Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Piața 100” prinde contur

Joi, a fost prezentat stadiul actual al lucrărilor

,,Piața 100” prinde contur

Lucrările de amenajare a noii ,,Piețe 100", cunoscută de orădeni ca Piața Obor, se apropie de final, acestea urmând a fi terminate până la sfârșitul lunii septembrie 2018.

De la acea dată, orădenii care frecventează actuala Piață Obor se vor îndrepta spre noua locație a ,,Pieței 100", situată pe șoseaua de centură, vizavi de Cartierul Europa.
Într-o conferință de presă organizată joi, 2 august, în teren, directorul Administrației Domeniului Public (ADP) Bihor, Liviu Andrica, a prezentat stadiul actual al lucrărilor derulate la noua piață.
Actuala piață se va numi Piața 100, fiind evocate astfel momentul istoric al desăvârșirii statului național român, 100 de ani de la Marea Unire de la 1918, precum și cei 100 de ani de administrație românească în Oradea, care se împlinesc în 2019.
Lucrările de amenajare a noii piețe sunt executate de asocierea SC Trameco SA, SC Drumuri Bihor SA și SC Drum Asfalt SRL. Suprafața care va fi amenajată este de 8,3 ha, mai mare cu peste trei hectare decât actuala locație. Din această suprafață, 2.000 mp revin construcțiilor, și anume o clădire administrativă, 32 de chioșciuri de alimentație publică, fiecare de aproximativ 54 mp, și patru toalete publice, câte una la fiecare tronson. De asemenea, vor fi amenajate 1.216 locuri pentru vânzare de antichități, haine și alte obiecte.
,,Intenționăm ca, anul viitor, cel puțin o parte din suprafața ocupată de modulele pentru antichități să fie acoperită, astfel încât să poată deveni funcțională în fiecare sâmbătă și duminică, chiar dacă plouă sau ninge. Asta ar însemna venituri mai bune pentru noi, dar totodată și pentru cetățeni", a precizat Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public (ADP) Oradea.
Pentru vânzarea de autoturisme vor fi destinate 860 de locuri. Tot în sectorul auto vor fi realizate alei auto și pietonale, o parcare cu 614 locuri pentru autoturisme și 14 locuri pentru microbuze.
,,În vechea piață nu există locuri de parcare în interior. Având în vedere că, duminica, toată șoseaua de centură e plină, Cartierul Europa e la fel aglomerat, oamenii nu au unde să parcheze, încercăm pe viitor să nu ne mai confruntăm cu astfel de probleme", a menționat directorul Liviu Andrica.
Proiectul include și amenajarea unor spații verzi, împrejmuirea locației cu gard de beton, precum și introducerea utilităților, cum ar fi iluminatul public, racordare la rețeaua de apă-canal și curent electric.
În prezent se lucrează la împrejmuirea locației, au început lucrările la alei, s-a turnat fundație și urmează să fie turnat asfalt în zona unde va fi piața auto.
,,Nu este o lucrare ieșită din comun, mai mult se desfășoară pe sol, cu excepția acestor construcții, dar ne-am confruntat cu o problemă care ne-a luat mult timp să o remediem. Având în vedere că este foarte aproape pânza freatică, la niciun metru de sol, ca să nu avem probleme în timp, au fost puși bolovani la o adâncime de 40-50 cm pe alei, pentru a nu se crea valuri. Ba mai mult, sunt făcute vreo patru canale de drenaj pe toată lungimea amplasamentului", a explicat Liviu Andrica.
Până la finalizarea investiției actuale, Piața Obor, care este vizitată de peste 10.000 de oameni în zilele de duminică, va funcționa în spațiul actual, cu condiția să nu fie cerută eliberarea amplasamentului.
,,Dacă Societatea Națională de Investiții, cea care va realiza noua sală de sport, dorește să eliberăm amplasamentul într-o lună, în două săptămâni ieșim. Nu punem piedici realizării unei investiții de o asemenea amploare. Cei care au autoturisme în piață vor fi nevoiți să le mute, cei care vin să vândă nu vor mai intra și mai sunt acele spații comerciale pe care dorim să le realocăm. Mai exact, dorim ca o mare parte din acele structuri metalice să le reamplasăm la Adăpostul Grivei, astfel încât să avem unul dintre cele mai moderne adăposturi din țară", a mai menționat directorul ADP Oradea.
Investiția are o valoare de peste 6,9 milioane lei și va oferi toate condițiile necesare derulării unei astfel de activități. Mai mult, ADP Oradea intenționează să încheie un contract cu OTL, care ar urma să efectueze, gratuit, transportul orădenilor, în fiecare sâmbătă și duminică, spre noua Piață 100.
Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este data de 1 octombrie 2018.
Loredana Buz,
consilier Relații Publice ADP Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:09 Ora de vară a Europei de Est