Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

S-a încheiat ediţia a XV-a a Concursului naţional „Mesajul meu antidrog”

Câștigătorii ediției

S-a încheiat ediţia a XV-a a Concursului naţional „Mesajul meu antidrog”

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin cele 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog teritoriale, a implementat, în anul școlar 2017-2018, ediţia a XV-a a concursului „Mesajul meu antidrog", având ca temă „#POTALTFEL!".

„Mesajul meu antidrog" este unul dintre proiectele de succes de prevenire a consumului de droguri în rândul populaţiei şcolare din învăţământul gimnazial şi liceal din toate judeţele ţării şi din Bucureşti şi se desfăşoară anual, încă de la înfiinţarea ANA.
Având ca obiectiv specific dezvoltarea unor atitudini şi practici la nivelul întregii populaţii aflate într-o formă de învăţământ, prin intermediul programelor şcolare şi de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri, proiectul reprezintă un concurs naţional în cadrul căruia elevii îşi exprimă, într-o formă de comunicare artistică sau prin sport, opiniile şi atitudinile lor în legătură cu consumul de droguri.
Parteneri în acest proiect, alături de ANA, au fost Ministerul Educaţiei Naţionale, prin inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, direcţiile judeţene de tineret şi sport, organizaţii neguvernamentale şi autorităţi locale.
Secţiunile ediţiei a XV-a au fost: film scurt metraj, spot, eseu literar, arte vizuale (pictură, grafică, fotografie) şi sport, iar criteriile de evaluare a lucrărilor au urmărit încadrarea în cerinţe (tematică şi dimensiuni), promovarea mesajelor pozitive, originalitatea mesajului şi a subiectului ales, acurateţea stilului, claritatea limbajului.
Din fiecare judeţ/sector au fost selecţionate 10 şcoli (atât din mediul urban, cât şi rural) cu învăţământ gimnazial şi cinci licee (atât din mediul urban, cât şi rural) ce totalizează aproximativ 3.500 de elevi/judeţ.
Beneficiarii indirecţi au fost cadrele didactice, familiile elevilor participanţi, prietenii şi societatea în general.
Ca şi principale rezultate ale acestei ediţii, amintim:
39 de judeţe şi sectoare ale Municipiului Bucureşti participante;
136.500 de elevi din învățământul gimnazial și liceal informați;
3.500 de beneficiari elevi/judeţ;
263 de lucrări evaluate la etapa naţională;
2.420 de elevi finalişti la etapa naţională;
34 de elevi premiaţi naţional.
Recent, s-a desfăşurat activitatea de evaluare a lucrărilor calificate la etapa naţională a proiectului ,,Mesajul meu antidrog", ediţia a XV-a, iar juriul, format din specialiști din cadrul ANA și profesori ai Palatul Național al Copiilor, a desemnat câştigătorii secţiunilor înscrise în concurs.
Festivităţile de premiere se vor organiza cu ocazia lansării ediţiei a XVI-a a concursului, în cursul anului şcolar 2018 - 2019. Cu acelaşi prilej, Agenţia Naţională Antidrog va oferi diplome de excelenţă unităţilor şcolare gimnaziale şi liceale, care s-au remarcat la nivelul fiecărui judeţ în domeniul prevenirii consumului de droguri în mediul şcolar.
Trei elevi câștigători din Bihor
La nivelul judeţului Bihor, s-au evidenţiat trei elevi participanţi, fiind desemnaţi  câştigători, după cum urmează:
Locul I: Rimai Frida Bianka, clasa a XI-a - Liceul de Arte Oradea, jud. Bihor - Secţiunea grafică-gimnaziu.
Locul II: Popa Andreea, clasa a X-a, Liceul de Arte Oradea, jud. Bihor - Secţiunea pictură-liceu.
Locul III: Foncea Răzvan Ionuț - Colegiul Tehnic ,,Ioan Ciordaș" Beiuș, jud. Bihor - Secţiunea eseu literar-liceu.
***
Câştigătorii Concursului naţional „Mesajul meu antidrog", ediţia a XV-a, etapa naţională, cu  tema „Pot altfel"
Secţiunea film de scurtmetraj
Categoria de vârstă: liceu
Locul I: Hulujan Lorena Viorica, Cristuțiu Andreea Anamaria, Bonțe Traian Marian - Liceul Tehnologic „Cserey-Goga" Crasna, jud. Sălaj;
Locul II: Dinuț Elena Alexandra, Ghiorghie Matei Gabriel, Păduraru Sabina, Postolache Maria - Colegiul Național „Octavian Goga" Sibiu, jud. Sibiu;
Locul III: Florea Andreea, Deaconeasa Ioana, Mardaloescu Andrei, Strejaru Mihai, Tudor Eduard, Manolea Roberta, Matei Georgiana, Nuță Filofteia, Dumitrașcu Andreea - Colegiul Național „Gib Mihăescu" Drăgășani, jud. Vâlcea.
Secţiunea spot
Categoria de vârstă: liceu
Locul I: Neagu Cristina, Vieru Teodora Marcela, Gulerez Andreea, Condrea Gianina, clasa a X-a - Colegiul Tehnic ,,Paul Dimo" Galați, jud. Galați;
Locul II: Valentin Pleș, Bella Sallcedo, Tămaș Giulia - Colegiul Național ,,George Barițiu", Cluj-Napoca,  jud. Cluj;
Locul III: Scripcariu Anastasia - Colegiul Național Militar ,,Tudor Vladimirescu" Craiova, jud. Dolj.
Secţiunea grafică
Categoria de vârstă: gimnaziu
Locul I: Boncoi Ada-Cristina, clasa a VIII-a - Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil" Tulcea, jud. Tulcea;
Locul II: Gogoșanu Andreea Mihaela,clasa a VII-a, Școala Gimnazială ,,Ion Creangă" Craiova, jud. Dolj;
Locul III: Popescu Andreea Diana, clasa a VII-a - Școala Gimnazială ,,Alice Voinescu" Drobeta Turnu Severin, jud. Mehedinți.
Categoria de vârstă: liceu
Locul I: Rimai Frida Bianka, clasa a XI-a - Liceul de Arte Oradea, jud. Bihor;
Locul II: Cristea Ionuț - Colegiul Tehnic ,,Ștefan Bănulescu" Călărași, jud. Călărași;
Locul III: Moldovan Cristiana, clasa a XI-a - Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu" Dej, jud. Cluj.
Secţiunea pictură
Categoria de vârstă: gimnaziu 
Locul I: Radu Erika Maria, clasa a VI-a - Școala Gimnazială ,,Sf. Dumitru" Craiova, jud. Dolj;
Locul II: Ene Ionuț, clasa a V-a - Liceul Tehnologic nr.1 Fundulea, jud. Călărași;
Locul III: Mocanu Ania Andreea, clasa a VIII-a -  Școala Gimnazială ,,Cpt. Aviator M.T.  Bădulescu" Buzău, jud. Buzău.
Categoria de vârstă: liceu
Locul I: Gegea Bianca, clasa a IX-a - Colegiul Național de Arte ,,Regina Maria" Constanța, jud. Constanța;
Locul II: Popa Andreea, clasa a X-a, Liceul de Arte Oradea, jud. Bihor;
Locul III: Maier Diana, clasa a XII-a, Colegiul Național ,,Titu Maiorescu" Aiud, jud. Alba.
Secţiunea eseu literar
Categoria de vârstă: gimnaziu  
Locul I: Costaș Teodora, clasa a VII-a - Școala Gimnazială ,,Vlaicu Vodă" Slatina, jud. Olt;
Locul II: Olaru Andra Jenifer, clasa a VI-a - Școala Gimnazială Nr. 7 Giurgiu, jud. Giurgiu;
Locul III: Coman Mara, clasa a VI-a - Școala Gimnazială ,,Ștefan Cel Mare" Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud.
Categoria de vârstă: liceu
Locul I: Lovin Teodora, clasa a X-a - Colegiul Dobrogean ,,Spiru Haret" Tulcea, jud. Tulcea;
Locul II: Popa Eduard, clasa a IX-a - Liceul Tehnologic ,,Al. I. Cuza" Slobozia, jud. Ialomița;
Locul III: Foncea Răzvan Ionuț - Colegiul Tehnic ,,Ioan Ciordaș" Beiuș, jud. Bihor.
Categoria de vârstă: gimnaziu limba maghiară
Locul I: Csiki Nikolett, clasa a VIII-a - Liceul Tehnologic Nr.1 Nușfalău, jud. Sălaj;
Locul II: Engsli Izabella, clasa a VIII-a - Școala Gimnazială ,,Gheorghe Bulgăr" Sănislău, jud. Satu Mare;
Categoria de vârstă: liceu limba maghiară
Locul I: Meszaros Botond, clasa a XI-a - Liceul Tehnologic ,,Gheorghe Pop de Băsești" Cehu Silvaniei, jud. Sălaj;
Locul II: Rakosi Gabriella - Liceul Tehnologic ,,Lucian Blaga" Reghin, jud. Mureș.
Secţiunea fotografie
Categoria de vârstă: gimnaziu
Locul I: Dirlescu Delia - Liceul „George Țărnea", Băbeni, jud. Vâlcea;
Locul II: Marcu Anca Veronica, clasa a VIII - a - Școala Gimnazială ,,Miron Costin" Bacău, jud. Bacău;
Locul III: Munteanu Andra Maria - Școala Gimnazială „Ion Băncilă" Brăila, jud. Brăila.
Categoria de vârstă: liceu
Locul I: Handrău Raul Alin - Colegiul Național „Mihai Eminescu" Satu Mare, jud. Satu Mare;
Locul II: Lebădă Patricia - Colegiul Național „C.D. Loga" Timișoara, jud. Timiș;
Locul III: Beze Andrei - Colegiul Național „Traian" Drobeta Turnu Severin, jud. Mehedinți.
Ilinca Șandor

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:18:07 Ora standard a Europei de Est