Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul „Cu pași mici spre descoperiri mari”

S-au împrietenit cu știința

Proiectul „Cu pași mici spre descoperiri mari”

„Totul a început când doamna învățătoare, eu și un grup mic din clasă ne-am dus la o expoziție de roboți și chimie. A fost minunat și am învățat multe lucruri interesante.”, scrie Turcuț Alexandru, elev care cu mândrie pășise în clasa a III-a.

Se întâmpla în luna septembrie a anului 2017, la „Gala Științescu”, când, alături de cei care fuseseră implicați direct în acțiunile derulate prin „Fondul Științescu” (un program de finanțare pentru proiecte educaționale care încurajează pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor și tinerilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 19 ani implementat în Bihor de Fundația Comunitară Oradea, alături de Federația Fundațiile Comunitare din România cu sprijinul Romanian-American Foundation, a partenerilor locali și a donatorilor individuali), ne găseam și noi, „Curioșii”, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, care am auzit despre acest program și doream să aflăm mai multe.
Nu doar că am văzut multe lucruri grozave, ci ni s-a și strecurat în suflet dorința ca ediția a II-a a Fondului Științescu să ne aibă și pe noi pe lista celor „activi”.
Așa s-a născut proiectul „Cu pași mici spre descoperiri mari”, care a avut ca scop corelarea experimentele științifice derulate cu paliere ale vieții, stimularea cunoașterii unor domenii neexplorate prin obiectele de învățământ, precum și valorizarea de-a lungul activităților a peer-learning-ul (învățare colegială).
Elevii de clasa a III-a s-au întâlnit relativ puțin până la această vârstă cu „științele exacte” – exceptând „matematică și explorarea mediului”, obiect de studiu care, pentru mulți dintre copii nu întotdeauna este prea spectaculos.
Sub sloganul „Curioșii află, activii înțeleg, pasionații descoperă!”, într-o activitate gen „fără catalog”, într-un mediu mai puțin formal – a nu se înțelege „fără reguli”, școlarii au participat la multe activități de tip interdisciplinar, care au venit în întâmpinarea curiozității în ceea ce privește „prietenia cu știința”.
Experimentele „spectaculoase” care au fost făcute cu această ocazie au stimulat dorința de cunoaștere, de „deslușire” a tainelor naturii, de parcurgere – chiar dacă doar „cu pași mici” - drumul spre „marile descoperiri”.
Am început cu ceea ce se întâlneau copiii în viața de zi cu zi – cum să scoatem petele din hăinuțe – de cele mai multe ori la prima purtare, cum să fim colaboratorii bunicii la bucătărie, învățând-o și noi câteva trucuri.
Am trecut apoi la treburi mai „serioase”: am vrut să vedem cum energia electrică, cea electrostatică și magnetică sunt „motorul vieții”. I-am luat părtași și pe Soare și Vânt, mulțumindu-le pentru energia regenerabilă pe care Omenirea încă nu știe s-o prețuiască destul, dar ei, „Curioșii” mei, au promis c-o vor face.
Microscopul ne-a introdus în lumea minusculă, iar telescopul ne-a descoperit grandoarea Universului.
Atelierele în care au  trecut la robotică au fost la mare căutare. Micii mei „ingineri” au construit, după schița dată, o serie de roboței, pe care apoi i-au testat cu multă plăcere.
Am „cercetat” și-n domeniul construcțiilor, aflând despre materialele de construcție, despre modul în care pot fi ridicate materiale grele, finalizând cu construcția unei arcade.
Părinții elevilor au fost extrem de încântați de această activitate, considerând-o ca binevenită, prin care copiii să facă primii pași spre experiența științifică sub o formă atât de interesantă.
În echipa de proiect, alături de profesorii Donca Maria și Donca Gheorghe au mai fost și inimoși părinți ai copiilor din clasă, respectiv  medicii Achim Florin, Gavița Florentina, Szabo Alina, biologul
Toronilă Carmen-Ana, precum și inginerul Turcuț Nicolae.
Munca n-a fost ușoară de-a lungul proiectului, dar satisfacțiile au fost pe măsură.
„Nu știu ce vom mai face, dar sunt sigură că va fi ceva grozav și științific. IUBESC ȘTIINȚA!” (Tămășan Isabela).
„Proiectul este ceva minunat. Mai ales dacă lucrezi la proiectul „Științescu”. La prima oră din acest proiect am avut fluturi în stomac, dar apoi mi-a trecut, văzând cât de fascinant este” (Petrea Rareș).
„Proiectul ,,Cu pași mici spre descoperiri mari” sau așa-numitul Proiect Științescu este cel mai interesant lucru din clasa a III-a sau, poate, chiar din toți anii de școală” (Lupău Alin).
 
S-au împrietenit cu știința, și nu e puțin lucru!
Cu microbul științei în sânge, elevii doamnei profesor dr. Maria Donca pot ajunge departe, iar noi (le) dorim să-i (re)descoperim peste ani printre personalitățile de Marcă ale României, chiar dacă în Anul Centenarului Marii Uniri, ei erau ,,Curioșii” din clasa a III-a a Colegiului Național ,,Iosif Vulcan” din Oradea, pasionați de tot ce mișcă sub soare, obiecte ,,banale”, dar care le pun probleme, atrăgându-le atenția!
Cu pași mici, din aproape în aproape, ei pot realiza, precum bulgărele în rostogolire, salturi mari, realizări nebănuite.
Obiectivele și scopul fiind realizate, de-acum, câștigul e al celor activi, iar noi le dorim ca energiile să se înmulțească, să sporească inspirația și să nu sece izvorul!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (39 de poze), accesați Galeria foto: Proiectul „Cu pași mici spre descoperiri mari”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:25 Ora de vară a Europei de Est