45 p
2. Andrei Deaconu - 41,5 p
3. Raul Nastea - 30,5 p
4. Dominic Băzgan 25 p
5. Raul Cherecheș - 23,5 p
6. Boroș Patrick - 23 p
7. George Roșca - 22 p
8. Vlad Bugnariu - 21,5 p
9. Dan Bugnariu - 17 p
10. Vasile Eric - 15,5 p.
Premii speciale
Cel mai tehnic sportiv la feminin - Andra Hirișcău
Cel mai tehnic sportiv la masculin - Cristian Badea
Cel mai combativ sportiv la feminin - Georgieș Annamaria
Cel mai combativ sportiv la masculin - Sabin Platona
Cel mai bun sportiv la probele de kata și kumite - Lucan Attila
Premiul Fair - play și toleranță în sport - Piski Arnold
(I. V. & Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Au fost desemnați sportivii de top ai anului 2008.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:38:00 Ora standard a Europei de Est