Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Imnul Național ne reprezintă pe toți”

29 Iulie - Ziua Imnului Național

,,Imnul Național ne reprezintă pe toți”

Duminică, 29 iulie 2018, cu prilejul sărbătoririi Zilei Imnului Național, pe platoul din fața Primăriei Municipiului Oradea a fost organizată o ceremonie militară de către Instituția Prefectului - Județul Bihor, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor și Garnizoana Oradea, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, Primăriei Oradea și structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea.

Ziua Imnului Național a fost instituită prin Legea nr. 99 din 26 mai 1998.
După o binecuvântare și o rugăciune pentru poporul român, rostite de preot Adrian Toader, am ascultat două alocuțiuni. Domnul prefect Ioan Mihaiu a prezentat mesajul ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, iar reprezentantul Muzeului Casa Mureșenilor din Brașov (Muzeul Imnului Național), doamna muzeograf Marinela Loredana Barna, a vorbit despre Muzeul C.M. din Brașov, despre autorul versurilor Imnului, Andrei Mureșanu și despre expoziția itinerantă ,,Pentru o istorie a Imnului Național", prezentată pe câteva panouri la locul desfășurării evenimentului.
,,Deșteaptă-te, române!" a trecut proba timpului"
Din mesajul doamnei ministru Carmen Dan am desprins semnificația simbolurilor naționale, a Imnului Național, în special.
,,Să ne amintim, mai ales acum, în anul Centenarului Marii Uniri, că simbolurile acestei țări, cele cu care fiecare dintre noi se identifică, îndeamnă la unitate și solidaritate. ,,Deșteaptă-te, române!" a trecut proba timpului, prin puterea mesajului și prin capacitatea de a mobiliza oamenii în jurul unui crez comun patriotic. Indiferent că trăim în țară sau în străinătate, indiferent de opiniile efemere pe care le împărtășim la un moment dat, Imnul Național ne reprezintă pe toți".
,,Pentru o istorie a Imnului Național"
Am aflat apoi de la doamna muzeograf Marinela Loredana Barna că Expoziția itinerantă, intitulată ,,Pentru o istorie a Imnului Național", prezentată ieri la Oradea, a fost realizată acum mai bine de 10 ani, timp în care a ajuns pe la patru muzee (naționale, municipale sau județene), la Sfântul Gheorghe, Câmpulung Muscel, Vâlcea și Tulcea, iar ieri pe platoul din fața Primăriei Oradea. Expoziția este compusă din două părți. Pe primele panouri este prezentat traseul istoric al Imnului Național, poezia ,,Un răsunet", scrisă de Andrei Mureșanu la 1848, devenită ulterior ,,Deșteaptă-te, române!" până când aceasta a devenit Imnul de Stat al României, iar în cea de-a doua parte este prezentată o istorie a 24 de imnuri naționale din toată lumea. Sunt amintite inclusiv contribuțiile românești la Imnul de Stat al Albaniei, la care muzica ,,Pe-al nostru steag e scris unire" e compusă de Ciprian Porumbescu, iar la Imnul de Stat al Israelului, melodia este compusă după cântecul popular ,,Cucuruz cu frunza-n sus". Pe respectivele panouri sunt ilustrate de la cele mai vechi imnuri naționale din sec. al XVIII-lea, imnurile Franței și Spaniei, din sec. al XIX-lea: imnurile Angliei, Canadei, Finlandei, Greciei și Poloniei, la cele din secolul al XX-lea: imnurile Albaniei, Austriei, Bulgariei, Estoniei, Germaniei, Portugaliei, Statelor Unite ale Americii, Turciei și Vaticanului. Revenind la Imnul nostru, la poezia ,,Un răsunet", devenită ,,Deșteaptă-te, române!" spune muzeograful brașovean, ,,aceasta a văzut lumina tiparului acum 170 de ani, la Brașov, în ,,Foaie pentru minte, inimă și literatură". ,,Deșteaptă-te, române!" a fost consacrată ca Imn de Stat al României prin Constituția din 1991. Deși într-un singur secol, România a avut șase imnuri, ,,Deșteaptă-te, române!" are o istorie de 170 de ani și a însoțit românii atât în momentele de bucurie, cât și în cele de restriște", a conchis doamna muzeograf Marinela Loredana Barna.
Imnul Naţional al României a fost interpretat la microfon de Alexandrina Chelu și Alexandru Carțiș; Alexandru Carțiș a mai interpretat două cântece patriotice, iar în final, a cântat, împreună cu Alexandrina, ,,Odă bucuriei", devenită Imnul Uniunii Europene.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Imnul Național ne reprezintă pe toți”.
accesa'i Galeria foto

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:54:58 Ora standard a Europei de Est