Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala de vară – „Centenarul Marii Uniri”, la care participă elevi și studenți din Basarabia, Ucraina, Ungaria și Oradea

Ieri, s-a deschis în Casa avocatului dr. Aurel Lazăr din Oradea,

Școala de vară – „Centenarul Marii Uniri”, la care participă elevi și studenți din Basarabia, Ucraina, Ungaria și Oradea

,,Anul 2018 este anul în care sărbătorim 100 de ani de la evenimentele petrecute la Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia, Oradea, Arad, Budapesta și în alte orașe, prin care teritoriile locuite în marea lor majoritate de români au hotărât, în urma dezmembrării Imperiului Țarist și Imperiului Austro-Ungar, să se unească cu România, cu Țara-Mamă.

În contextul Anului Centenar, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea împreună cu Consiliul Județean Bihor organizează în perioada 29 iulie - 4 august 2018, Școala de vară, intitulată „Centenarul Marii Uniri", la care participă elevi din Basarabia, Ucraina, Ungaria și un grup de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu" din Oradea".
Am citat din anunțul organizatorilor, care spun(e) tot.
Școala de vară a fost deschisă de domnul dr. Aurel Chiriac - director general - manager al Muzeului Țării Crișurilor, în prezența domnului prof. univ. dr. Ioan Mang - vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și a domnului prof. univ. dr. Gabriel Moisa - prodecan al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea.
Salutul adresat de organizatorii taberei a fost întărit și parcă mult mai bine primit atunci când le-a fost adresat de însuși dr. Aurel Lazăr, prin intermediul filmulețului.
,,Ziua bună, dragii mei!
Sunt tare bucuros să vă am oaspeți în casa mea. Aici, așa după cum de bună seamă cunoașteți, împreună cu prieteni bine aleși, vrednici oameni politici și români adevărați, am întocmit Declarația de autodeterminare". Iar după ce le-a prezentat conținutul acestui important document, li s-a adresat, din nou, cu aceeași sinceritate și blândețe, ca de la suflet la suflet:
,,Scumpii mei urmași!
Noi cei din vremea noastră, cu multă iubire de neam, am pus în fapt Unirea cea Mare. Lupta cea lungă și-anevoioasă am purtat-o după priceperea și puterile noastre, întăriți de ajutorul bunului Dumnezeu.
Vă rămâne vouă, celor de azi și de mâine, să luați aminte și să păziți lucrarea noastră. Așadar, fiți cu băgare de seamă! Aveți grijă de voi. Aveți grijă de țară!"
După un asemenea mesaj, vorbe multe nu s-au mai spus. Cei trei vorbitori și-au exprimat bucuria de a se întâlni cu reprezentanții românilor din afara granițelor României, care vor petrece împreună vreme de o săptămână în municipiul de pe Crișul (cel) Repede, în Oradea Mare, dar și la Alba Iulia, trei zile. S-a avansat ideea ca tabăra să devină una permanentă (anuală), iar dl vicepreședinte Ioan Mag i-ar dori chiar viitori bursieri ai statului român la Universitatea din Oradea. Fără politică și fără alte gânduri ascunse, se vrea ca în această tabără, elevii și studenții prezenți să se cunoască și să lege prietenii: Lavinia, Maria, Anghelina, Diana, Ilinca, Ruxandra, Alina, Marius, Gabriel, Veronica, Sebastian, Alexandra, Patricia, Maria, Bogdan... Să gândească proiecte împreună și să rămână prieteni în timp și peste vremuri!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (72 de poze), accesați Galeria foto: Școala de vară – „Centenarul Marii Uniri”, la care participă elevi și studenți din Basarabia, Ucraina, Ungaria și Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:06 Ora de vară a Europei de Est